27.7 C
Athens
Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Τα δέκα πιο όμορφα λουλούδια του χειμώνα

Αν και τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά, εμφανίζουν τα πανέμορφα λουλούδια τους από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ο χειμώνας έχει τα δικά του υπέροχα φυτά για τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Άλλωστε, κάθε εποχή είναι μοναδική και είναι μεγάλη χαρά να απολαμβάνουμε ανθισμένα φυτά στον κήπο μας όλο το χρόνο. Τα χειμωνιάτικα λουλούδια περιλαμβάνουν ετήσια φυτά, βολβώδη λουλούδια, καλλωπιστικούς θάμνους και καρποφόρα δέντρα που αντέχουν στο κρύο και ανθίζουν μέσα στο χειμώνα, προσθέτοντας χρώμα και ζωντάνια στον κήπο μας.

Τα λουλούδια του χειμώνα πέρα από ξεχωριστή ομορφιά έχουν και σημαντικές ευκολίες όσον αφορά τη φροντίδα τους, καθώς χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σχέση με φυτά που ανθίζουν τις υπόλοιπες εποχές, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικά σε περιόδους βροχών, τα χειμωνιάτικα φυτά μας ποτίζονται με φυσικό τρόπο και χωρίς να χρειάζονται δική μας παρέμβαση. Αυτή την εποχή, καλό είναι να διακόπτουμε το αυτόματο πότισμα που έχουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, αν δεν έχουμε προμηθευτεί προγραμματιστή με αισθητήρα βροχής. Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, διακόπτουμε και τη λίπανση των φυτών και των δέντρων, καθώς μπαίνουν είτε σε κατάσταση λήθαργου όπως τα φυλλοβόλα δέντρα, είτε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αδυνατούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά μέσω του ριζικού συστήματος. Μπορούμε να προσθέτουμε εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων που βοηθά στην τόνωση των φυτών και παράλληλα βοηθά να προστατευτούν από το κρύο και τους βοριάδες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα πιο όμορφα φυτά που ανθίζουν μέσα στον χειμώνα για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να απολαύσουμε υπέροχα πολύχρωμα λουλούδια.

 

Τα ομορφότερα χειμωνιάτικα λουλούδια 

 

 

Πανσέδες

Οι πανσέδες είναι αγαπημένα ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια με χαμηλή ανάπτυξη 15 – 25 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και πρώιμη ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη. Ανθίζουν από τα μέσα του χειμώνα και μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Κι όσο για χρώματα, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Κίτρινοι, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκοί, μπλε καθώς και πολύχρωμοι συνδυασμοί. Χαρακτηριστική ποικιλία πανσέ είναι αυτοί που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του λουλουδιού. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια, κατάλληλοι για εδαφοκάλυψη που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επιλέγουμε για τους πανσέδες ηλιόλουστη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

 

 

Πρίμουλα

H πρίμουλα πήρε το όνομά της γιατί θεωρείται το πρώτο λουλούδι που ανθίζει τον χειμώνα. Πολυετές ποώδες φυτό που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο από τέλη Δεκεμβρίου ως στα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια της διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε. Άσπρο, κόκκινο, μοβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες. Για τη φύτευση της πρίμουλας σε κήπο ή σε γλάστρα, επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον έντονο ήλιο, καθώς η πρίμουλα ευδοκιμεί σε σχετικά υγρό περιβάλλον.

 

 

Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι πολυετές λουλούδι που ξεκινά την ανθοφορία του μέσα στο φθινόπωρο, συνεχίζει μες στο χειμώνα και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Μπορούμε να επιλέξουμε κυκλάμινα από διάφορα χρώματα. Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ή κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη. Το κυκλάμινο αγαπά το δροσερό περιβάλλον και φυτεύεται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του, προστατευμένο από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο ακόμα και μέσα στο σπίτι, ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε φωτεινό και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

 

 

Χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο ή αγιοδημητριάτικο είναι ακόμη ένα αγαπημένο λουλούδι που ανθίζει την εποχή του φθινοπώρου με τα χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και συνεχίζει την ανθοφορία του μέσα στο χειμώνα. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες χρυσάνθεμου για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι. Χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη, ιδανικά για μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς επίσης ποικιλίες ψηλών χρυσάνθεμων, με πολλά μικρά άνθη που φυτεύονται καλύτερα στον κήπο. Τα χρυσάνθεμα αγαπούν τον ήλιο, οπότε φροντίζουμε να τα φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις.

 

 

Αμαρυλλίδα

Η αμαρυλλίδα είναι ένας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει στα τέλη του χειμώνα εντυπωσιακά άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους σε πολλά εντυπωσιακά χρώματα για να ταιριάξουμε με το χειμωνιάτικο σκηνικό. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς διχρωμίες. Ο βολβός της αμαρυλλίδας καλό είναι να φυτεύεται σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας, προφυλαγμένο από ανέμους σε χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Φυτεύουμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε την αμαρυλλίδα σε ειδικά γυάλινα βάζα με νερό, σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι για να ανθίσει.

 

 

Ίριδα

Η ίριδα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με βολβούς ή ριζώματα και μας χαρίζει πολύ όμορφη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα λουλούδια της ίριδας διαθέτουν τεράστια ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μαύρα ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Φυτεύουμε τις ίριδες μέσα στο φθινόπωρο σε βραχόκηπους, σε παρτέρια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι σε ηλιοφανή σημεία και σε χώμα που διαθέτει καλή στράγγιση.

 

 

Κίτρινο γιασεμί

Το κίτρινο γιασεμί ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα και προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Έχει χαρακτηριστική κρεμοκλαδή βλάστηση, αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος. Ανθίζει από τον Δεκέμβριο και έχει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο σε νότιες περιοχές πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του. Το κίτρινο γιασεμί φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες που κρέμονται οι βλαστοί του ή επιλέγεται για φράκτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα. Εξαιρετικά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και σε όλους τους τύπους των εδαφών, το κίτρινο γιασεμί ευδοκιμεί σε ηλιοφανή ή ημισκιερά σημεία.

 

 

Νάρκισσος

Ο νάρκισσος είναι άλλο ένα βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Ο νάρκισσος μας χαρίζει όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους. Ο νάρκισσος φυτεύεται σε ηλιοφανείς θέσεις σε βραχόκηπους, σε παρτέρια του κήπου μας, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου αρκεί να επιλέξουμε μια φωτεινή θέση στο σαλόνι μας μακριά από θερμαντικά σώματα.

 

 

Χειμωνανθός

Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος που ανθίζει μέσα στη παγωνιά του χειμώνα. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Ο χειμωνανθός είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον χειμωνιάτικο κήπο μας, καθώς μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του φυτού διαμέτρου 2-3 εκατοστών, κιτρινωπού χρώματος, θυμίζουν αστέρι και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Επιλέγουμε θέσεις με αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση για να φυτέψουμε τον χειμωνανθό.

 

 

 

Αμυγδαλιά

Και τέλος, η πανέμορφη αμυγδαλιά! Αν και δεν πρόκειται ουσιαστικά για καλλωπιστικό φυτό, το αγαπημένο αυτό καρποφόρο δέντρο στη μέση του χειμώνα εμφανίζει λευκο-ροζέ λουλούδια μοναδικής ομορφιάς πάνω στα κλαδιά της, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Μια ανθισμένη αμυγδαλιά μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του χειμωνιάτικου κήπου μας. Και επιπλέον, μπορούμε να κόψουμε και τα ανθισμένα κλαδιά της, για να στολίσουμε τα βάζα στο χειμωνιάτικο σαλόνι μας. Η αμυγδαλιά φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία και θέλει έδαφος με καλή αποστράγγιση. Γενικότερα, ευδοκιμεί σε ξηροθερμικό κλίμα, και σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό υγρασίας.

***

Πηγή: Τα μυστικά του κήπου

 

  • Αρχική εικόνα: Jan Brueghel II (Antwerp 1601-1678) and Hendrick van Balen (Antwerp 1575-1632), The Madonna and Child Seated in a Garden with Putti, Birds and Animals.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -