19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

“Συνθήκη 97”, δύο νέες ηθοποιοί διασκευάζουν τις “Δούλες” του Ζαν Ζενέ

Δύο νέες ηθοποιοί, η Κατερίνα Κρέπη και η Μαίρη Χάγια, διασκευάζουν μόνες το έργο του Ζαν Ζενέ “Δούλες” και ανεβάζουν τη θεατρική παράσταση “Συνθήκη 97”, βασισμένη σε αυτό, στο νέο Πολυχώρο Τέχνης art63, από 6 Φεβρουαρίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο όρος «Συνθήκη» συναντάται συχνά στη γλώσσα του αυτοσχεδιασμού και της υποκριτικής, με την έννοια της «νέας υπόθεσης» πάνω στο έργο, ενός μαθηματικού «έστω ότι». Με αυτόν τον τρόπο ο ηθοποιός ερευνά εκ νέου τα δεδομένα του θεατρικού κειμένου, δοκιμάζει και προσεγγίζει από διαφορετική σκοπιά τον ρόλο.

«Μέχρι σήμερα, το κύριο αντικείμενο υπήρξε ο χαρακτήρας και οι συνθήκες δεν ήταν παρά δευτερεύουσες· σήμερα, πρέπει οι συνθήκες να γίνουν το κύριο αντικείμενο και ο χαρακτήρας να γίνει το δευτερεύον». Η επικαιρότητα της πρότασης του Ντιντερό (1757) αποτελεί τη βάση για την προσέγγιση του έργου του Ζενέ “Οι Δούλες”. Η σύγκρουση εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου μεταφέρεται από το σπίτι σ’ έναν άλλο χώρο. Η νέα αυτή συνθήκη επιτείνει τη σύμβαση του «θεάτρου εν θεάτρω» και η ψευδαίσθηση της ψευδαίσθησης των ηρωίδων του Ζενέ γίνεται πραγματικότητα. Η απρόσωπη και συνεπώς δυσδιάκριτη στις μέρες μας εξουσία μετατρέπει τις ανθρώπινες ζωές σε αριθμούς και το θέατρο γίνεται ο τόπος όπου επανέρχεται το απωθημένο.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία-επιμέλεια κειμένου: Ομάδα «ΤΛΩ»

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Κρέπη, Μαίρη Χάγια

Έναρξη παραστάσεων: 6.2.2016

Περιορισμένος αριθμός παραστάσεων

Χώρος Τέχνης Art63, Γ΄Σεπτεμβρίου 63, Αθήνα

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 6983323824

Παραστάσεις:

Tα Σάββατα
6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου και
5, 12, 19, 26 Μαρτίου στις 21:30

Ο χώρος

Ο Χώρος Τέχνης art 63, ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της ανάγκης για ανάπτυξη, για εξέλιξη, για πολιτισμό. Ένα τριώροφο νεοκλασικό του 1892 πάνω στην οδό Γ΄Σεπτεμβρίου, που λειτουργεί με την υποστήριξη της Δραματικής Σχολής Αθηνών “Γ. Θεοδοσιάδης”, με την οποία και συστεγάζονται.

* Χώρος Τέχνης art63, 3ης Σεπτεμβρίου 63, Αθήνα
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος: Ευθύμης Χρήστου
Επικοινωνία: [email protected]

Βιογραφικά

* ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΕΠΗ: Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της Αν. Δραματικής Σχολής Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδης» (2010-2013), καθώς και απόφοιτη του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-2012). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ακύλα Καραζήση, Manuel Puro, Miles Anthony, Nikita Milivojevic κ.α. και μαθήματα φωνητικής και τραγουδιού με τη Χαρά Κεφαλά. Έχει διασκευάσει τα «Διηγήματα των Χριστουγέννων» του Αλ. Παπαδιαμάντη για την παιδική σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού. Συμμετείχε στις παραστάσεις: «Όλα για τη μητέρα μου», σε σκηνοθεσία Π. Ζούλια, θέατρο Ακροπόλ (2013-2014), «Αρχαίο πάθος», διασκευή τραγωδιών στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς και στην παράσταση «Γιάννης Χ-xenos», σε σκηνοθεσία Ν. Καμτσή, θέατρο Τόπος Αλλού (2014-2015). Στον κινηματογράφο πήρε μέρος στην ταινία μικρού μήκους «Talent show» και στην τηλεόραση στη σειρά «Εθνική Ελλάδος».

* ΜΑΙΡΗ ΧΑΓΙΑ: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδης» (2013) και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΤΕΙ Χαλκίδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, χορού και φωνητικής με διακεκριμένους καλλιτέχνες. Συμμετείχε στις παραστάσεις Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες;, σκηνοθεσία: Μ. Καλαμπόκης, Βί(αι)ος, σκηνοθεσία: Σ. Ορφανού, Ηλέκτρα του Ευριπίδη, σκηνοθεσία: Σπ. Α. Ευαγγελάτος, Το Σκυλί του Ωρίωνα, σκηνοθεσία: Η. Ελληνικιώτη, Παιχνίδια ενοχών, σκηνοθεσία: Σ. Γούτης, The Random Effect, σκηνοθεσία: Η. Παναγιωτακόπουλος (Urbn Theatr), A Simple Product, σκηνοθεσία: Η. Παναγιωτακόπουλος (Urbn Theatr), Αναβίωση των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων, σκηνοθεσία: Φ. Ευαγγελινός, Τώρα δεν μιλάμε για μένα, σκηνοθεσία: Σ. Γούτης κ.α. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις μικρού μήκους ταινίες: BILL, σκηνοθεσία: Μ. Γερογιάννης (αγγλική παραγωγή), Jachalay σκηνοθεσία: Μ. Γερογιάννης, Γ. Ζουμάκης κ.α. Στην τηλεόραση συμμετείχε στη 10η εντολή, σκηνοθεσία: Χ. Δήμας και στη σειρά Το σόι σου σκηνοθεσία: Ν. Ζαπατίνας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -