14.6 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα σε Αθήνα, Βόλο, Τρίκαλα, Λάρισα

Κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης σωματείων και φορέων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και των καλλιτεχνών δημιουργών και συνολικά, αποφασίστηκε η Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 να είναι μέρα πανελλαδικού αγώνα.
Η σύσκεψη έγινε έπειτα από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Για την Αθήνα έχει οριστεί συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου.

Στον Βόλο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Στα Τρίκαλα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Και στη Λάρισα την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

***

Στην κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία και οι φορείς επισημαίνουν:

«Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα – Ακρόαμα, σημαίνουμε συναγερμό! Βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί από εμάς κάτω και από αυτά. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας. Αιτία αποτελούν οι κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση, τις οποίες υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων».
Και συνεχίζουν:
«Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουμε ζήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου έως τώρα», σημειώνουν τα σωματεία και οι φορείς, προσθέτοντας πως μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση της «επόμενης μέρας». Επιδοτούν «παραστάσεις με μηνιαίους μισθούς 300 με 500 ευρώ για τους συντελεστές, με απλήρωτες πρόβες και παραχώρηση όλων των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης. “Νίπτουν τας χείρας” τους για την κατάσταση που επικρατεί σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά, καλλιτεχνικές σχολές και κινηματογραφικές αίθουσες, κάτι που αντικειμενικά ευνοεί τους μεγάλους κάθε χώρου και θα έχει σαν αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο μικρών χώρων.

Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτήν την κρίση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο “Εργάνη” από 1/1/2019 μέχρι σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό), παρέχοντας:

– Μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).

– Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.

– Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

– Μείωση, για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.

– Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

– Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

– Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.

– Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

– Για τις ειδικότητες όπου δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ, να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό σωματείο ή συλλογικό φορέα.

– Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

– Δωρεάν τεστ Covid-19, με κρατική ευθύνη, σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

– Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

– Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς – μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος), με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

– Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης “έξωσης” των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών της δημόσιας Εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

***

Την ανακοίνωση με τα παραπάνω αιτήματα υπογράφουν:

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, Παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σε Ζάκυνθο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (Αττική), Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό, Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας και Σωματείο Καθηγητών Χορού.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -