15.2 C
Athens
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Τρανταχτή συνεργασία στο Σύγχρονο Θέατρο / Η Μαίρη Μηνά πρωταγωνίστρια στο «People, places & things»

Γράφει η Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Μια ευχάριστη έκπληξη προέκυψε στο αθηναϊκό καλλιτεχνικό στερέωμα: Μία από τις βασικές επιδιώξεις της Ομάδας Νάμα και γενικώς του θεάτρου Επί Κολωνώ, να αναπτύξει καλλιτεχνικές συνεργασίες και να στηρίξει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και άλλων θεατρικών ομάδων, υλοποιείται φέτος.

Η δυναμική Ομάδα Νάμα (Γιώργος Χατζηνικολάου, Ελένη Σκότη, Επί Κολωνώ), θα χαράξει από κοινού με τη θεατρική εταιρεία Λυκόφως του δραστήριου Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, τη νέα πορεία του Σύγχρονου Θεάτρου σε μια δημιουργική σύμπραξη από την οποία προσδοκούμε θεαματικό θεατρικό έργο.

Ο Γιώργος Χατζηνικολάου και ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, δύο σοβαροί και έμπειροι θεατράνθρωποι με γνώση του αντικειμένου, υπόσχονται να εργαστούν με τους συνεργάτες τους για ένα φιλόδοξο εγχείρημα συνένωσης των δυνατοτήτων της Ομάδας Νάμα και της εταιρείας “Λυκόφως”.

Προς το παρόν διαμορφώνουν ένα ποιοτικά πλούσιο ρεπερτόριο, το οποίο θα ανακοινωθεί επισήμως στις αρχές του φθινοπώρου. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζουμε, ανάμεσα στις πρώτες παραγωγές θα είναι το έργο «People, places & things» του Duncan MacMillan. Θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της σημαντικής Ελένης Σκότη, μετάφραση και σκηνογραφία Γιώργου Χατζηνικολάου, με τους Μαίρη Μηνά, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστα Καζανά, Χάρη Τζωρτζάκη, Ανδρέα Κοντόπουλο, Γιάννη Λεάκο, Σοφία Κορώνη, Ιωάννα Τζίκα, Μαρίτα Τζατζαδάκη, Έλενα Βακάλη. Ο ελληνικός τίτλος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα περιέχει το όνομα του κύριου χαρακτήρα.

 

Η πρωταγωνίστρια

Την κεντρική ηρωίδα, την Emma, μια ηθοποιό εθισμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, η οποία προσπαθεί να αποδράσει από μια τραυματική πραγματικότητα, θα ερμηνεύσει η νέα και ιδιαίτερα ταλαντούχα ηθοποιός Μαίρη Μηνά.

Η Μαίρη Μηνά αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών το 2016. Την είδαμε το καλοκαίρι του 2017 σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη στην εκπληκτική παράσταση «Άφιξις» στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Έχει παίξει επίσης στον «Οιδίποδα Τύραννο» (2017), σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην παράσταση «Τσεχ-Off» (2016), σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη στο Πόλη Θέατρο.

Είναι στο Χορό της “Ηλέκτρας” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, που θα παρουσιαστεί στις 20/07 έως 21/07/2018 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Επίσης είναι πτυχιούχος κοινωνική λειτουργός του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει εργαστεί στη Σουηδία σε θέατρο ατόμων με ειδικές ανάγκες (Umea Theatre Gruppen) καθώς και στη Βιέννη στο ψυχοθεραπευτικό κέντρο κατά του εθισμού Verein B.AS.I.S. Επιπλέον έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη για παιδικές και εφηβικές παραστάσεις.

Το έργο

Το έργο «People, Places and Things» του Macmillan ξεκίνησε στο Βρετανικό Εθνικό Θέατρο σε συμπαραγωγή με την Headlong Theatre Company το 2015 και ήταν υποψήφιο για το Best New Play στα βραβεία Olivier. Μεταφέρθηκε στο Wyndham’s Theatre στο West End του Λονδίνου το 2016. Πιο πρόσφατα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο St. Ann’s Warehouse της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ένα έργο πικρό, σκληρό και ταυτόχρονα χιουμοριστικό που έχει να κάνει με την εξάρτηση και την απεξάρτηση, την ευαισθησία και την αυτογνωσία, την ειλικρίνεια και την εξαπάτηση. Η συγγραφή του προκλήθηκε από την επιθυμία του Macmillan να γράψει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για μια γυναίκα ηθοποιό.

Ο συγγραφέας και το έργο του στην Ελλάδα

Ο Duncan MacMillan είναι επίσης γνωστός για τα έργα του «Lungs» (Πνεύμονες), «Every Brilliant Thing» (Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα) και τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του George Orwell, «1984», σε συνεργασία με τον Robert Icke.

Ο Macmillan πρωτοεμφανίστηκε στο Royal Exchange Theatre του Μάνστεστερ, στο πλαίσιο του Bruntwood Playwriting Competition, κερδίζοντας δύο βραβεία για το έργο του «Monster».

Το «1984» έχει παιχτεί στην Ελλάδα σε μετάφραση – σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Πανταζάρα, Νίκο Κουρή, Λένα Δροσάκη.

Το πολυβραβευμένο «Every Brilliant Thing» (Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (2017), στο Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, μετάφραση Αντώνη Γαλέου και ερμηνεία Μελίνας Θεοχαρίδου.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2017 ο Δημήτρης Λάλος σκηνοθέτησε στο θέατρο «Tempus Verum Εν Αθήναις» το έργο «Πνεύμονες – Lungs», σε μετάφραση Κρίστελ Καπερώνη και ερμηνεία των Βάσως Καβαλιεράτου, Μάξιμου Μουμούρη.

Το θέατρο

Το Σύγχρονο Θέατρο βρίσκεται στην οδό Ευμολπιδών 45 στο Γκάζι και λειτουργεί ως θεατρικός χώρος, και όχι μόνο. Παλαιότερα φιλοξένησε το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας και το Εθνικό Θέατρο. Στην ευρύχωρη σκηνή του παρουσιάστηκαν δεκάδες θεατρικές παραστάσεις.

Η Ομάδα Νάμα

Η Ομάδα Νάμα ιδρύθηκε από τη σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη και τον αρχιτέκτονα Γιώργο Χατζηνικολάου, ο οποίος είναι διευθυντής του θεάτρου Επί Κολωνώ. Έχει στόχο να συνεισφέρει στον πολιτισμό με τη θεατρική, κυρίως, αλλά και τη γενικότερη καλλιτεχνική της δραστηριότητα. Από το 2000 η Ομάδα ΝΑΜΑ στεγάζει τις δραστηριότητές της στο θέατρο Επί Κολωνώ του οποίου η ταυτότητα προσδιορίζεται από την καλλιτεχνική δράση της και τις επιλογές της.

Πρόθεση της Ομάδας ΝΑΜΑ είναι να υπηρετήσει ένα ανανεωμένο, σύγχρονο και κοινωνικό θέατρο, ένα θέατρο με αμεσότητα στον λόγο, στην έκφραση και στη θεματολογία του, ένα θέατρο ικανό να αντιστέκεται, να παρεμβαίνει και να κρίνει χωρίς να περιθωριοποιείται, ένα θέατρο που τέρπει, αγγίζει και ευαισθητοποιεί το σύγχρονο άνθρωπο.

Η εταιρεία Λυκόφως

Από την άλλη η εταιρεία Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου από το 2006 με πολλές και επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σημαντικά θεατρικά γεγονότα. Πρώτη της παραγωγή το «Festen» σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν (2006-2007), στο θέατρο “Θησείον”, η οποία απασχόλησε θετικά το κοινό και τον Τύπο.

“Το Δείπνο”

Μια ακόμα παραγωγή που θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι “Το Δείπνο” του Koch Herman, σε σκηνοθεσία της εμπνευσμένης Λίλυς Μελεμέ και μετάφραση της Κάτιας Σπερελάκη, με πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα, Φάνη Μουρατίδη, Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη και Γιώργο Κοτανίδη. Πρόκειται για το best-seller του διάσημου Ολλανδού συγγραφέα που έγινε τρεις φορές ταινία. Το έργο καταγράφει την αθέατη πλευρά της σύγχρονης αστικής οικογενειακής ζωής και θέτει κρίσιμα ερωτήματα σε όλους μας: Πόσο καλά ξέρουμε πραγματικά τα παιδιά μας; Πόσο καλά γνωρίζουμε τους εαυτούς μας;

Δύο συγκλονιστικές παραστάσεις, λοιπόν, για το θεατρικό φθινόπωρο και χειμώνα και μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -