15.2 C
Athens
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

[Off Off Athens]. Swell, μια αναπάντεχη ανθρώπινη ιστορία με 1.000 …γεύσεις και αποχρώσεις

Του Παναγιώτη Μήλα

Η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Άλλοτε εμφανή και δυσάρεστα και άλλοτε αφανή που ίσως όμως προκαλούν βαθιές πληγές. Καθένας από μας ανάλογα με τον χαρακτήρα του ήρθε αντιμέτωπος με τα προβλήματα αυτά.
Κάποιες φορές έδωσε λύση και κάποιες άλλες – όχι λίγες – έκρυψε τα προβλήματα «κάτω απ’ το χαλάκι».

Από τους λίγους που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν κατάματα το πρόβλημα ήταν οι καλλιτέχνες. Αυτοί είχαν – και έχουν – το σθένος να μη λυγίζουν από το βάρος οποιασδήποτε αναποδιάς.
Αυτό ακριβώς συνέβη και με τους συντελεστές της Θεατρικής Ομάδας Arcadia οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αποφάσισαν να υλοποιήσουν το καλλιτεχνικό τους όραμα. Έκαναν κάτι που για κάθε άλλον θα ήταν πολύ δύσκολο. Εκείνοι όμως τόλμησαν και να τώρα που περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο φετινό Off Off Athens.
Πρόκειται για το έργο «Swell», μια αναπάντεχη ανθρώπινη ιστορία η οποία έχει 1.000 διαφορετικές γεύσεις και αποχρώσεις…

Για το «Swell», μίλησαν στο Catisart οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης: Η Ελπίδα Τοπάλογλου, η Μαρία Μπαταγιάννη και η Κατερίνα Προκόπη.

Απάντησαν στα «Πέντε W». Γιατί; (Why?). Πού; (Where?). Τι; (What?). Πότε; (When?). Ποιος, ποιό; (Who, Which?).

Και ιδού τι μας είπαν…

*ΓΙΑΤΙ αποφασίσατε εν μέσω πανδημίας να δημιουργήσετε αυτή την παράσταση;

-Ελπίδα Τοπάλογλου: Το έργο εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Θα μπορούσε να είναι αυτή που βιώσαμε πρόσφατα ή κάποια αντίστοιχη, φανταστική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, το Swell δεν είναι ένα έργο για την πανδημία, είναι ένα έργο για τους ανθρώπους, για τις αποφάσεις τους, για τα παιχνίδια της μοίρας, για το μέλλον τους που άλλαξε, για τη ζωή τους που, λόγω αυτής της συνθήκης, πήρε έναν δρόμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Το Swell είναι μια αναπάντεχη ανθρώπινη ιστορία, μία από τις τόσες ανείπωτες ιστορίες που θα μπορούσε να συμβεί κάπου δίπλα μας.

-Μαρία Μπαταγιάννη: Η δημιουργία αυτής της παράστασης είναι αποτέλεσμα μιας ανάγκης να βρεθούμε σκηνικά, να παίξουμε, να πειραματιστούμε, να γελάσουμε, και μέσα από τη φαντασία μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο επικοινωνιακό και ελεύθερο, συγκριτικά με τις στιγμές μοναξιάς και αποσύνδεσης με τα κοινά και την τέχνη που βιώσαμε την προηγούμενη περίοδο.

-Κατερίνα Προκόπη: Ο καθένας στην πανδημία βίωσε δυσκολίες. Αυτές τις δυσκολίες εμείς θελήσαμε να τις κάνουμε τέχνη.

*ΠΟΥ θέλετε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο θεατής του έργου σας;

-Ελπίδα Τοπάλογλου: Μια πραγματικότητα μπορεί να είναι γλυκιά και πικρή και γεμάτη από 1.000 διαφορετικές γεύσεις και αποχρώσεις. Κάθε άνθρωπος έχει φως και σκοτάδι. Κανείς δεν είναι μονοδιάστατος. Και αυτές οι εκπλήξεις είναι που κάνουν τους ανθρώπους συναρπαστικούς.

-Κατερίνα Προκόπη: Ο κάθε θεατής είναι τόσο διαφορετικός που δεν θα ήθελα να του δώσω τη δική μου και μόνο οπτική. Εμείς θα του παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας και ελπίζουμε κάποια να φτάσει μέχρι τον ίδιο. Αν φτάσουν όλες, καλώς. Αλλά και μία μόνο να φτάσει, μου αρκεί.

*ΤΙ σας ώθησε στο να επιλέξετε το Off Off ως «όχημα» για την προβολή της δημιουργίας σας;

-Ελπίδα Τοπάλογλου: Το Off Off Athens είναι ένα φεστιβάλ που εδώ και χρόνια αποτελεί έναν ελεύθερο, χωρίς διακρίσεις, χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, ένα βήμα έκφρασης και ανταλλαγής νέων και πρωτοπόρων ιδεών. Η ομάδα ARCADIA πειραματίζεται με νέες ιδέες, σύγχρονα θέματα, αναζητώντας τη δημιουργικότητα μέσα από τη συλλογικότητα. Η φιλοσοφία του Φεστιβάλ Off Off Athens εκφράζει τη διάθεση της ομάδας να ανταποκριθεί ενεργά καλλιτεχνικά σε θέματα που αγγίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, προσφέροντας ένα θέαμα που θα αφορά τους θεατές και θα τους κάνει ενεργούς κοινωνούς της θεατρικής εμπειρίας.

*ΠΟΤΕ θα αρχίσετε να υλοποιείτε το επόμενο σχέδιό σας;

-Μαρία Μπαταγιάννη: Το Μότο «εδώ και τώρα» και το «όταν κάνουμε σχέδια ο θεός γελάει» μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ!!! Ωστόσο, στόχος είναι η συνέχεια της παράστασης από το φθινόπωρο για να μπορέσουμε να μοιραστούμε την ιστορία μας με όσον το δυνατό περισσότερο κοινό.

*ΠΟΙΟ είναι το όραμά σας για την ευρύτερη οικογένεια του Πολιτισμού;

-Μαρία Μπαταγιάννη: Η συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών και ο συνεχής διάλογος των παραστατικών και μη τεχνών, η ενίσχυση και η στήριξη των συλλογικών δράσεων που προάγουν το διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες καθώς και η διαμόρφωση ενός πιο διαδραστικού περιβάλλοντος μέσα από το ποιο θα προάγεται η ουσιαστική επικοινωνία κι όχι ο εντυπωσιασμός.

-Ελπίδα Τοπάλογλου: Οραματίζομαι έναν πολιτισμό που να μη λειτουργεί ως μία ασφυκτική οικογένεια με νεποτιστικές τάσεις, αλλά ως τόπος συνάντησης, ευκαιρίας, δημιουργικής ελευθερίας και σεβασμού.

***

Σάββατο 28 Μαΐου στις 20:15 και Κυριακή 29 Μαΐου στις 22:00
«Swell»

Η κυρία Μπαρμπαρούσου, μακρινή απόγονοςΠαριανών πειρατών, βασανίζεται από τον φόβο μήπως η υιοθετημένη της κόρη ανακαλύψει την αλήθεια για τους βιολογικούς της γονείς. Δώδεκα χρόνια νωρίτερα η συμβίωση μαζί τους υπήρξε μία κόλαση με απρόβλεπτη κατάληξη.

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Arcadia
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες/Βίντεο: Γεωργία Συριοπούλου
Χορογραφίες/Κίνηση: Δημήτρης Ράπτης
Μουσική επιμέλεια: Βέρα Χατζηπαπά, Γεωργία Συριοπούλου

Ερμηνεύουν:
Ελπίδα Τοπάλογλου, Μαρία Μπαταγιάννη, Κατερίνα Προκόπη

***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα 10444
Τηλέφωνο 2105138067
***
Διάρκεια Φεστιβάλ
Από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.
Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.
Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.
Ώρα έναρξης: Καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 ως αργά το βράδυ.
Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ για τη μία παράσταση
και 6 ευρώ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27 ευρώ για 27 παραστάσεις
Εισιτήριο διαρκείας: 20 ευρώ για 20 παραστάσεις

Προπώληση:

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -