18.1 C
Athens
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Η Εκκρεμότητα (Suspense) του Τσιμάρα Τζανάτου στο Small Argo full of Art

Η Εκκρεμότητα (Suspense) του Τσιμάρα Τζανάτου, έχοντας «συναντηθεί» με διαφορετικές ομάδες κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τα River side Studios στις όχθες του Τάμεση ως μονόλογος, και την Ομόνοια στο φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου και στο Αγγέλων Βήμα σε μια παράσταση που ενεγράφη καλλιτεχνικά, μέχρι και τη Βαρβάκειο Αγορά ως In Situ Performance, έρχεται με το νέο έτος στο Μεταξουργείο, στο Small Argo full of Art για να μας φέρει σε ένα «από κοινού»/θεατρικό τετ-α-τετ με τον εαυτό μας, επικοινωνώντας τις κρυφές πτυχές του «άλλου» μέσα μας, και να συναντηθούμε με όσα αποφύγαμε.
Από 4 Ιανουαρίου 2018 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:15.
Μια ομάδα πολύ νέων παιδιών μπαίνει δυναμικά στον θεατρικό χώρο, και καταθέτει τη δική της ματιά στο δοκιμασμένο κείμενο της Εκκρεμότητας του Τσιμάρα Τζανάτου, σε σκηνοθετική προσέγγιση Βαγγέλη Βογιατζή, και ερμηνευτές τους:
Χρήστο Τσουλιάη, Φαίη Βέβη και Ηλιάννα Μπουζάνη.
Με τη στήριξη στα σκηνικά/κοστούμια τη Χριστίνα Κωστέα, στην κινησιολογία τη Βάλια Παπαχρήστου, στους φωτισμούς τη Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου, στη μουσική τον Χρήστο Τσουλιάη (Chris Rusty) και βοηθό σκηνοθέτη την Κατερίνα Αγγελίτσα.

* Εκκρεμότητα στο Small Argo full of Art/Για 10 μόνο παραστάσεις

 

Περί ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑΣ

H Εκκρεμότητα είναι η αφήγηση μιας ιστορίας. Κάποιου.
Άλλου. Που δεν μοιάζει με μας. Νομίζουμε.
Στην ουσία είναι η ιστορία του καθένα μας. Που αγνοούμε πώς ζήσαμε.
Ή- ξεχάσαμε πως την ζήσαμε.
Αρχίζει σαν παραμύθι. “Μια φορά και έναν καιρό…”
Όπως όλα τα παραμύθια. Και εξελίσσεται σαν πραγματικότητα.
Εφιαλτική.
Αλλά όπως όλα τα παραμύθια, η Εκκρεμότητα είναι μια ιστορία
που ντύθηκε παραμύθι- για να αντέξουμε να συναντήσουμε τον εαυτό μας.
Πιθανόν, τους πολλούς εαυτούς μας.
“Δεν υπάρχει Ένα. Ουδέποτε υπήρξε. Μια επινόηση το Ένα!
Δείτε πόσοι πολλοί μέσα μας. Τι το κρύβουμε!”

Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο για την απολεσθείσα ταυτότητα του ανθρώπου, μια Queer ανάγνωση της ύπαρξης, πριν ο όρος Queer γίνει μόδα και ξηροκάρπια στο ουίσκι του νεο-μικροαστισμού.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Βογιατζής | Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Αγγελίτσα | Παίζουν: Φαίη Βέβη, Ηλιάννα Μπουζάνη, Χρήστος Τσουλιάης | Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα | Σχεδιασμός φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου | Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Επιμέλεια μουσικής – Σύνθεση: Χρήστος Τσουλιάης ΙPhotos & Video Trailer Γιάννης Βολιώτης Volition Pictures | Υπεύθυνος Marketing & Επικοινωνίας: Άρης Σομπότης Playwalk | Curator: Χρύσα Καψούλη

 

Μια σύνοψη του έργου

Ένας άντρας- που τον απέκλεισε ο κόσμος
Μια αλλόκοτη γυναίκα- που τον συντροφεύει.
Σε ένα κουκλόσπιτο- που δεν τους χωράει.
Αυτός αφηγείται τη σκοτεινή συνάντηση με τον εαυτό του.
Εκείνη τον βοηθάει να θυμηθεί.
Όσα ξέχασε. Όσα δεν άντεξε.
Ποιος είναι αυτός; Ποια είναι εκείνη;
Εμείς- ποιοι είμαστε; Εκτός Κόσμου- είμαστε;
Κι αυτό που “είμαστε”- πώς “έγινε’;
Πώς γίναμε-ό,τι γίναμε.

Το χρονικό μιας διαδρομής (2013-2018) / Τα 7 στάδια ενός απρόβλεπτου ταξιδιού

(ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ / SUSPENSE / Die Erwartung)
-Η «Εκκρεμότητα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2013 στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ/ AnalogioFestival που επιμελείται καλλιτεχνικά η Σίσσυ Παπαθανασίου, στο χώρο του φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα/Nova Melancholia με τους Φίλιππο Παπαχριστοδούλου/ Filippos Papacristodoulou, Βίκυ Κυριακουλάκου και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου με τη σκηνική συμμετοχή της εικαστικού Σοφίας Σιμάκη.
-Τον Νοέμβριο του 2013 απόσπασμα του έργου («Ένας σαρκασμός στον πόνο» ή «Περί πόνου») παρουσιάστηκε από τη Βίκυ Κυριακουλάκου/ Vicky Kyriakoulakou ως μονόλογος/περφόρμανς στη Βαρβάκειο Αγορά, στην Εβδομάδα κατά του HIV στις εκδηλώσεις της ΜΚΟ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ.
-Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2014, η παρουσίασή της στα αγγλικά στο Λονδίνο, υπό τον τίτλο «Suspense» σε μετάφραση της Έλσης Σακελλαρίδου από το Theater Lab Company της Αναστασίας Ρεβή/ Anastasia Revi, σε σκηνοθεσία Jason Warren σε μορφή μονολόγου με τον Luke Shepherd στον κεντρικό ρόλο.
-Το 2014/2015 ανέβηκε ως ολοκληρωμένη παράσταση στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στο πλαίσιο του (1ου) «Φεστιβάλ Ελληνικού έργου του 21ου αιών.» που διοργάνωσε η Λεία Βιτάλη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα/NovaMelancholia με τους ηθοποιούς: Γιάννη Μπόγρη, Βίκυ Κυριακουλάκου και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου και εικαστική επιμέλεια Σοφίας Σιμάκη, έργο της οποίας και στο εξώφυλλο του βιβλίου, που κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση από τον ΗΡΟΔΟΤΟ.
-Το 2015 μεταφράστηκε από την Sabine Kessel στα γερμανικά /«Die Erwartung»
-Το 2016 επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ, σε ανανεωμένη έκδοση.
-Στις 4 Ιανουαρίου του 2018, κλείνοντας τον πρώτο της κύκλο, ανοίγει τον επόμενο, ανεβαίνοντας στη σκηνή του A Small Argo full of Art από μια ομάδα πολύ νέων παιδιών που μπαίνουν δυναμικά στον θεατρικό χώρο, σε σκηνοθετική προσέγγιση από τον Βαγγέλη Βογιατζή, με ερμηνευτές τους Χρήστο Τσουλιάη, Φαίη Βέβη και Ηλιάννα Μπουζάνη, σκηνικά/κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, κινησιολογία Βάλιας Παπαχρήστου, φωτισμούς Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου, μουσική του Χρήστου Τσουλιάη (Chris Rusty) και βοηθό σκηνοθέτη την Κατερίνα Αγγελίτσα.

Teaser:

 

Αποσπάσματα από το έργο

1.
Άνοιξα τα μάτια μου. Τους είδα. Από πάνω μου.
«Είμαι πολίτης και χρειάζομαι προστασία!»
Με κοίταζαν παραξενεμένοι.
Ο Αξιωματικός. Όλοι. Μαζεμένοι. Με κοίταζαν. Σα να γνώριζαν.
Κάτι. Που εγώ αγνοούσα. (Παύση)
Άνοιξαν μια σιδερένια ντουλάπα. Έβγαλαν κάτι φακέλους. Με το όνομά μου.
Είδα το όνομά μου. Τριάντα οκτώ φάκελοι. Κάθε ένας και μια χρονιά.
Από το 1972 ξεκινούσαν. Το έτος γεννήσεώς μου.
-Εσείς δεν είστε αυτός;
Είδα το όνομά μου. (Παύση) Το όνομά μας είμαστε. (Παύση) Εγώ ήμουν. Όνομα. Επίθετο. Όνομα πατρός. Μητρός. Έτος γεννήσεως. Χρώμα οφθαλμών, μαλλιών. Ύψος. Εγώ. Ο ίδιος. Μόνο η φωτογραφία. Δεν ήμουν. Εγώ. Όχι. Δεν ήμουν.
-Είστε. Εσείς.
-Εγώ; Αυτός;
-Ναι. Δεν αναγνωρίζετε τους δικούς σας; Ο πατέρας σας…
-Η μάνα μου
-Η αδελφή σας!
-Ναι. Αυτοί είναι. «Εγώ» δεν είμαι.
(Παύση)
-Επειδή είναι παλιά η φωτογραφία. Εφηβική.
Είπαν. (Σιωπή)
Τόσο άλλος ήμουν; Που δεν με γνώριζα.
Δεν είμαστε οι ίδιοι στο χρόνο; Μέσα στο χρόνο…αλλάζουμε σαν άλλοι;
(Σιωπή)
2.
“…Το πάθαινα αυτό. Από παιδί. Όταν χαιρόμουν ερεθιζόμουν. Καύλωνα. Καύλα είναι η ζωή που δε χωράει στις λέξεις.
Τόση η ζωή μέσα μας που άλλη διέξοδο το σώμα να μην έχει. Παρά αυτήν. Να διογκώνεται μέχρι να εκραγεί. Να τιναχτεί.
Μια εκσπερμάτωση. Προς τα Έξω. Η ζωή.
Πιο φανερή έξοδός του ανθρώπου δεν υπάρχει. Από την εκσπερμάτιση. Μπορεί και η μοναδική του έξοδος. Κατά βάθος.
Όρθιος εκσπερμάτισα τον εαυτό μου στον Κόσμο.Φωνάζοντας. Με τη βαθειά φωνή του νικητή.
Την άγρια φωνή αυτή που μόνο στον έρωτα βγαίνει.
Και που αν ακουστεί, ακούγεται. Δεν μπορείς να πεις δεν άκουσα. Δεν αντιλήφθηκα. Δεν κατάλαβα.
Γι’αυτό και τον έρωτα τον κάνουμε σιωπηλά. Να μην ακουστεί.
Η εκκωφαντική αλήθεια του…”

Trailer:

 

Ο Τσιμάρας Τζανάτος γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (Σχολή Σταυράκου) Θέατρο (Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη) και Ιστορία της Τέχνης (Ε. Βακαλό). Δούλεψε αρχικά σαν ηθοποιός στο θέατρο (Δ. Ποταμίτη, Α. Αντωνίου, Ισίδωρο Σιδέρη, Σταύρο Ξαρχάκο), την τηλεόραση (Γ. Σμαραγδή. Κ. Κουτσομύτη, Κ. Αριστόπουλο, Φ. Μεσθεναίο, Π. Καρκανεβάτο, Ν. Κουτελιδάκη κ.ά.) και τον κινηματογράφο (Ν. Παναγιωτόπουλο, R. Garofallo, Δ. Ινδαρέ, Μ. Σπανό κ.ά). Από τα μέσα του ’90 αποσύρθηκε για να επιστρέψει το 2013 επί σκηνής στα έργα «Το Δέντρο» της Μαρίας Λαϊνά και στις «Άγριες Νότες» της Νίνας Ράπη σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη/DameBlanche, και στηρίζοντας σαν ηθοποιός το σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο σε αναλόγια («Το φίλημα» της Άννας Καραμπά στο Βυρσοδεψείο/ «Μαύρος Γάμος» Βαγγέλη Ραπτόπουλου/Χλόης Κολλύρη στο Θέατρο Τέχνης) αλλά και ειδικές συνεργασίες: με τη Ρούλα Πατεράκη στο αναλόγιο της ομηρικής «Νέκυιας» στο Εθνικό Θέατρο, με τη Σίσσυ Παπαθανασίου στον «Φιλοκτήτη» του Γιάννη Ρίτσου που παρουσιάστηκε στο Σαράγεβο και στη Δονούσα, τον Αιμίλιο Χειλάκη στον «Ταρτούφο» του Μολιέρου, και στη μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές». Τον Απρίλιο του 2018 συμμετέχει στο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Η Επίκληση της Γοητείας» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στο Θέατρο Θησείο.
Παράλληλα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικών εκπομπών και λόγου από το 1985 (Ράδιο 5, Τικ-Τακ FM, ΕΡΑ 2, ΕΡα Sport, Planet) αλλά και δημοσιογραφώντας σε έντυπα και περιοδικά (Εξουσία, Κλικ, Metropolis Press, Music.gr κ.ά.). Ασχολήθηκε με το σενάριο και τη στιχουργία/ποίηση. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στην Τηλεόραση στην αρχισυνταξία εκπομπών ή ως κειμενογράφος (Εκατομμυριούχος, Αδύναμος Κρίκος κ.ά).
Ως θεατρικός συγγραφέας εμφανίστηκε το 2004 με το κείμενο «Έξοδος» στο έργο «Ονείρου Οδύσσεια» (Δ. Δημητριάδη, Ν. Δήμου, Μ. Πολιτοπούλου, Ε. Πέγκα) που ανέβηκε στο Κ.Θ.Β.Ε από τη Χρύσα Καψούλη και την ομάδα Dame Blanche –κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Univercity Press- και το «Μαζί Ποτέ» το 2009 (βασισμένο στην ταινία του Φατίχ Ακίν Gegen die Wand/Head On) το οποίο ανέβηκε και αυτό από τη Χρύσα Καψούλη/Dame Blanche στο Κινητήρας Studio.
Tον Μάιο του 2013 παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο των Αναγνώσεων υπό την επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου το έργο του «Εκκρεμότητα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα με την ομάδα Nova Melancholia.
Τον Δεκέμβριο του 2013 σε επαφή με κρατουμένους οροθετικούς και χρήστες των φυλακών Κορυδαλλού και την Μ.Κ.Ο ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ, παρουσιάστηκε το έργο του “Κ”, που γράφτηκε, για να παιχτεί από τους ίδιους τους κρατούμενους στο χώρο της φυλακής .
Τον Μάρτιο του 2014 η Εκκρεμότητα παρουσιάστηκε στο Λονδίνο από το Theater Lab Company της Αναστασίας Ρεβή σε μετάφραση Έλσης Σακελλαρίδου με τον τίτλο Suspense σε σκηνοθεσία Jason Warren σε μορφή μονολόγου με τον Luke Shepherd στον κεντρικό ρόλο.
Η Εκκρεμότητα ανεβαίνει ως ολοκληρωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα/Nova Melancholia στις 17 Νοεμβρίου του 2014 στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ και κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ (Εκκρεμότητα/Suspense) σε μετάφραση στα αγγλικά της Έλσης Σακελλαριδου. Το 2015 μεταφράστηκε στα Γερμανικά “Die Erwartung” από την Sabine Kessel.
Στις 7 Οκτωβρίου στις Αναγνώσεις 2014 στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ – Κ. ΚΟΥΝ που επιμελείται η Σίσσυ Παπαθανασίου παρουσιάζεται η θεατρική μεταγραφή από τον ίδιο τον συγγραφέα του αφηγήματος “Δεσποινίς Δυστυχία”/ “Miss Misery”, σε σκηνοθετική επιμέλεια Άσπας Τομπούλη και εκδίδεται ως αφήγημα από τις Εκδόσεις Σοκόλη (2015). Το 2017, μεταφράζεται στα αγγλικά από την Έλση Σακελλαρίδου.
Τον Ιούνιο του 2015 το «Κ», από ομάδα εθελοντών σε σκηνοθεσία Χ. Καψούλη (εκπροσωπώντας την ΜΚΟ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ), παρουσιάζεται σε διημερίδα αφιερωμένη σε εγχειρήματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών («Θέατρο και Φυλακή»). Απόσπασμα του «Δεσποινίς Δυστυχία» χρησιμοποιείται στην παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου Re-Volt Athens (2016) που παρουσιάζεται στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Ζάγκρεμπ και στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Το καλοκαίρι του 2017 γράφει το κείμενο του έργου «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές», συνεργαζόμενος στη δραματουργία.
Η «Εκκρεμότητα» ανεβαίνει εκ νέου το χειμώνα του 2018 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Βογιατζή καθώς και στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο Αναλογίων σύγχρονων ελληνικών έργων το αδημοσίευτο έως τώρα «Πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος;!».
Το θεατρικό «Δεσποινίς Δυστυχία» την Άνοιξη του 2018 βρίσκει τον δρόμο του ως παράσταση στο θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη..
Το έργο -Κ- ετοιμάζεται να εκδοθεί από τον ΗΡΟΔΟΤΟ, αρχές του 2018, καθώς και «Τα ποιήματα- ΑΓΝΩΣΤΟΥ» από τις εκδόσεις Σοκόλη.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:
Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές 2017
ΑΓΝΩΣΤΟΥ (Ποιήματα) 2016-17
Δεσποινίς Δυστυχία Τhe Play, 2014
-Κ- 2013
Δεσποινίς Δυστυχία-Το αφήγημα 2012
Πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος;!, 2011
Εκκρεμότητα, 2010
Μαζί Ποτέ, 2009
Έξοδος/Ονείρου Οδύσσεια, 2004

Τσιμάρας Τζανάτος:

[email protected]

***

Τοποθεσία: A Small Argo full of Art, Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο.
Ημερομηνία: Από 4 Ιανουαρίου 2018 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:15, μόνο για 10 παραστάσεις.
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και το ταμείο του θεάτρου
Πληροφορίες-Ταμείο θεάτρου: 210 520 1684

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
706ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -