***
Το «στιγμόμετρο» είναι όργανο που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία. Είναι μεταλλικό, έχει τη μορφή χάρακα και περιέχει υποδιαιρέσεις σε «στιγμές», εκατοστά και χιλιοστά. Κυρίως το χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι – συντάκτες ύλης στον σχεδιασμό – κατασκευή των σελίδων στις εφημερίδες.
Οι συντάκτες ύλης είναι οι «σεφ» που …μαγειρεύουν τα υλικά που φέρνουν στην «κουζίνα» της εφημερίδας οι δημοσιογράφοι όλων των ρεπορτάζ.
Στην τυπογραφία η στιγμή (pt ή ΄) αποτελεί τη βασική μονάδα μέτρησης. Πολλαπλάσιο της στιγμής είναι το τετράγωνο που αποτελείται από 12 στιγμές.
Οι Άγγλοι το ονομάζουν πίκα (pica), ενώ οι Γάλλοι σίσερο (cicero). Πολλαπλάσιο της στιγμής είναι και το μισό τετράγωνο που ισούται με 6′. Με βάση τη μονάδα αυτή, ο τυπογράφος και ο δημοσιογράφος – συντάκτης ύλης, μετράει το μήκος της αράδας, την απόσταση των στίχων, την απόσταση των στηλών κ.λπ.
***
Στο «Στιγμόμετρο» του Catisart θα σημειώνουμε «στιγμές» που τράβηξαν το ενδιαφέρον μας τις προηγούμενες ημέρες. «Στιγμές» με πρόσωπα, εικόνες και γεγονότα μικρά και μεγάλα.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά». Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Θα παρουσιαστούν 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στη φωτογραφία «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882», από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού.

ΛΕΥΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ. Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα στον ελληνικό χώρο, ανοίγει και πάλι για το κοινό στα μέσα Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των εκτεταμένων εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασής του κοίλου (που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν πριν λίγους μήνες). Το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάζει πραγματικά τον επισκέπτη καθώς ντύθηκε εξ’ ολοκλήρου με το φημισμένο λευκό μάρμαρο που εξορύσσεται στα λατομεία του νησιού.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FFH παρουσιάζουν το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΑ 76. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης φοίτησε στη δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Συμμετείχε, κατά κύριο λόγο με ρόλους κομπάρσου, σε πολλές ταινίες όπως οι «Βίβα Ρένα», «Η λεωφόρος του μίσους», «Το κορίτσι του λούνα παρκ», «Επιχείρηση Απόλλων», «Το λεβεντόπαιδο», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», «Έξω Φτώχεια και Καλή Καρδιά» κ.ά. Αργότερα έπαιξε σε καλτ βιντεοκασέτες αλλά και σε ταινίες γνωστών σύγχρονων σκηνοθετών.



