Ήταν μια αποπνικτική μέρα καύσωνα στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου 2017, όμως ο Σωτήρης Αλεξίου είχε ρεπό από τη δουλειά του ως οδηγός ταξί και δεν θα έχανε την ευκαιρία για εξόρμηση. Ανέβηκε στον Υμηττό και πέρασε ώρες ανασηκώνοντας πέτρες από το έδαφος και ξαναφήνοντάς τες προσεκτικά στη θέση τους. Κάτω από τις πέτρες, βλέπετε, συχνά βρίσκει κανείς έντομα. Και πράγματι, κάτω από μια μαρμάρινη πλάκα έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου, στην ανατολική πλευρά του βουνού, ο καταϊδρωμένος κ. Αλεξίου βρήκε μια πράσινη ακρίδα που «έμοιαζε να προσπαθεί να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες».
Η ΑΚΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΚΡΟΠΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Όμως το έντομο που τον κοιτούσε με τα γυαλιστερά ροζ του μάτια δεν ήταν μια οποιαδήποτε ακρίδα, ήταν η ακρίδα που ο παθιασμένος φυσιολάτρης αναζητούσε επί τέσσερα χρόνια. Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για άγνωστο είδος είχαν έρθει το 2013, όταν ο κ. Αλεξίου εντόπισε ένα πρώτο δείγμα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Δεδομένου όμως ότι ήταν ένα και μοναδικό, προτίμησε να μην προχωρήσει σε ανατομή αλλά να το διατηρήσει ολόκληρο. Η δεύτερη συνάντηση στον Υμηττό επέτρεψε την πλήρη μορφολογική εξέταση και επιβεβαιώνει την ανακάλυψη ενός νέου είδους Ορθόπτερου στην Ελλάδα, γράφει τώρα ο κ. Αλεξίου σε μελέτη του στο Journal of Orthoptera Research. Το είδος πήρε το όνομα Eupholidoptera kekrops, ή «Ευφολιδόπτερο του Κέκροπα», προς τιμήν του μυθικού πρώτου βασιλιά της Αττικής και ιδρυτή της Αθήνας.
Πηγή: Βαγγέλης Πρατικάκης /Εφημερίδα «Το Βήμα»
ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΣΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΛΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Αρκουδάκι τριών μηνών κατέφυγε σε αυλή σπιτιού στην Κοζάνη για να γλιτώσει από σκυλιά. Οι ένοικοι ειδοποίησαν τον Αρκτούρο που το μετέφερε στο Κέντρο Επανένταξης Άγριας Ζωής, καθώς η επανένωση με τη μητέρα δεν κατέστη δυνατή. Είναι χαριτωμένο σαν παιδικό λούτρινο παιχνίδι. Το μόλις τριών μηνών άγριο ζώο προσπάθησε να βρει καταφύγιο στην αυλή του Παύλου και της Μάρθας, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας. Το αρκουδάκι ονομάστηκε «Μάρθα» προς τιμήν της ιδιοκτήτριας του σπιτιού, ζυγίζει περίπου πέντε κιλά και είναι υγιέστατο. Όταν κατέφθασε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, ηρέμησε το ζωάκι που ήταν τρομοκρατημένο, δίνοντάς του λίγη τροφή και νερό και άρχισε αμέσως να αναζητά τη μαμά αρκούδα σε δασική περιοχή, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε. Μάλιστα, το αρκουδάκι τοποθετήθηκε μέσα σε μία πρόχειρη κατασκευή, από την οποία δεν μπορούσε να αποδράσει, αλλά θα ήταν εύκολο για τη μητέρα του να το βγάλει από εκεί. Εκεί το άγριο ζώο θα παραμείνει για ένα έτος και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση επανένταξής του στο φυσικό περιβάλλον.
Πηγή: In.Gr.
ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΛΥΚΟΙ – ΣΚΙΑΧΤΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Αλλόκοτοι λύκοι προξενούν τρόμο στο διάβα τους και προστατεύουν την άγρια ζωή στην Ιαπωνία. Η χρήση τέτοιων καινοτόμων αποτρεπτικών μέσων αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση προς τις ανθρώπινες και μη θανατηφόρες μεθόδους διαχείρισης της άγριας ζωής. Στα γαλήνια τοπία της αγροτικής Ιαπωνίας, ένας νέος φύλακας περιφέρεται στα χωράφια και τα δάση. Γνωστός ως Monster Wolf, αυτή η δημιουργία είναι η τελευταία καινοτομία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής, συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού των φυσικών θηρευτών. Ο στόχος είναι απλός: να προστατεύει τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ιδιοκτησίες από τις εισβολές της άγριας ζωής χωρίς να προκαλεί βλάβη στα ζώα. Δημιουργημένο από τον Ohta Seiki, το Monster Wolf αποτελεί απόδειξη της ανθρώπινης εφευρετικότητας στη διαχείριση της άγριας ζωής. Αυτό το μηχανικό θηρίο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει μια ποικιλία ζώων, όπως ελάφια, αγριογούρουνα και αρκούδες.
Πηγή: Protothema
DANA. ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ – ΓΙΓΑΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 7,5 ΜΕΤΡΩΝ
Το καλαμάρι Dana είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη καλαμαριών που κατοικούν στα βάθη του ωκεανού, ικανό να φτάσει σε μήκος τα 7,5 μέτρα. Σε μια συνάντηση που θυμίζει ιστορία τρόμου, ερευνητές κατέγραψαν πλάνα ενός τρομακτικού καλαμαριού να προσκολλάται σε μια κάμερα. Το πλάσμα, που αναγνωρίστηκε ως καλαμάρι Dana (Taningia danae), κινηματογραφήθηκε στον Νότιο Ειρηνικό. Τα πλάνα καταγράφηκαν με τη χρήση κάμερας με δόλωμα ελεύθερης πτώσης, μια συσκευή που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) και της Kelpie Geosciences στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η κάμερα παρείχε μια άνευ προηγουμένου ματιά στη συμπεριφορά αυτού του ασύλληπτου αρπακτικού της βαθιάς θάλασσας.
Πηγή: Protothema
ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της μεσογειακής λεκάνης απειλούνται να κατακλυσθούν από τη θάλασσα, η στάθμη της οποίας ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, με κίνδυνο να καταστραφούν οικοσυστήματα πολύτιμα για τα παράκτια πτηνά, προειδοποιεί σήμερα επιστημονική μελέτη. Οι παράλιοι υγρότοποι περιλαμβάνονται στις ζώνες που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη: λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, περισσότεροι από τους μισούς απ’ όσους υπάρχουν στον κόσμο μπορεί να εξαφανισθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2100, έχουν ήδη δείξει προηγούμενες μελέτες.
Πηγή: ΑΠΕ
[*] Το «στιγμόμετρο» είναι όργανο που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία. Είναι μεταλλικό, έχει τη μορφή χάρακα και περιέχει υποδιαιρέσεις σε «στιγμές», εκατοστά και χιλιοστά. Κυρίως το χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι – συντάκτες ύλης στον σχεδιασμό – κατασκευή των σελίδων στις εφημερίδες. Οι συντάκτες ύλης είναι οι «σεφ» που …μαγειρεύουν τα υλικά που φέρνουν στην «κουζίνα» της εφημερίδας οι δημοσιογράφοι όλων των ρεπορτάζ.