11.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Στέλλα Ζιοπούλου: «Να προσπαθούμε διαρκώς ώστε να φτάνουμε τους στόχους μας»…

Του Παναγιώτη Μήλα

 

«Η πίστη στον σκοπό μας και η θέληση να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια είναι η μοναδική μας επιλογή που θα μας οδηγήσει ψηλά στην κορυφή που επιζητά ο καθένας μας».

Αυτή είναι η άποψη της Στέλλας Ζιοπούλου, της συνθέτιδας και βιολονίστριας που έχει ήδη κάνει τα πρώτα της σημαντικά βήματα στο χώρο της μουσικής.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στις 11 το πρωί, στην «Αίγλη» Ζαππείου, γνώρισα τις εξαιρετικές μουσικούς Στέλλα Ζιοπούλου και Δέσποινα Σπαή, από το σχήμα Triaccordo, όταν ερμήνευσαν έργα για βιολί και φλάουτο. Οι δύο νεαρές συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΑΚΟΣ για τον Movember με στόχο τη σημασία της ανδρικής πρόληψης και την ευαισθητοποίηση των ανδρών προκειμένου να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

 

***

 

 

Τώρα η Στέλλα Ζιοπούλου πρωταγωνιστεί σε μια αποκλειστικά δική της δράση. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 το μεσημέρι στη 1, δίνει τις Διπλωματικές Εξετάσεις Σύνθεσης στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας ως μέλος της Τάξης του Ευάγγελου Κόκκορη.

 

 

***

Στη διάρκεια της συναυλίας θα ερμηνευθούν ζωντανά τα έργα:

 

-«Φολέγανδρος». Για τετράφωνο σύνολο και πιάνο, σε ποίηση Κωνσταντίνας Κορρυβάντη. Πρόκειται για έργο του 2020. Ερμηνεύουν:: Η σοπράνο Μαίρη Γουγούση, η άλτο Δανάη Μπερή, ο τενόρος Ανδρέας Καραούλης και ο μπάσος Χρήστος Λάζος. Συνοδεύει ο πιανίστας Μάριος Καζάς.

-Ακολουθούν οι «Επτά παραλλαγές και fugato» για πιάνο. Έργο του 2020. Ερμηνεύει ο πιανίστας Μάριος Καζάς

 

***

 

Στη συνέχεια θα ακουστούν τα έργα:

-«I think», έργο για συμφωνική ορχήστρα [2019]. Με αυτή τη σύνθεσή της η Στέλλα Ζιοπούλου είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό «Νίκος Σκαλκώτας» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

-«A cloud over the city walls», για πενταμελές σύνολο [2019]. Συμμετοχή της Στέλλας Ζιοπούλου στον διαγωνισμό 29th International Review of Composers 2020, Serbia.

-«Σκιές της Λύτρωσης», σύνθεση της Σ. Ζιοπούλου για συμφωνική ορχήστρα [2019]. Το έργο αυτό επιλέχτηκε από τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκε στη συναυλία που δόθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες τον Δεκέμβριο του 2019, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

 

***

 

Το έργο «Σκιές της Λύτρωσης» παρουσιάστηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη Διεύθυνση της κυρίας Εύης Γρηγοριάδου.

Όπως λέει η Στέλλα Ζιοπούλου: «Το έργο αυτό – αφιερωμένο στα άτομα με ειδικές ανάγκες – έχει τις ρίζες του στον «ανήφορο», έννοια την οποία τόσο όμορφα παρουσιάζει ο συγγραφέας Ν. Καζαντζάκης στο έργο του “Ο Φτωχούλης του Θεού”. Έχοντας ως έμπνευση τον δύσκολο δρόμο γεμάτο εμπόδια και κακουχίες που συνάντησε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, για να φτάσει στην δική του Λύτρωση, τον Θεό, συνδέω αυτόν τον διαρκή ανήφορο με τις επικείμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, ο οποίος δίνει τον δικό του αγώνα για να φτάσει στην δική του λύτρωση μέσα από δύσκολες καταστάσεις και βιώματα. Στην προσπάθειά μας να ανεβούμε τον ανήφορό μας, υπάρχουν πάντα στιγμές αδυναμίας, που κάποιος μπορεί να κατρακυλήσει ξανά προς τα κάτω. Μπορεί να κατρακυλήσει η ψυχολογία, η πίστη στον σκοπό μας, η θέληση να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια, αλλά εν τέλει ο ανήφορος είναι ο δρόμος ο σωστός, που θα μας οδηγήσει ψηλά στην κορυφή που επιζητά ο καθένας μας. Γιατί όταν είμαστε στην κορυφή όλα φαντάζουν καθαρά και ξάστερα από κάτω. Όσο μεγαλύτερος ο κόπος τόσο μεγαλύτερη και η ευχαρίστηση. Οι κορυφές δεν τελειώνουν ποτέ. Δεν έχουμε παρά να προσπαθούμε διαρκώς να φτάνουμε τους στόχους μας».

 

***

 

Στη συνέχεια της συναυλίας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας θα ακούσουμε επίσης τις δημιουργίες της Στέλλας Ζιοπούλου:

-«Une hirondelle dans les nuages», σύνθεση για πιάνο και φλάουτο, [2019]. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2019 στο Master Class του Ωδείου Αθηνών και ήταν αφιερωμένο στον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen.

-«La noche de una estrella», σύνθεση για τετραμελές σύνολο [2019]. Παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2019, στη συναυλία που διοργάνωσε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας με τίτλο «Ύμνοι στη νύχτα».

 

***

 

 

 

Η Στέλλα Ζιοπούλου είναι διπλωματούχος βιολονίστρια και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ορχήστρες και σχήματα, όπως η ορχήστρα «Παλίντονος αρμονία», του συνθέτη Γ. Μαρκόπουλου, η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και σύμπραξη με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα CSO, το μουσικό σχήμα Triaccordo κ.α. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά και συνθέσεις της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και σεμινάρια όπως το Master Class του Ωδείου Αθηνών αφιερωμένο στο συνθέτη Olivier Messiaen. Για την καλλιτεχνική σεζόν 2019-2020 συμμετέχει ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση «Γιούγκερμαν» στο «Θέατρο Πορεία», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Από το 2017 έως το 2019 συνεργάστηκε με τον ηθοποιό/σκηνοθέτη Κώστα Γάκη στο «Θέατρο Άλφα-Ιδέα», γράφοντας από κοινού τη μουσική και συμμετέχοντας ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», όπου παρουσιάστηκε στο «Busan International Performing Art Festival» στη Νότιο Κορέα αλλά και σε φεστιβάλ σε πόλεις της Ελλάδας. Έχει επίσης συμμετάσχει στις παραστάσεις «Λαλιές του κόσμου θαυμαστές» στο θέατρο Άλφα-Ιδέα και «Φεγγαροκλωστή» στο Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

***

 

Τη Στέλλα Ζιοπούλου μπορούμε να τη δούμε και στην παράσταση «Γιούγκερμαν» στο Θέατρο «Πορεία».

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στέλλα Ζιοπούλου

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020
Ώρα 13.00
Ιπποκράτους 41
Αθήνα, 10680
Τηλέφωνο 210-363.40.00

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -