Στέλιος Καζαντζίδης. Με «Βαλίτσες» αντί για τα παπούτσια στο χέρι…

Ένα τραγούδι γραμμένο για τον καύσωνα που επικρατούσε το καλοκαίρι του 1952 με τον τίτλο «Για μπάνιο πάω», ήταν το πρώτο του Στέλιου Καζαντζίδη που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών. Ήταν 21 ετών…

Ο δίσκος δεν πούλησε γιατί ο άπειρος Καζαντζίδης προτίμησε να μιμηθεί τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη. Σήμερα όσοι μιμούνται κάνουν καριέρα. Τότε όμως δεν ήταν αποδεκτό κάτι τέτοιο.
Ευτυχώς όμως αντί να του δώσουν τα παπούτσια στο χέρι αποφάσισαν να ρισκάρουν και να του δώσουν τις «Βαλίτσες». Ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου κατάλαβε ότι ο Στέλιος έχει πολλές δυνατότητες. Του έδωσε λοιπόν τις «Βαλίτσες» που έγιναν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Καζαντζίδη.

Μετά τον Παπαϊωάννου, για τον Στέλιο Καζαντζίδη, έγραψαν οι συνθέτες:  Άκης Πάνου, Γιάννης Παλαιολόγου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Θοδωρής Δερβενιώτης, Νάκης Πετρίδης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος και Γιώργος Ζαμπέτας.

Επίσης οι στιχουργοί: Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευάγγελος Ατραΐδης, Βάντα Κουτσοκώστα, Νίκος Λούκας, Λευτέρης Χαψιάδης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης [«Τσάντας»] και άλλοι.

***

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.

***

Μητέρα του ήταν η Γεθσημανή (Χατζίδαινα) που καταγόταν από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Χαράλαμπος καταγόταν από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου. Χτίστης στο επάγγελμα ήταν στα χρόνια της Κατοχής ενεργός στην Εθνική Αντίσταση, οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ και δούλεψε για την Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ). Στα χρόνια του Εμφυλίου δολοφονήθηκε από παρακρατικούς αντικομμουνιστές.

***

Στον Καζαντζίδη χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε για τον κλάδο του ποσοστά και η προσπάθειά του είχε θετικό αποτέλεσμα.
Τελευταίο τραγούδι που ερμήνευσε λίγους μήνες πριν εισαχθεί στο Νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι το «Έρχονται χρόνια δύσκολα». Τον δίσκο αυτό, τον προλογίζει απευθύνοντας χαιρετισμό στους θαυμαστές του.

***

Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931, στη Νέα Ιωνία Αττικής και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 στην Αθήνα.

***

Στις φωτογραφίες: Το πορτρέτο του Καζαντζίδη, είναι έργο του ζωγράφου Κώστα Ι. Σπυριούνη για τη σειρά γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων «Αφιέρωμα στο Ελληνικό λαϊκό τραγούδι» [2010].