Έρχεται στη «Στέγη» το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Από τις 27 Ιανουαρίου έως και την 2α Φεβρουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στη «Στέγη» το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων μαζί με τις Παράλληλες Εκδηλώσεις.

Επτά μέρες, οκτώ πρωτότυπα έργα, δύο έργα-έκπληξη πριν από την επίσημη έναρξη, δύο εργαστήρια, μια συζήτηση, έντεκα νέοι δημιουργοί.

Από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Ένα πυκνό πρόγραμμα που μας αποκαλύπτει τάσεις και αναζητήσεις που διατρέχουν τη σύγχρονη χορευτική σκηνή και τη νέα σκέψη, τόσο για την τέχνη όσο για και τη ζωή.

Δυνατά beats trance μουσικής μάς υποδέχονται στο Becoming With Animal της Ηρώς Βασάλου και, μαζί, ένα σχοινί που δαμάζει ή / και απελευθερώνει πρωταρχικά ένστικτα.

Στο manoeuvre_ των Κάντυ Καρρά και Χαρά Κότσαλη, το βασικό στοιχείο είναι ένα οικοδομικό υλικό: το άκαμπτο ξύλινο μαδέρι.

 

 

Στο Reverie των Γεωργία Τέγου και Μιχάλη Θεοφάνους, η σκηνή αντιμετωπίζεται ως μαγική κουνελότρυπα, χωροχρόνος ονειροπόλησης και ρεμβασμού.

Πολυμορφικό ον που διέφυγε από κάποια sci-fi δυστοπία θυμίζει το πλάσμα που συνθέτουν οι Δάφνη Αντωνιάδου και Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου στο Vanishing Point.

Η απόπειρα σύνδεσης και αποσύνδεσης είναι διάχυτη στα μοτίβα που αναπτύσσουν οι τρεις χορευτές του Dis Joint της Αναστασίας Βαλσαμάκη, ενώ στο A Little More Than Nothingτου Χρήστου Μούχα οι θεατές είναι εκείνοι που καλούνται να γίνουν για λίγο χορευτές.

«Οι χορευτές είναι ανθρώπινα όντα, όπως εσείς κι εγώ», για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του Βρετανού κριτικού χορού Sanjoy Roy.

Ο ίδιος, μαζί με τους Vallejo Gantner, Ásgerður Gunnarsdóttir, Λίντα Καπετανέα, Ανδρονίκη Μαραθάκη και Alexander Graham Roberts αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή που επέλεξε τον βασικό κορμό των έξι παραστάσεων του φετινού φεστιβάλ, βάσει σχετικού open call.

***

 

 

 

Συναντήσεις και εργαστήρια των προκριθέντων με καλλιτέχνες-συνεργάτες της Στέγης, όπως τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Ευριπίδη Λασκαρίδη, έδωσαν τον χαρακτήρα άτυπου lab και, μαζί, την αίσθηση μιας σκυτάλης που περνάει από τη μια γενιά στην επόμενη σε συνθήκες αμοιβαιότητας όσο και γόνιμης ρήξης.

Δύο άλλα έργα προήλθαν ύστερα από απευθείας ανάθεση και εντάχθηκαν στο φετινό φεστιβάλ. Το Zeppelin Bend, το οποίο θα δούμε ως work-in-progress πριν από την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα, ανατέθηκε από την πρώην καλλιτεχνική επιμελήτρια της Στέγης, Κάτια Αρφαρά, στην –ήδη καταξιωμένη στη Γαλλία– χορογράφο Κατερίνα Ανδρέου, γνώριμη από το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης.

Θέμα του; Οι fitness πρακτικές ευεξίας, όπως η aerial yoga, ως ένα αμφιλεγόμενο new-age ελιξίριο ευζωίας. Το Re-call της Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη, στο οποίο η ισχύς της προσωπικότητας αναγορεύεται σε συνώνυμο της χειραφέτησης, προέκυψε επίσης από ανάθεση της Στέγης, στο πλαίσιο του δικτύου Europe Beyond Access, που έχει ως στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών με αναπηρία.

***

Όμως, το φεστιβάλ δεν σταματά εδώ. Καλεί τον Ευριπίδη Λασκαρίδη, τον διεθνώς ανερχόμενο δημιουργό, που εντυπωσίασε τον Νοέμβριο στη Στέγη με την παγκόσμια πρεμιέρα του Elenit, να προλογίσει το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, με τις δύο πρώτες χορογραφίες του: RELIC (στις 28/1) και ΤΙΤΑΝΕΣ (στις 31/1), αποκλειστικά για Φίλους της Στέγης, επαγγελματίες και ειδικούς του χορού.

«Δεν είμαι χορογράφος», επισημαίνει ο Λασκαρίδης. Πιο υβριδικός και μεταβαλλόμενος από ποτέ, κάποτε στις παρυφές της περφόρμανς ή και πέρα από αυτές, ανοίγει για το κοινό τα στάδια της διαδικασίας που δεν βλέπουμε ποτέ με το εργαστήριο RELIC & TITANΕΣ: Ξαναστήνοντας δύο παραστάσεις. Πώς ξαναστήνεται μια παράσταση σε δύο ημέρες; Η διαδικασία στησίματος μιας περιοδεύουσας παράστασης προσβάσιμη σε φοιτητές και αποφοίτους επαγγελματικών σχολών Καλών Τεχνών, Χορού και Θεατρικών Σπουδών.

 

***

 

 

 

Ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον Sanjoy Roy, τον φημισμένο κριτικό χορού της Guardian και αρχισυντάκτη του Springback Magazine ένα πρόγραμμα σε 2 μέρη, εμπνευσμένο από τη Springback Academy του ευρωπαϊκού δικτύου χορού Aerowaves.

Πώς γράφει κανείς για τον χορό; Τι χρειάζεται να αναζητήσεις σε μια παράσταση; Πώς να το μεταδώσεις στους αναγνώστες σου; Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τα θεωρητικά κείμενα χορού, σε όσους θα ήθελαν να εξασκήσουν, να καλλιεργήσουν, να συζητήσουν και να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους.

Τέλος, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη συζήτηση με τον Alexander Roberts και την Ásgerður G. Gunnarsdóttir, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του διεθνούς φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Reykjavík Dance Festival, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας γύρω από επιμελητικές προοπτικές συνεπιμέλειας με την πόλη και όσους κατοικούν σε αυτήν.

Η συζήτηση απευθύνεται σε χορευτές, χορογράφους, καλλιτεχνικούς επιμελητές, παραγωγούς, εργαζόμενους στις τέχνες.

 

***

Πρόγραμμα

***

Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη: «Re-call»
The Workspace (Χώρος Δημιουργίας) +5 | 17:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Αναστασία Βαλσαμάκη: «Dis Joint»
Μικρή Σκηνή | 18:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Χρήστος Μούχας: «A Little More Than Nothing»
Εκθεσιακός Χώρος -1 (SmallRoom) | 18:30 – 21:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Γεωργία Τέγου & Μιχάλης Θεοφάνους: «Reverie»
Κεντρική Σκηνή | 19:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Ηρώ Βασάλου: «Becoming With Animal»
Th Work space (Χώρος Δημιουργίας) +5 | 20:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Δάφνη Αντωνιάδου & Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου: «Vanishing Point»
Μικρή Σκηνή | 21:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Κατερίνα Ανδρέου: «Zeppelin Bend»
Κεντρική Σκηνή | 22:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Κάντυ Καρρά και Χαρά Κότσαλη: «manoeuvre_»
Εκθεσιακός Χώρος -1 | 23:00 | 1 – 2 Φεβρουαρίου
***
Αποκλειστικά για Φίλους της Στέγης, επαγγελματίες και ειδικούς του χορού
***
Ευριπίδης Λασκαρίδης: «RELIC»
Εκθεσιακός Χώρος -1 | 21:00 | 28 Ιανουαρίου
***
Ευριπίδης Λασκαρίδης: «ΤΙΤΑΝΕΣ»
Εκθεσιακός Χώρος -1 | 21:00 | 31 Ιανουαρίου

***

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

***

RELIC & TITANΕΣ: Ξαναστήνοντας δύο παραστάσεις
Εργαστήριο με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη
27 Ιανουαρίου, 15:00-18:00, 30 Ιανουαρίου, 19:00-22:45, και 1 Φεβρουαρίου, 14:00-16:30
(Galaxy Space)

***

Νέα κείμενα για χορό στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον Sanjoy Roy
31 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2020, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

***

Galaxy Space (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου) | Galaxy Corner (Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου)

***

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Συζήτηση με τον Alexander Roberts και την Ásgerður G. Gunnarsdóttir
Curating with the City // Συνεπιμέλεια με την πόλη
2 Φεβρουαρίου 2020, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση –Galaxy Studi

***

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
***
Κυρίως πρόγραμμα: 1 έως 2 Φεβρουαρίου 2020
Παράλληλες δράσεις: 28 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020
***
Δωρεάν δράσεις
Η είσοδος στις δωρεάν δράσεις λειτουργεί με αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την κάθε παράσταση.

***

Εισιτήρια
Κανονικό: 7 ευρώ
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 ευρώ
Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Παρέα 10+ άτομα: 5 ευρώ
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org

 

***

 

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
210 – 900.58.00 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
213- 017.82.00 –Τετάρτη – Παρασκευή 13:30-21:30, Σάββατο-Κυριακή 9:30-21:30

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Ωράριο λειτουργίας: Τα ταμεία της Στέγης θα λειτουργούν τις ημέρες των παραστάσεων 18:30-21:30
Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, Master Card & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
Σημεία πώλησης εκτός Στέγης
Στο δίκτυο καταστημάτων Public
Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)