Επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά – φέτος σε ζωντανή μετάδοση από τον «Φάρο» του Ιδρύματος– οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Λόγω των συνεχών εξελίξεων όσον αφορά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες εάν οι «Παραβάσεις» θα πραγματοποιηθούν και παρουσία κοινού.
Η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων με τον γενικό τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα» θα εστιάσει στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχώτης, Ήρωας των Επαναστάσεων), θα καταλήξει στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.
Με όχημα αρχετυπικά κείμενα επτά μεγάλων ποιητών και συγγραφέων (Όμηρος, Αισχύλος, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Τόμας Μπέρνχαρντ κ.ά.) θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή απεξάρτηση των ηρώων από τους θεούς και τις μεγάλες αφηγήσεις και την επώδυνη προσγείωσή τους στον σύγχρονο κόσμο. Εδώ, όπου οι αντιήρωες παλεύουν με τη ματαιότητα και την απελπισία βρίσκοντας διαφυγή είτε στην ειρωνεία και τον κυνισμό είτε στην τρέλα και την απόσυρση. Ορφανοί πια από τιμωρούς και προστάτες, ψάχνουν με αγωνία να χαθούν μέσα σ’ ένα μύθο που θα τους πει ποιο είναι το επόμενο βήμα και ποια θα είναι η επόμενη φράση τους.
Η διαδρομή των φετινών Παραβάσεων, που πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αρχίζει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 στις 6 μ.μ. με τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου και μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Πρόκειται για το δεύτερο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του αρχαίου ελληνικού δράματος.
***
Ο Έκτορας Λυγίζος έχει σκηνοθετήσει έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Μπέκετ, Τσέχοφ, Ίψεν, Βέρντι, Ζαρρύ, Φρέιν, Μπόρετζ και Μάρρεϋ, Κουμεντάκη, Γουόλς, Μινυανά, Μάτεσι, Κλάους, Όουεν, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Θέατρο Αμόρε, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Θέατρο Χώρα, στο Από Μηχανής, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και στο Bios.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τη μεγάλου μήκους ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (2012) που συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε 15 βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα τους και το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Αγνά Νιάτα» (επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004) και «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» (Κρατικό βραβείο 2002).
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραβάσεις: Πρόσωπα του Ήρωα
Το Θεατρικό Αναλόγιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έκτορα Λυγίζου
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διαβάζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, The Boy.
Μουσικό και ηχητικό περιβάλλον: The Boy
*
Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.:
Αισχύλου, «Χοηφόροι» σε ζωντανή μετάδοση από τον Φάρο.
Παρακολουθήστε τις «Παραβάσεις» ζωντανά στο
www.snfcc.org/ParabasesAeschylus
καθώς και στο Facebook
https://www.facebook.com/SNFCC/
αλλά και στο Youtube
https://www.youtube.com/channel/UCdGYlPM8Do38i0u5tt56ZrQ
***
ΑΠΟ ΤΟ CATISART: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΝΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ
Ο Σταύρος Νιάρχος ήταν από τους δυναμικότερους επιχειρηματίες – εφοπλιστές του 20ου αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και εκ των θεμελιωτών του ελληνικού θαύματος στη ναυτιλία. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1909 (Αθήνα). Ο πατέρας του Σπύρος ασχολήθηκε με το εμπόριο λαδιού. Η μητέρα του Ευγενία ανήκε στην οικογένεια Κουμάνταρου, που είχε στον Πειραιά τους Αλευρόμυλους «Ευρώτας». Οι σπουδαιότερες επενδύσεις του: Τα «Ελληνικά Διυλιστήρια» Ασπροπύργου και τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Σκαραμαγκά.
Πέθανε στις 16 Απριλίου 1996 (Ζυρίχη). Όσα είχε σκεφθεί και δεν πρόλαβε να κάνει ο ίδιος για την Ελλάδα, τα πραγματοποιεί σήμερα το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», που συνεστήθη με τη διαθήκη του. Δραστηριοποιείται με την παροχή δωρεών στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού.