26.1 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ο φιλόξενος «Σταθμός» στεγάζει την Αρκούδα που παίζει πιανίκα για να χορεύουν οι «Αισώπου… φίλοι»

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

«Η γέννηση του Αισώπου τοποθετείται τον 7ο αιώνα π.Χ., η δράση του όμως τον 6ο αιώνα π.Χ. και όπως ακριβώς και με τον Όμηρο πολλές πόλεις και χώρες ερίζουν θέλοντάς τον δικό τους: τόπος καταγωγής του αναφέρεται η Φρυγία, ενώ σύμφωνα μ’ άλλους γεννήθηκε στη Σάμο ή τη Θράκη, τις Σάρδεις, την Αίγυπτο ή και σε άλλες περιοχές της Αφρικής, όπως την Αιθιοπία. Ο μεγάλος αριθμός των τόπων αυτών δικαιολογείται και από τα πολλά ταξίδια που φαίνεται να έκανε ο Αίσωπος».

Αυτά τα γράφει η εγκυκλοπαίδεια. Αυτό όμως που δεν γράφει είναι ότι ο Αίσωπος κουρασμένος από τα πολλά ταξίδια αναζήτησε δύο πράγματα τα οποία στην εποχή που ζούμε δεν είναι και τόσο εύκολο να τα βρει κανείς. Θέλει κόπο και τρόπο για να τα βρει…

-Το ένα είναι οι φίλοι. Φίλοι αληθινοί, συνεπείς και πάντα δίπλα μας και στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής μας.

-Το δεύτερο είναι ένας τόπος για να ξεκουραστεί, να απολαύσει τις ελεύθερες ώρες του, να πιει τον χυμό του και αν το θελήσει να πάρει το μετρό και να πάει σε άλλο τόπο.

Έκανε βόλτες από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη. Όταν βγήκε από το μετρό στο Μεταξουργείο άκουσε μελωδίες. Πλησίασε το σημείο από όπου ερχόταν η μουσική. Ήταν ήχοι από πιανίκα. Παρατήρησε καλύτερα και είδε ότι η πιανίκα ήταν στα χέρια μιας… αρκούδας.

 

 

Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Χαρά Δημητριάδη περπατούν εις το δάσος όταν ο Αίσωπος είναι εδώ.

 

 

Την ακολούθησε προσέχοντας να μην κάνει θόρυβο. Η Αρκούδα μπήκε σε ένα όμορφο κτήριο. Απ’ έξω έγραφε «Σταθμός». Μπήκε κι αυτός μέσα… Κάθισε αναπαυτικά και είδε έναν κύριο που είχε περισσότερα μαλλιά από την Αρκούδα να μιλάει. Ο κύριος κρατούσε ένα μικρό τύμπανο και άρχισε να διαβάζει:

«H επιτυχημένη παράσταση «Αισώπου… Φίλοι» συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο φιλόξενο Θέατρο «Σταθμός» από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Οι ήρωες του Αισώπου ξαναζωντανεύουν, για να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους. Γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι, βαθιά ριζωμένοι στην παράδοσή μας, συναντούν τα παιδιά του σήμερα, σε μια ευρηματική παράσταση, με γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ, διάδραση και ζωντανή μουσική (γιουκαλίλι, αυλοί, κουίκα, πιανίκα, μπάντζο, καζού κ.α).

Πρόκειται για μια σύγχρονη ματιά στους μύθους του Αισώπου με κέντρο τη φιλία.
Τα παιδιά, μέσα από τη λαϊκή παράδοση, ανακαλύπτουν έναν κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί. Το Λιοντάρι και το Ποντίκι, Ο Ψεύτης Βοσκός, Η Αλεπού και τα Σταφύλια, Οι δυο Φίλοι και η Αρκούδα είναι μύθοι επίκαιροι, που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν πολίτες μίας σύγχρονης κοινωνίας».

 

***

 

Ο Αίσωπος μονολόγησε: «Τώρα όλα εξηγούνται: Και ο «Σταθμός», και η Αρκούδα, και οι φίλοι».
Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη σκέψη του και ένας άλλος νεαρός, με καπέλο και κιθάρα, συνέχισε να διαβάζει:
«Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση. Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς», τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός – ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο.

Με τις παραστάσεις «Ο Κουκουμπλής», «Αισώπου Κόμιξ» και το νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το πιο γλυκό ψωμί» – το οποίο εστιάζει στο ομώνυμο παραμύθι και στον παραδοσιακό κύκλο από το σιτάρι στο ψωμί – η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία σε σχολεία και σχολικές τάξεις, σε χώρους εκδηλώσεων, σε φεστιβάλ και… όπου υπάρχουν παιδιά».

 

***

 

Ο Δημήτρης Γιαννής, η Χαρά Δημητριάδη και ο Νίκος Αξιώτης είναι οι “Αισώπου …φίλοι”.

 

Εκείνη τη στιγμή έγινε κάτι που ούτε ένας παραμυθάς σαν τον Αίσωπο δεν θα μπορούσε να το φανταστεί: Η Αρκούδα άφησε την πιανίκα, έπιασε το χαρτί και άρχισε να διαβάζει! Απίστευτο: Η Αρκούδα και διαβάζει, και μιλάει!

 

***

 

«Τη φετινή χρονιά λοιπόν, εκτός από την παράσταση «Αισώπου… φίλοι» στο Θέατρο Σταθμός, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται την αγαπημένη μας μουσικοπαιδαγωγική παράσταση «Γύρω-Γύρω Μήνες» από την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Και οι δύο θεατρικοί χώροι θα φιλοξενούν, τις καθημερινές, οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία. Να θυμίσω ότι οι παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών ενώ την επιστημονική ευθύνη για τον σχεδιασμό του διαδραστικού μέρους όλων των παραστάσεων έχει η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education».

 

***

Μόλις οι «Αισώπου… φίλοι» διάβασαν τα παραπάνω, κατέβηκαν από τη σκηνή και όπως περνούσαν δίπλα από τον Αίσωπο του έδωσαν ένα χαρτί…

 

***

 

 

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Σύλληψη Ιδέας: Τάσος Ράτζος και Χρύσα Διαμαντοπούλου
Κείμενα: Κορίνα Θεοδωρίδου
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Μουσική σύνθεση – στίχοι τραγουδιών-μουσική διδασκαλία: Πέτρος Δαμουλής
Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη
Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος
Σκηνικά αντικείμενα- κοστούμια-κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Σκηνικός χώρος: Λήδα Γρηγοριάδου
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου-Κατερίνα Φωτιάδη
Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, ειδικευμένη στο Drama In Education
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design
Trailer παράστασης: CGC Film Production
Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Υπεύθυνη Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Βίκτωρος Ουγκώ 55, ΤΚ. 10437
Στάση Μετρό «Μεταξουργείο»
Πρεμιέρα: Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι
Ημερομηνίες: από 7 Οκτωβρίου 2018 έως 21 Απριλίου 2019
Ημέρα & ώρα παράστασης: κάθε Κυριακή στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία
Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ)
Κρατήσεις: 211- 4036.322 και 6973- 453.881
Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία και επικοινωνία με εκπαιδευτικούς: 210-380.31.97
Προσφορά προπώλησης έως 30 Σεπτεμβρίου (όλα τα εισιτήρια στα 8 ευρώ) στο viva.gr

 

ΕΔΩ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ VIVA.GR

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -