«Απόκοπος ή Σπιναλόγκα». Το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

Το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου, «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» έρχεται να ολοκληρώσει την καταγραφή του ιστορικού νησιού ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Προηγήθηκε η ανάθεση το 2018 από τον Δήμο Αγίου Νικολάου και η πρώτη παρουσίαση του πρωτότυπου μουσικού έργου «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» του Νίκου Ξυδάκη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη σε μια μεγάλη συναυλία στο μαρτυρικό νησί.

 

*

 

Η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ θα γίνει σε μια ειδική προβολή στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 8 μ.μ.

Στην παρουσίαση θα παραβρεθούν ο σκηνοθέτης και οι δημιουργοί του μουσικού έργου και θα δεχτούν ερωτήσεις μετά την προβολή.

Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένες θέσεις, με σειρά προτεραιότητας.

 

*

 

Ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος γράφει για το έργο του:

«Εκκίνηση του ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργία του μουσικού έργου, που παρακολουθούμε να εξελίσσεται με λεπτή, διακριτική ματιά. Οι πρώτες λέξεις, οι πρώτες νότες, οι συναντήσεις. Η αναμονή. Κι ένας χώρος ιδιαίτερα φορτισμένος, που στέκει αντίκρυ. Πύλη και προορισμός: Η Σπιναλόγκα. Που έχει χωρέσει μια οριακή εκδοχή της ανθρώπινης ύπαρξης και μια γενναία ανθρώπινη στάση, στο πρόσωπο του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη. Μια κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, που η αναγωγή της στους αρχετυπικούς μύθους, αλλά και μέσα από την Τέχνη λειτουργεί με καθαρτήριο τρόπο. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου, των ηχογραφήσεων. Τις δημιουργικές συναντήσεις με τους μουσικούς της Κρήτης. Τις φωνές, τα πρόσωπα, τους ήχους. Η Σπιναλόγκα σαν αρχιτεκτόνημα, η ιστορία της, η λειτουργία της σήμερα, η θέση της στη σύγχρονη πραγματικότητα και μερικές κουβέντες που καταγράφουν αυτό το ίχνος από τους ανθρώπους που τη ζουν καθημερινά. Παράλληλα η ετοιμασία της παράστασης πάνω στο νησί της Σπιναλόγκας. Ο χώρος που αναμορφώνεται και παίρνει ζωή. Ο παλμός που κυριεύει το χώρο. Ένα ηχοτοπίο, που ησυχάζει με τον αέρα, που δέρνει το κάστρο και ορίζει τον χρόνο, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία με το παρελθόν και το μέλλον. Το ντοκιμαντέρ επιζητεί να είναι κάτι περισσότερο από μια καταγραφή. Προσεγγίζει τη Σπιναλόγκα, ως έναν ιδιαίτερο τόπο, με φορτισμένη ιστορική διαδρομή. Ένα μνημείο που επανεγγράφεται, με αισθαντικότητα, ως χώρος Τέχνης και Πολιτισμού».

 

***

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Απόκοπος ή Σπιναλόγκα»
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Ποίηση: Διονύσης Καψάλης
Κείμενα voice over: Γωγώ Μοσχόβη, Νεφέλη Λαγουδάκη
Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης
Συμπληρωματικές λήψεις: Στέλιος Αποστολόπουλος
B’ Κάμερα: Παναγιώτης Γαροφαλάκης
Μοντάζ – Ήχος: Κωνσταντίνος Αδρακτάς
Γραφικά: Γιώργος Κουλούρης
Camera Equipment & Post-Production: Vergi Film Roductions
Παραγωγή: Vergi Film Roductions
Τεχνότροπον Artway
Μια παραγωγή για τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης
Copyright 2018

 

***

 

Promo trailer:

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΥ

 

 

***

 

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-34.53.111

 

***

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Χάρης Αλεξάκης –– halexakis2@gmail.com
Έλλη Ρουμπέν –erouben@gmail.com
Έλενα Χριστάκου –elenachristakou@gmail.com