19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα»

Έτοιμη για παν ενδεχόμενο πρέπει να είναι η χώρα μας, όσον αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορονοϊού (SARS–CoV-2) εντός των συνόρων της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητή Παθολογίας – λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ανησυχία προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων, των περιπτώσεων δηλαδή κατά τις οποίες δεν έχει προσδιοριστεί σαφής πηγή μετάδοσης. Τα κρούσματα αυτά ανέρχονται σήμερα στα 22 και αυξάνονται καθημερινά, δημιουργώντας το καθένα τον δικό του κύκλο μετάδοσης, ο οποίος στην περίπτωση του νέου κορονοϊού είναι ιδιαίτερα επιθετικός.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων, τα οποία κρίθηκαν αναγκαία από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές, προκειμένου να περιοριστεί ή να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, εντούτοις η αποτελεσματικότητά τους θα φανεί σε χρονικό διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η επιδημία να λάβει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας, με τον καθηγητή κο Τσιόδρα να τονίζει ότι η επιθετική εξάπλωση του νέου κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά της Ιταλίας και άλλων χωρών, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σαφέστερη εικόνα για την τροχιά στην οποία κινείται η χώρα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα, ενώ καθοριστικό ρόλο στην πορεία που θα ακολουθήσει η επιδημία, θα διαδραματίσει η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σοβαρή νόσος και σε νέους

Όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το Σάββατο (14/3/2020), οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν σοβαρά καθώς και αυτοί που κατέληξαν στη χώρα μας, είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτή που είθισται να «χτυπάει» ο συγκεκριμένος ιός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51% των νοσούντων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ τα τρία άτομα που κατέληξαν είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια.

Παρότι, τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι επαρκή για ασφαλή συμπεράσματα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βαριά νοσούντες στη χώρα μας θα «κινηθούν» στο ηλικιακό γκρουπ των 65 έως και άνω των 70 ετών. Εντούτοις, επισημαίνουν ότι σοβαρά θα νοσήσουν και νέα άτομα, τα οποία όμως θα αφορούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ήδη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανάλογα περιστατικά, τα οποία νοσηλεύονται με πνευμονία σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Στα 228 -μέχρι σήμερα- καταγεγραμμένα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται και παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα ήπια περιστατικά, με ελαφρά συμπτωματολογία.

Χωρίς ειδική θεραπεία

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού δίνουν θετικά μηνύματα, εντούτοις η λοίμωξη COVID-19 παραμένει χωρίς ειδική θεραπεία.

Επί του παρόντος, για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών στη χώρα μας ακολουθούνται οι διεθνείς οδηγίες, οι οποίες συνίστανται στη χορήγηση τριπλού αντιικού συνδυασμού, που περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV καθώς και φάρμακο κατά της ελονοσίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού.

Επιπρόσθετα, μέσω ειδικής διαδικασίας, έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας η εισαγωγή και διάθεση πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά περιστατικά με COVID-19 στην Κίνα, στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας βαθμός αποτελεσματικότητας έναντι της λοίμωξης, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από την εμπειρία των ΗΠΑ, το φάρμακο αυτό δεν δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις και αναμένονται τα δεδομένα από την εγχώρια εμπειρία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -