34.9 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ο Soloup και ο ασυνήθιστος «Συλλέκτης» του περπατούν εις το δάσος όταν ο λύκος είναι εκεί…

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

«Έζησα πιο πολύ τις δύο γιαγιάδες μου. Η μια, η Αυγή ήξερε ν’ αγαπάει χωρίς να πολυμιλάει. Η γιαγιά Μαρία, τα μεσημέρια μετά τα οικογενειακά τραπεζώματα, όταν οι μεγάλοι διακτινίζονταν αριστερά και δεξιά σε ντιβάνια για σιέστα, εκείνη μου άνοιγε την ψυχή της».

 

 

Αυτά μου έλεγε ο Soloup, τον Αύγουστο του 2015 σε συνέντευξή του στο catisart. Πρόσθετε μάλιστα:

«Οι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση πριν πάρουν τις αποφάσεις τους να κοίταζαν νύχτα με ξάστερο ουρανό τον γαλαξία».

Γνωρίζει λοιπόν «εξ απαλών ονύχων» την αξία της οικογένειας και τη συμβολή της σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο στη διαμόρφωση υγιών χαρακτήρων ικανών να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη ζωή μας.

Πρόκειται – κάποιες φορές – για προβλήματα που απειλούν να μας κάνουν «γιάγουμα», δηλαδή να αρπάξουν, να λεηλατήσουν και να προβούν στην απροκάλυπτη κλοπή του συναισθηματικού μας πλούτου.

Τα προβλήματα αυτά μετατρέπονται σε έναν κακό λύκο ο οποίος κυκλοφορεί με άγριες διαθέσεις στο δάσος της ζωής μας.
Για αυτόν τον λύκο μας μιλάει ο Soloup στο νέο του βιβλίο. Μαζί, στο βιβλίο αυτό είναι και ο «Συλλέκτης» που δίνει κι αυτός τη δίκη του μάχη για την οριστική αντιμετώπιση του κακού λύκου…

 

***

 

 

O «Συλλέκτης» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για ενήλικες που μιλάει για την αποξένωση του παιδιού από τον ένα γονιό του μετά το διαζύγιο. Ο πρωταγωνιστής, ο Διονύσης, περιμένει κάθε πρωί να πάρει την κόρη του για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα διαλέγει να τη βάλει σε ένα ταξί. Ο Διονύσης ξεκινάει να συλλέγει τους αριθμούς του ταξί και έτσι μετατρέπεται σε ένα ασυνήθιστο «συλλέκτη» αριθμών πινακίδων ταξί.

Το νέο κόμικ του Soloup αποτελείται από 6 κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει την ιστορία από μία διαφορετική οπτική γωνία: Ένας γείτονας, ένα καναρίνι, μια γιαγιά, ένας παππούς, η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα και ο Διονύσης. Το πέμπτο (έγχρωμο) κεφάλαιο είναι η επαναδιήγηση της ιστορίας των αδελφών Γκριμ στη δεύτερη έκδοσή της. Οι αλληγορικοί καθρέφτες του βιβλίου αντικατοπτρίζουν τη γονική αποξένωση, ένα δύσκολο και προκλητικό κοινωνικό πρόβλημα.

Επιπλέον, το νέο κόμικ του Soloup ανοίγει ένα δημιουργικό διάλογο με σημαντικά έργα της δυτικής κουλτούρας όπως «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λούις Κάρολ (σε σκίτσα του ΤζωΖν Τένιελ), «Η Δίκη» του Κάφκα και ο διάσημος μύθος της σπηλιάς του Πλάτωνα, προκειμένου να τους δούμε με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν την πραγματικότητα, ενώ προσπαθούν να βρουν την αλήθεια ή την ευτυχία.

***

 

 

Το νέο έργο του Soloup κάνει μια εικαστική εισαγωγή σε ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες, εκατοντάδες οικογένειες. Ο Soloup φωτίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα και μας στέλνει ένα μήνυμα προτρέποντας να αντιμετωπίσουμε και να γιατρέψουμε αυτή την ανοιχτή πληγή. Το μήνυμα αυτό του σκιτσογράφου περνάει αποτελεσματικά και φωτίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την «Τέχνη για τη συνεπιμέλεια».

***

Για να έρθει η λύση αυτή φαντάζει ακόμα πολύ μακρινή μία μεταρρύθμιση μέσω της πολιτικής και των πολιτικών. Ήδη – στη Βουλή – υπήρξαν πολλές οι φωνές για αλλαγή, όμως ήταν ηχηρή η σιωπή της πλειοψηφίας, παρόλο που είχε αλλάξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Μετά το καλοκαίρι του 2018 οι βουλευτές κ. Νίκος Νικολόπουλος και Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέβαλαν ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την πρόοδο του έργου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Ο βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς σε τοποθέτησή του έκανε λόγο για τη «συνεπιμέλεια», ενώ ο βουλευτής κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

***

Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στις δύο πρώτες διαβιβαστικά και στην τελευταία απλά δεν ήρθε στη Βουλή τη μέρα που είχε οριστεί ν’ απαντήσει. Ακόμα περιμένουν όλοι την τοποθέτησή του. Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης δεν τίμησε με μία συνάντηση τον «Σύλλογο Συνεπιμέλεια – CSP Greece» παρά το έγγραφο αίτημά που του έχει επιδοθεί.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τονίζουν:

«Είμαστε χαρούμενοι που η τέχνη με τον Soloup πήρε το προβάδισμα αφού η πολιτική έχει περιοριστεί στο ν’ αναπαράγει έναν ατέρμονα κύκλο διαχειριστικής άσκησης της εξουσίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηγεσία του, το δικαστικό σώμα, οι δικαστικοί λειτουργοί, εφαρμόζουν το δίκαιο. Όπου δίκαιο είναι το συνήθως συμβαίνον, αυτό που γινόταν πάντα, αυτό που είναι διαχρονικά αποδεκτό, αυτό που καλά κρατεί. Όμως η κοινωνία έχει αλλάξει, η ζωή έχει αλλάξει. Το ξέρουμε όλοι, το ξέρει ασφαλώς και ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης. Όμως ο κ. Υπουργός έχει ταχθεί να προστατεύει τον Αστικό Κώδικα, δηλαδή αυτό που γινόταν πάντα, αντί να προστατεύσει το παιδί και τους γονείς».

 

 

***

 

22 -23 Νοεμβρίου 2018: Συνέδριο στο Στρασβούργο

 

Εν τω μεταξύ, η μητρική οργάνωση «International Counsil on Shared Parenting – I.C.S.P.», www.twohomes.org, διοργανώνει το τέταρτο διεθνές συνέδριό της με τίτλο «Shared Parenting, Social Justice and Childrens Righs».
Το συνέδριο αυτό έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, της πόλης του Στρασβούργου και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και διεξάγεται στο κεντρικό κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συμμετέχουν σ’ αυτό περίπου 200 σύνεδροι από 40 χώρες. Στους παγκοσμίου φήμης ομιλητές περιλαμβάνονται και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

Το ζήτημα της κοινής ανατροφής έχει απασχολήσει έντονα το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη «μεγάλη Ευρώπη» των 47 κρατών. Είναι πλέον καιρός για το επόμενο βήμα, μετά το γνωστό σε όλους ψήφισμα 2079/2015.

Οι διατάξεις διεθνών συμβάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου για την κοινή ανατροφή υπάρχουν, οι νόμοι υπάρχουν, αυτό που πρέπει να εξαλειφθεί είναι αντίσταση στην εφαρμογή τους.
Όλες οι πρωτοβουλίες, όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (είναι περισσότερα από ένα) και το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το I.C.S.P., χρησιμεύουν για να ερμηνευθούν οι υφιστάμενοι κανόνες δικαίου.

***

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στις 9 μ.μ., οι εκδόσεις «Ίκαρος» και το Βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος θα παρουσιάσουν το νέο graphic novel του Soloup, «Ο Συλλέκτης-Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο».

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν με τον δημιουργό:

Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης,
Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, δικηγόρος και μέλος Δ.Σ. International Council on Shared Parenting.
-Επίσης θα παρουσιαστεί μουσική σύνθεση γραμμένη για τον «Συλλέκτη» από τους Drums & Voice Jazztronica Duet, ένα πρότυπο Nu Jazz ντουέτο τυμπάνων- φωνής, των Αγγελική Τουμπανάκη και Ηλία Δουμάνη.

***

Public Συντάγματος

Καραγεώργη Σερβίας 1
Πλατεία Συντάγματος, 10563 Αθήνα
Μετρό, σταθμός «Σύνταγμα»

 

***

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΕΚΤΗ

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -