Ημερίδα με τον Soloup στο Μουσείο Μπενάκη για «τα Graphic novels» και την ώριμη φόρμα των Κόμικς

Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, από τις 10 π.μ. έως και τις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τον τίτλο «Τα Graphic novels: απαιτητικές αφηγήσεις από μια ώριμη φόρμα των Κόμικς».

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης για το graphic novel του Soloup: «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο». Πρόκειται δηλαδή για τα αυθεντικά σκίτσα που δημοσιεύονται στο ομώνυμο βιβλίο που ήδη κυκλοφορεί.

 

***

 

 

Το βιβλίο του Soloup μας μιλάει για ένα καθημερινό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί πολλές οικογένειες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για την συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δύο γονείς σε περίπτωση διαζυγίου.

 

***

 

Το Σάββατο λοιπόν, 9 Φεβρουαρίου 2019, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των graphic novels στην Ελλάδα θα συνομιλήσουν για τη δημοφιλή σε Ελλάδα και εξωτερικό φόρμα των κόμικς.

Πού οφείλεται η άνθηση της συγκεκριμένης φόρμας των κόμικς; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυναμική της παρουσία; Πώς συνδέεται με τις άλλες τέχνες και ειδικότερα με τη λογοτεχνία; Ποιες δυνατότητες εξέλιξης μπορούν να έχουν; Μπορούν όλα τα κόμικς να χαρακτηριστούν graphic novel;

 

***

 

 

Στις συνεδρίες και το στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν:

 

Δημήτρης Βανέλλης, Γιώργος Γεωργέλος, Σπύρος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γούσης, Κέλη Δασκαλά, Τάσος Ζαφειριάδης, Νίκος Καμπουρόπουλος, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Λαμπρινή Κουζέλη, Γιάννης Κουκουλάς, Πάνος Κρητικός, Μαριάννα Μίσιου, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Δημοσθένης Παπαμάρκος, Θανάσης Πέτρου, Εύη Σαμπανίκου, Κυριακή Σεβεντεκίδου, Γιάννης Σκαρπέλος, Κατερίνα Φράγκου.

 

***

Η ημερίδα διοργανώνεται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο της έκθεσης για το graphic novel του Soloup: «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο».

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Ίκαρος και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου 2018».

 

***

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

 

«Τα Graphic novels: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς»
10:00 Χαιρετισμοί

 

• Α Συνεδρία (Συντονισμός: Γιάννης Σκαρπέλος)

 

10:15- 10:30 Αντώνης Νικολόπουλος/ Soloup (Δημιουργός κόμικς Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) «Η αναζήτηση μιας άλλης αισθητικής στη δημιουργία και ανάγνωση των κόμικς»

10:30- 10:45 Πάνος Κρητικός (εκπαιδευτικός, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκδότης «Ένατη Διάσταση») «Σκέψεις, απόψεις και…διευκρινίσεις για τα Κόμικς ή Γιατί τα γκράφικ νόβελς δεν συνθέτουν απαραίτητα τις αριστουργηματικές αφηγήσεις της Ένατης τέχνης»

10:45- 11:00 Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) «Graphic novels: Οι μεγάλες αφηγήσεις των κόμικς»

 

• Β Συνεδρία (Συντονισμός: Λαμπρινή Κουζέλη)

 

11:15- 11:30 Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός τέχνης, Δημοσιογράφος «Εφημερίδα των Συντακτών»/Καρέ- Καρέ) «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα κόμικς. Το φάντασμα των graphic novels»

11:30- 11:45 Μαριάννα Μίσιου (Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστημίου Αιγαίου) «Βουβά graphic novels: μια εισαγωγή»

11:45- 12:00 Ηλίας Κατιρτζιγιαννόγλου (Σεναριογράφος, Εκδότης Comicdom Press) «Ολοκαύτωμα: Τα Graphic Novels ως Θεματοφύλακες της Μνήμης»

12:00- 12:15 Γιάννης Σκαρπέλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο) «Συλλέγοντας πεταλούδες: η μεγάλη φόρμα, το σκίτσο και το συναίσθημα».

 

• Γ Συνεδρία (Συντονισμός: Γιάννης Κουκουλάς)

 

12:30- 12:45 Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός Κόμικς, διδάσκει κόμικς στην ΑΚΤΟ) «Αυτοβιογραφικά κόμικς /graphic medicine »
12:45- 13:00 Τάσος Ζαφειριάδης (Ειδικός ορθοδοντικός, Δρ. Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημιουργός κόμικς)
«ΓΡΑ-ΓΡΟΥ: Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας»

13:00- 13:15 Γιώργος Γούσης (Δημιουργός κόμικς, εικονογράφος, αρχισυντάκτης περιοδικό Μπλε Κομήτης) «Περισσότερο με νοιάζει να είναι καλό»

 

***

Διάλειμμα

13:30-14:00 Καφές
14:00-14:45 Ξενάγηση στην έκθεση «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (2ος όροφος, αίθουσα 5)

 

***

 

• 4η Συνεδρία (Συντονισμός: Πάνος Κρητικός)

 

15:00- 15:15 Κυριακή Σεβεντεκίδου (Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Δρ. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) «Η λογοτεχνία σε graphic novels: οπτικό ισοδύναμο ή αυτόνομο έργο;»

15:00- 15:30 Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος κόμικς)
«Μεταφορά λογοτεχνικών έργων σε κόμικς»

15:30- 15:45 Κέλη Δασκαλά (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό «Δημιουργική γραφή», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
«Εδώ πάπισσα, εκεί πάπισσα, ποια είναι η πιο graphic novel πάπισσα;»

15:45- 16:00 Λαμπρινή Κουζέλη (Φιλόλογος, Κριτικός βιβλίου «Το Βήμα») «Το ελληνικό graphic novel και η λογοτεχνική κριτική: Συναντήσεις μιας δεκαετίας, 2008-2018»

 

• 16:00-17:00 Στρογγυλό τραπέζι/ Συζήτηση (Συντονισμός: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup)

Θέμα: «Η παρουσία των Graphic novels στην Ελλάδα και η προοπτική τους».

Γιώργος Γεωργέλος (Λέσχη φίλων κόμικς, ιδρυτικό μέλος Greekcomics.gr),
Σπύρος Γιαννακόπουλος (Συγγραφέας – δημοσιογράφος),
Νίκος Καμπουρόπουλος (Εκδότης WebComics.gr),
Δημοσθένης Παπαμάρκος (Συγγραφέας, σεναριογράφος),
Κατερίνα Φράγκου (Ατζέντισσα συγγραφικών δικαιωμάτων).

 

18:00 Λήξη ημερίδας

 

***

 

Οργανωτική επιτροπή: Εύη Σαμπανίκου, Πάνος Κρητικός, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup)
Βιντεοσκόπηση: Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μυτιλήνη.
Επικεφαλής της ομάδας βιντεοσκόπησης: Γιάννης Σκοπετέας (Επίκουρος Καθηγητής Σεναριoγραφίας και Σκηνοθεσίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες, Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ΔΓΡ61 «Κινηματογραφική και τηλεοπτική γραφή» και Σχεδιασμός Φωτισμού-Πολυμέσα, «Σχεδιασμός Φωτισμού»)
Η ημερίδα διοργανώνεται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο της έκθεσης για το graphic novel του Soloup: «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο».

 

***

 

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138
Αμφιθέατρο
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη

 

***

 

Ο Soloup με την ομάδα του βίντεο για τις “Μαύρες τρύπες”. Από αριστερά: Η ηθοποιός Καλή Δάβρη, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Αγνή Χιώτη και η δημοσιογράφος Ειρήνη Αϊβαλιώτου.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Στην έκθεση κάποιοι από τους ήρωες του Soloup έχουν «ζωντανέψει» με δύο τρόπους: Ο ένας είναι με την κατασκευή γλυπτών από χαρτοπολτό, σε φυσικό μέγεθος και ο δεύτερος τρόπος με δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη.

 

*Το πρώτο, με τον τίτλο «Μαύρες Τρύπες», είναι μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στα σκίτσα και την ιστορία του ομωνύμου τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου, με πρωταγωνίστριες τη γιαγιά της Φωτεινής και την εγγονή της (τις φωνές τους δανείζουν στους ήρωες αντίστοιχα η δημοσιογράφος Ειρήνη Αϊβαλιώτου και η ηθοποιός Καλή Δάβρη σε ερμηνευτική διδασκαλία της ηθοποιού Αγνής Χιώτη).

 

*Το δεύτερο βίντεο είναι ένα τρέιλερ του graphic novel, το οποίο ντύνει μουσικά η πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Drums & Voice Jazztronica Duet (Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή, και Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα), την οποία δημιούργησαν ειδικά για τον «Συλλέκτη»

 

***

 

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Μπενάκη, τις «Εκδόσεις Ίκαρος» και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου 2018». Θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου.

 

***

 

Ξεναγήσεις

 

Η δεύτερη επίσημη ξενάγηση από τον Soloup στην έκθεση: «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο», θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 11 π.μ.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Πληροφορίες – Κρατήσεις
Στο τηλέφωνο: 210-34.53.111, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 15:00 και Πέμπτη, 10.00-14.00.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.