33 C
Athens
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Σοφίας Τρικούπη “Ο Παπαγάλλος μου”, ένα κείμενο – αντίκα παρουσιάζει η Άννα Κοκκίνου

Η πρώτη θεατρική μινιατούρα είναι βασισμένη στο σπάνιο κείμενο – αντίκα της Σοφίας Τρικούπη “Ο Παπαγάλλος μου” (1903) – Ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για τον χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος, όπου αναμιγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα.
Η δεύτερη θεατρική μικρογραφία που θα ακολουθήσει την άνοιξη με τίτλο: Ο Κήπος, μια σύνθεση κειμένων Βιζυηνού, Yeats, Proust, Schiller κ.ά. θα έχει και αυτή χαρακτήρα επίκλησης.
Ένα δίπτυχο για την απώλεια – επίκληση ψυχών, φαντάσματα αξιών που μας στοιχειώνουν, θα είναι οι δύο μικρογραφίες της Άννας Κοκκίνου στη Σφενδόνη.

Σοφίας Τρικούπη “Ο Παπαγάλλος μου” (1903)

Η Άννα Κοκκίνου επανέρχεται στο θέατρο Σφενδόνη με ένα δίπτυχο – δύο θεατρικές μινιατούρες. Η πρώτη είναι βασισμένη στο σπάνιο κείμενο – αντίκα της Σοφίας Τρικούπη “Ο Παπαγάλλος μου” (1903) και παρουσιάζεται σε δραματουργική επεξεργασία του Νίκου Φλέσσα και της ίδιας από τις 25 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για τον χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος όπου αναμιγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα.

Η Σοφία Τρικούπη ήταν κόρη του Σπυρίδωνος και της Αικατερίνης Τρικούπη, το γένος Μαυροκορδάτου και αδερφή του Χαριλάου Τρικούπη. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1838. Μεγάλωσε και μορφώθηκε στην αγγλική πρωτεύουσα και γαλουχήθηκε στον κύκλο της ανώτερης κοινωνικής τάξης του Λονδίνου με την οποία συναναστρεφόταν η οικογένειά της ως πρέσβης της Ελλάδας που ήταν ο πατέρας της. Η Σοφία διέθετε ισχυρό και σπινθηροβόλο πνεύμα κι έγινε κοινωνός των ιδεών και των σκέψεων του μεγάλου αδελφού της για τον οποίον αισθανόταν θαυμασμό, αφοσίωση και λατρεία. Μετά τον θάνατο των γονιών της, αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Χαριλάου Τρικούπη.
Το σπίτι της υπήρξε κέντρο διπλωματικών, πολιτικών και κοινωνικών συγκεντρώσεων και το όνομά της έτυχε πανελληνίου φήμης. Δεν υπήρχε μέλος ηγεμονικής οικογενείας της Ευρώπης, δεν υπήρχε επίσημος ή επιφανής διερχόμενος εξ Αθηνών ο οποίος δεν επισκεπτόταν τη Σοφία Τρικούπη – είτε βρισκόταν στην αρχή ο αδελφός της είτε όχι. Πρόκειται για μία εξαιρετική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας. Η ζωή της Σοφίας Τρικούπη, αναπόσπαστη από την ύπαρξη τού Χαριλάου Τρικούπη, έληξε ουσιαστικά με τον θάνατο του αδελφού της στις Κάνες (Μάρτιος 1896). Έκτοτε έζησε μόνη στο σπίτι της μέχρι το θάνατό της το 1916 διατηρώντας όλη τη διαύγεια της διάνοιας.
Το κείμενο “Ο Παπαγάλλος μου” το έγραψε η Σοφία Τρικούπη στις 26 Αυγούστου του 1903, την επομένη του θανάτου του μικρού Πουλιού – μια επίκληση της αθώας αυτής ύπαρξης – για να παρηγορηθεί. Η γλώσσα της έχει μεγάλο εκφραστικό πλούτο και οι περιγραφές της θαυμαστή δύναμη και ακρίβεια. Καταλαβαίνει κανείς αμέσως πως έχει να κάνει με μια σπάνιας καλλιέργειας Ελληνίδα. Είναι συγκινητικό πώς ένα δημόσιο πρόσωπο όπως η Σοφία Τρικούπη ασχολούμενη με την πολιτική ζωή εκφράζει τόσο λεπτά αισθήματα για το χαμό ενός μικρού πλάσματος. Μέσα από την έκφραση αυτής της οδύνης προβάλλεται κι ένα μεγάλο μέρος της ζωής της με τον Χαρίλαο: η λατρεία της γι’ αυτόν και η θλίψη για την απώλειά του.
Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η μεταφορά στη σκηνή αυτού του κειμένου σήμερα είναι οι διαφορές στο ποιόν και το ήθος των ανθρώπων της πολιτικής ζωής και μια λησμονημένη πτυχή του ελληνικού χαρακτήρα: η αισθαντικότητα.

Η παράσταση

Κείμενο: Σοφίας Τρικούπη: Ο Παπαγάλλος μου (1903)
Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου
Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Φλέσσας, Άννα Κοκκίνου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επεξεργασία ήχων: Μηνάς Εμμανουήλ
Παίζουν: Άννα Κοκκίνου, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος

Πληροφορίες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017 – ΑΝΟΙΞΗ 2017
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ
ΕΝΑ ΔΙΠΤΥΧΟ
1. Σοφίας Τρικούπη Ο Παπαγάλλος μου (1903)
[25 Φεβρουαρίου 2017]
2. Ο Κήπος: Σύνθεση κειμένων των Βιζυηνού, Yeats, Proust, Schiller κ.ά.
[Μάρτιος 2017]

Πρεμιέρα: 25 Φεβρουαρίου 2017
Παραστάσεις: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21.00 | Κυριακή: 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Αθήνα 117 42
Τηλέφωνο ταμείου: 215 515 8968

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -