Cat Is Art

Σοφία Βούλτεψη: Οι ψεύτικες υποσχέσεις στρέβλωσαν τη σχέση του λαού με την πολιτική…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Στη δουλειά μας είναι μαγικό το συναίσθημα που νιώθεις όταν ανακαλύπτεις τον χαρακτήρα του συναδέλφου σου μέσα από τα χειρόγραφά του.

 

Το περιοδικό «Εικόνες» – όταν επανεκδόθηκε – είχε Διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, Διευθυντή σύνταξης τον Ερμόλαο Παπαταξιάρχη και Αρχισυντάκτη τον Ανδρέα Μπόμη. Στα εξωτερικά μαζί με τον Γεράσιμο Ζαρκάδη ήταν και η Σοφία Βούλτεψη.

 

***

 

Το επώνυμο βέβαια το ήξερα από τότε που διάβαζα στην «Αυγή» τις εξελίξεις για τη «Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη». Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ρωμαίος, Γιώργος Μπέρτσος και Γιάννης Βούλτεψης είχαν ξεσκεπάσει όλους εκείνους που είχαν εμπλακεί σε αυτή την πολιτική δολοφονία. Τον Σεπτέμβριο του 1966 ο Βούλτεψης εξέδωσε το βιβλίο με τον τίτλο «Υπόθεση Λαμπράκη».

Στην πολύκροτη δίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε από όλους τους παράγοντες ως μπούσουλας ακόμη και από τον Εισαγγελέα Παύλο Δελλαπόρτα, ο οποίος το αποκαλούσε… «Κοράνιον».

Ένα αντίτυπο αυτού του βιβλίου – πριν βιβλιοδετηθεί – βρέθηκε στα χέρια του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Στην επανέκδοση του βιβλίου το 1998 από τις Εκδόσεις «Αλκυών» ο Γιάννης Βούλτεψης στον πρόλογο αναφέρεται στην περιπέτεια της πρώτης έκδοσης, στην εκμετάλλευσή της και στους πρωταγωνιστές της. Ποτέ κανείς δεν διέψευσε τα λεγόμενά του…

 

***

 

Στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του 2014 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

 

Τώρα – και δικαιολογημένα – θα με ρωτήσετε τι σχέση έχει αυτός ο πρόλογος με τη Σοφία Βούλτεψη…

Μα, φυσικά έχει… επειδή, όπως σας είπα στις πρώτες 21 λέξεις αυτού του κειμένου, «στη δουλειά μας είναι μαγικό το συναίσθημα που νιώθεις όταν ανακαλύπτεις τον χαρακτήρα του συναδέλφου σου μέσα από τα χειρόγραφά του».

Η Βούλτεψη λοιπόν στις «Εικόνες» δεν ήταν η κόρη του κύριου Γιάννη. Ήταν η δημοσιογράφος που κάλυπτε τα διεθνή θέματα και που δεν κοιτούσε ποτέ το ρολόι. Δούλευε ακατάπαυστα. Έφερνε θέματα, πρότεινε θέματα, ανακάλυπτε θέματα, δημιουργούσε θέματα και μάλιστα σε μια εποχή που οι λέξεις internet, google κλπ. κλπ. ήταν άγνωστες.

Μέσα από τα χειρόγραφά της διέκρινες την αγάπη και το πάθος για τη δουλειά, τον σεβασμό και την εκτίμηση για τον συνάδελφο…

Η Σοφία Βούλτεψη -όπως και τα παιδιά από το αθλητικό τμήμα στο «Έθνος»- είναι οι συνάδελφοι που ακόμη και σήμερα -τόσα χρόνια μετά- όποια ώρα του 24ώρου και να τους χρειαστείς δεν θα το αρνηθούν.

***

Αυτό που μετράει λοιπόν δεν είναι οι καλές ή οι κακές απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις με αφορμή τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Αυτό που μετράει είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση έχει και την απαραίτητη ιδιαιτερότητα της καταγωγής της.

***

 

Με την κόρη της Μαρία...

...και τον πατέρα της Γιάννη.

 

 

Αξίζει εδώ να θυμίσω ότι η Σοφία Βούλτεψη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο. Έχουν δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Γιάννη. Είναι κεφαλονίτικης καταγωγής από τον πατέρα, και ποντιακής καταγωγής από τη μητέρα της. Οι οικογενειακές ρίζες του συζύγου της βρίσκονται στην Αρκαδία και στην Αιτωλοακαρνανία.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών). Υπήρξε υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών.

 

Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Απόφοιτος (και υπότροφος) της Ιταλικής Σχολής Αθηνών. Δίπλωμα ειδικότητας στην Ιταλική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

 

Επαγγελματική Σταδιοδρομία: Μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι». Μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004).

 

Ειδικότητα: Διεθνής Πολιτική, έρευνα, συνεντεύξεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2014, διευθύντρια και αρθρογράφος στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελεύθερη Ζώνη» (elzoni.gr).

 

Δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (δυτικής και πρώην ανατολικής), ΗΠΑ, Ρωσία, Ασία, Αφρική. Αποστολές στις εμπόλεμες περιοχές Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Βοσνίας, Σαχάρας, στη Ρουμανία για την πτώση του Τσαουσέσκου, στο Βερολίνο για την κατάρρευση του Τείχους. Με εντολή του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ερεύνησε τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης του Οτσαλάν στα Μουδανιά.

 

Ήταν σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού από το 1990 ως το 1993.

 

Υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000.

 

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από το 2000 ως το 2002, διορισμένη μετά από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

 

Συνδικαλιστική δραστηριότητα: Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Μικτού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ.

 

Κοινοβουλευτική Δράση: Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού. Έχει διατελέσει συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων, τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του Κόμματος.

 

Είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών.

 

Σήμερα, αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής.

 

Επίσης: Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας-Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος.

Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

***

 

Με τον γιο της Γιάννη Αγγελόπουλο.

 

Ας αρχίσουμε όμως τώρα τη σύντομη συνέντευξή μας για το catisart.

*Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τρία λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια (όχι απαραίτητα τα τελευταία δέκα…);

-Το μεγαλύτερο λάθος, που πιστεύω ότι αποτελεί και την πηγή των δεινών μας, είναι ένα είδος «γραφειοκρατικής» διδασκαλίας της Ιστορίας μας. Και ως γνωστόν, λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

-Ένα δεύτερο λάθος είναι η απομάκρυνσή μας από τις πνευματικές μας αξίες και η στροφή προς μια υλιστική αντίληψη για τη ζωή.

-Και ένα τρίτο λάθος είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις που στρέβλωσαν τη σχέση του λαού με την πολιτική και επομένως με την ίδια την κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

*Ποιες νομίζετε ότι είναι οι τρεις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα;

-Προκύπτουν από τις απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση: Επιστροφή στη μελέτη της Ιστορίας μας, επιστροφή στην πνευματικότητα και στο διάβασμα, εμπέδωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον λαό που θα στηρίζεται στην αλήθεια και μόνο στην αλήθεια.

*Θα ήθελα να μου πείτε μία πρότασή σας για τον πολιτισμό αλλά και για τα αδέσποτα ζώα.

-Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μέσο για να αποκτά ο άνθρωπος συνειδητότητα της ύπαρξής του. Και επομένως, η πρότασή μου είναι πολιτισμός παντού και για όλους.

-Όσο για τη σχέση μας με τα ζώα, είναι κι αυτή μια σχέση που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε την ανθρώπινη φύση μας. Χρειάζεται, όμως, περισσότερη δουλειά – πολλοί δήμοι τα έχουν πάει αρκετά καλά – ώστε όλα τα αδεσποτάκια να αποκτούν στέγη, τροφή και ευκαιρίες για υιοθεσία.

*Τέλος, κλείνοντας, θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για την Ελλάδα και τους κατοίκους της.

-Εύχομαι να ξαναβρεί η πατρίδα μας τον βηματισμό της σε συνθήκες Δημοκρατίας και ευημερίας για όλους.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

*Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

***

 

Τη Βούλτεψη Σοφία του Ιωάννου
θα τη βρείτε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, στη Β΄ Αθηνών και στον Νότιο Τομέα.

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΣοφία Βούλτεψη: Οι ψεύτικες υποσχέσεις στρέβλωσαν τη σχέση του λαού με την πολιτική…

Related Posts