«Κυρία Σοφία Μιχαλίτση, ήρθα για να πάρω τη θέση σας»…

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

«Στο Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η Σοφία Μιχαλίτση πραγματικά άφησε εποχή. Κάποιο πρωί ωστόσο, στο τέλος τής δεκαετίας τού ‘80, ένας δημοσιογράφος χτύπησε την πόρτα τού γραφείου της.
«Καλημέρα σας» τής είπε. «Ήρθα να μού δείξετε τη δουλειά σας γιατί παίρνω τη θέση σας»…
Η Σοφία «έμεινε στον πάγο» έξι μήνες. Αλλά ήταν άτυχη η ΕΡΤ, γιατί τότε ξεκινούσε η ιδιωτική Ραδιοφωνία, που είχε ανάγκη από έμπειρα στελέχη. Η Σοφία πέρασε πρώτα στον Αντέννα και ύστερα από λίγο στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ. Το οργάνωσε, το διηύθυνε και επί των ημερών της κι αυτός ο σταθμός γνώρισε δόξες».
***
Το παραπάνω κείμενο με την υπογραφή του Γιώργου Παπαστεφάνου υπάρχει στην ιστοσελίδα του Γιώργου Πετρίδη www.apotis4stis5.com

***
Στις 26 Μαΐου του 2002 στην εφημερίδα «Καθημερινή» διάβασα:
«Εκείνη που έφερε ένα διαφορετικό αέρα στα ερτζιανά ήταν η Σοφία Μιχαλίτση. Δεκαετία του ’80, μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους για το Δεύτερο, το δημοφιλέστερο ραδιόφωνο της εποχής με την Μιχαλίτση στο τιμόνι. Σ’ αυτό το διάστημα, ο σταθμός ακολούθησε τις τάσεις της εποχής και ξέφυγε από το σοβαρό προφίλ ενός κρατικού ραδιοφώνου. Κι όχι μόνο. Λειτούργησε σαν χώρος ανάδειξης καινούργιων δυνάμεων, ένα πραγματικό φυτώριο νέων ανήσυχων παραγωγών, οι οποίοι στη συνέχεια στελέχωσαν την ιδιωτική ή «ελεύθερη» ραδιοφωνία της δεκαετίας του ’90».
***
Η Κυρία Σοφία Μιχαλίτση που μας κρατούσε συντροφιά με τις μαγικές της εκπομπές πέταξε στο αέρα των ερτζιανών το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, σε ηλικία 85 ετών.
Στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσίαζε την ιστορική εκπομπή «Ζωντανές Ηχογραφήσεις». Παράλληλα ήταν και διευθύντρια του σταθμού από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι το 1989, όταν η τότε διοίκηση φρόντισε να την επιβραβεύσει δια της …αποπομπής.
Την ίδια χρονιά ανέλαβε την διεύθυνση προγράμματος του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ μέχρι και τα μέσα του 2000. Τότε επιμελούνταν και παρουσίαζε τη θρυλική εκπομπή «Τριάρι με τραντζίστορ».
***
Η Σοφία Μιχαλίτση ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως μουσική επιμελήτρια στο θέατρο. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έξι παραστάσεις: Το 1966 στο έργο «Το ιερό σφάγιο» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Το 1966 πάλι με τον Λεωνίδα Τριβιζά στο έργο «Ιβάνωφ». Το 1967 στο «Μάκβεθ» σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Ακολουθεί ο «Ερρίκος Δ’» το 1967 με τον Λεωνίδα Τριβιζά. Επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο το 1982 για το έργο «Η αυλή των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπάκα και το 1983 με τη Μαριέττα Ριάλδη στις «Πετυχημένες γυναίκες».
***
Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε ως παραγωγός εκπομπών κλασικής μουσικής στο Τρίτο Πρόγραμμα ενώ «έντυσε» με τις μουσικές της επιμέλειες πολλές σπουδαίες ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές. Επίσης δίδαξε την τέχνη των ερτζιανών σε συναδέλφους της αλλά και σε ακροατές.
Το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις την επέλεξε να διευθύνει και να αναμορφώσει το Κρατικό Β’ Πρόγραμμα. Εκεί στο Δεύτερο μετά από δική της πρόσκληση ο Γιώργος Παπαστεφάνου ξεκίνησε το εμβληματικό «Καλησπέρα κύριε Έντισον», που κράτησε 17 περίπου χρόνια.
***
Το «Δεύτερο» αποχαιρέτησε την ιστορική διευθύντριά του σημειώνοντας τα εξής: «Αναμόρφωσε το Δεύτερο, εισήγαγε “όλα τα είδη της μουσικής” όπως έλεγε η ίδια, διεύρυνε το ρεπερτόριό του, αξιοποίησε ειδικά για το Δεύτερο την Ελαφρά Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων. Πρώτη ξεκίνησε τις απευθείας μεταδόσεις, κυρίως, όμως, “άνοιξε” το πρόγραμμα στην κοινωνία, με αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα, νέες θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις και εξωστρέφεια με σύνθημα το “Βάλε Το Δεύτερο στη Ζωή Σου”, κατακτώντας τις καρδιές των ακροατών».
***
Ο αποχαιρετισμός της θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τέταρτης 17 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Παιανία. [Λάμπρου Ανδρικου 24, Παιανία 190 02. Τηλέφωνο: 21 0664 2640].