Γράφει η Σοφία Μαργίδου (*)
«Αυτές τις μέρες περνάμε όλοι πολύ δύσκολα, με την απομόνωση και την αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με τον κορονοϊό.
Η ζωή μας αλλάζει και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και την αβεβαιότητά της. Βιώνουμε διάφορα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτήν.
Άγχος, θλίψη, θυμός, αγωνία…
Λαμβάνουμε ή και δημιουργούμε μηνυματάκια ή βιντεάκια σχετικά με την κατάσταση. Συνήθως γελάμε και κάνουμε λίγο πιο ανάλαφρο το βάρος της δυσκολίας.
Βάζουμε λοιπόν το χιούμορ στη ζωή μας.
Τι είναι το χιούμορ;
«Το χιούμορ είναι ένα μέσο αποφόρτισης, ανακούφισης και απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ένταση και το άγχος». (Sigmund Freud)
«Είναι πνευματώδης αστεϊσμός που εκδηλώνεται με άκακη ειρωνεία και προκαλεί διασκέδαση και ευχαρίστηση». (Βικιπαίδεια, Λεξικολογίες).
Μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε ενοχές διότι με το γέλιο θεωρούμε ότι αψηφούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πραγματικότητα όμως το χιούμορ είναι βοηθητικό γιατί ωφελεί την κοινωνική διάσταση της υγείας, βοηθάει στο μοίρασμα της αγωνίας, γίνεται αφορμή να αντιληφθούμε πτυχές του εαυτού μας, να αξιολογήσουμε διαφορετικά την έννοια «πολύτιμο», να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, να μάθουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρουν ότι: «αυξάνει την αντοχή στον πόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό και γενικά παρέχει ιατρικά οφέλη».
Ψυχική και σωματική υγεία λοιπόν. Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης: «το ακρότατον, πάντων των αγαθών», το πιο μεγάλο αγαθό που επιδιώκουν με τις πράξεις τους οι άνθρωποι είναι η ευτυχία και η ευδαιμονία.
***
(*) Η κυρία Σοφία Μαργίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός.