10.7 C
Athens
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Η πράσινη «Σκεπαστή» να γίνει Μουσείο και να στεγάσει το όνειρο…

Του Παναγιώτη Μήλα

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010 είχα γράψει στη «Ναυτεμπορική» και στη σελίδα 62 την παρακάτω γνώμη:

Μετά την απόφαση των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού [την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022] για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα και τη Διπλή Ανάπλαση, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική «Λεωφόρο».
Εκεί που είναι τώρα το «Απ. Νικολαΐδης» πρόκειται να γίνει μια όαση πρασίνου. Καλό θα ήταν λοιπόν να διατηρηθεί η «Σκεπαστή» εξέδρα με την είσοδο του γηπέδου, ως ανάμνηση της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εκεί θα πρέπει να στεγάσουν – επιτέλους – το Μουσείο της Εθνικής ομάδας – και του Παναθηναϊκού. Έτσι θα τιμηθούν όσοι αγωνίστηκαν σε χρόνια δύσκολα για να δοξάσουν το εθνόσημο και το «τριφύλλι».

Στις φωτογραφίες δύο «θρύλοι» σε αναμνηστική πόζα μπροστά στη «σκεπαστή». Αριστερά ο «ερυθρόλευκος» Γιώργος Σιδέρης, ο γνωστός «Φόντακας» και δεξιά ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος.

Στη μεγάλη φωτογραφία η είσοδος του Γηπέδου της Λεωφόρου, όπως είναι σήμερα. Το γήπεδο χτίστηκε το 1922. Ήταν το πρώτο όπου τοποθετήθηκαν κερκίδες (1928), προβολείς (1938), χλοοτάπητας (1958) και πίνακας του σκορ. Περιστασιακά έχει αποτελέσει έδρα αρκετών ομάδων, μεταξύ αυτών ήταν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών και ο Αθηναϊκός. Επίσης ήταν η έδρα της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια.

***

Το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης προβλέπει τη δημιουργία νέου γηπέδου 40.000 θέσεων για τον Παναθηναϊκό στην περιοχή του Βοτανικού. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου, χώρων πρασίνου και εμπορικού κέντρου. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή θα κατασκευαστεί και κλειστό γήπεδο μπάσκετ για τον Παναθηναϊκό.

Η “Νέα Λεωφόρος”, θα είναι το μοντέρνο σπίτι του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Η μελέτη για τη «Διπλή Ανάπλαση» προβλέπει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας –  εκεί που σήμερα είναι το ιστορικό γήπεδο – να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Το πιο σημαντικό όμως έργο θα είναι το αθλητικό μουσείο του Παναθηναϊκού μαζί με εντευκτήριο, χώρο αναψυχής και εστίασης.

***

Η «Σκεπαστή» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας να γίνει Μουσείο και να στεγάσει το όνειρο…

30 Σεπτεμβρίου 1970: Παναθηναϊκός – Ζένες Ες 5-0. Ο Αντώνης Αντωνιάδης [αριστερά ] βάζει με κεφαλιά  παρακαταθήκη για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκείνης της χρονιάς. Μετά το γκολ του Ελευθεράκη στο 17’, ο «ψηλός» σημείωσε άλλα τέσσερα (26′, 29′, 37′, 58′) απέναντι στην ομάδα από το Ες και το τελικό 5-0 έστειλε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση του θεσμού και πιο κοντά στο ιστορικό Γουέμπλεϊ. Στο βάθος η «Σκεπαστή» παντοτινός φύλακας άγγελος για το «Τριφύλλι» με την πάντα γλυκιά διαφήμιση.
Ο τίτλος στη «Ναυτεμπορική» του 2010, ταιριάζει απόλυτα και σήμερα. Πράγματι στη «Λεωφόρο», στη Λεωφόρο των Ηρώων και στο θρυλικό γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» αξίζει να τιμηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Να μην γκρεμιστεί και να παραμείνει η «Σκεπαστή» εξέδρα στην παλιά της μορφή για να στεγάσει την ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά και την ιστορία της Εθνικής Ελλάδος η οποία είχε τη «Λεωφόρο» ως αποκλειστική της έδρα στα δύσκολα χρόνια.

Από εκεί πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου μας.

Οι νέες γενιές αξίζει να μάθουν και να τιμήσουν αυτούς τους άσους…

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -