17.8 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σινκλέρ Χουντ. Ο κορυφαίος αρχαιολόγος και φίλος της Ελλάδας έφυγε στα 104 για άλλες πολιτείες

Η Κνωσός, η Χίος, η Ραφήνα, τα Αιγόσθενα, η Πεντέλη, ο Χόνδρος και η Αθήνα και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έδειξαν την αγάπη τους και στήριξαν το έργο του Σινκλέρ Χουντ από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.
Ο σπουδαίος Βρετανός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, Σινκλέρ Χουντ (Martin Sinclair Frankland Hood) ήρθε στην Αθήνα το 1947.
Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1917, στο Κομπ της Ιρλανδίας και έφυγε πλήρης ημερών για άλλες πολιτείες τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, σε ηλικία 104 ετών.

 

 

Ο Σινκλέρ Χουντ, στο Πόρτο Γερμενό [Αρχαία Αιγόσθενα] το 1948. (Courtesy of the BSA).
 

Ο Σινκλέρ Χουντ υπήρξε διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και είχε συμμετάσχει σε σημαντικές ανασκαφές στην Κνωσό και στη Χίο.
Ήταν πλούσιο το ερευνητικό και συγγραφικό έργο ενώ είχε συμμετάσχει σε σπουδαίες ανασκαφές στην Κνωσό και στη Χίο.
Σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ήρθε στην Ελλάδα το 1947 ως φοιτητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, της οποίας υπήρξε αρχικά υποδιευθυντής (1949-1951) και αργότερα διευθυντής (1954-1962). Πραγματοποίησε σημαντικές ανασκαφές στη Χίο (Εμποριό και Άγιο Γάλα) και στην Κνωσό (1957-1961). Συνεργάστηκε με σημαντικές μορφές της αρχαιολογίας, όπως ο Άλαν Γουέις και ο Λέοναρντ Γούλεϊ, καθώς και με αρχιτέκτονες, όπως ο Μάικλ Βέντρις, ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β γραφή.

 

Ο Σινκλέρ Χουντ, στη Χίο το 1952. (Courtesy of the BSA).

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, αγόρασε μέρος του αρχείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αφορούσε το αρχαιολογικό έργο του στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες το 1876. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αρχείου περιλαμβάνει φωτογραφίες, πρωτότυπα σχέδια και ζωγραφιές αγγείων και ειδωλίων, καθώς και άλλων ευρημάτων από τις ανασκαφές του διάσημου αρχαιολόγου.
Τα βιβλία του αποτέλεσαν βασικά εγχειρίδια μελέτης φοιτητών αρχαιολογίας, ενώ οι αρχαιολογικές δημοσιεύσεις του υπήρξαν υποδειγματικές.

 

Ο Σινκλέρ Χουντ [στη μέση] με μέλη της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στη Ραφήνα, στις 8 Ιανουαρίου 1956. (Courtesy of the BSA).
 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: «The Home of the Heroes; the Aegean before the Greeks», «The Minoans – Ancient Peoples and Places», «Archaeological survey of the Knossos Area» (με τον David Smyth), «The Arts in Prehistoric Greece», «Prehistoric Emporio and Ayio Gala: V. 1: Excavations in Chios, 1938-55» (με τους Juliet Clutton-Brock και Perry G. Bialor), «Knossos Excavations 1957-61: Early Minoan» (με τον Gerald Cadogan).

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Τζον και η Έβελυν Έβανς με τον Σινκλέρ και την Ραχήλ Χουντ, το 1958, στον Χόνδρο Βιάννου του νομού Ηρακλείου. (Courtesy of the BSA).

 

Το 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ

 

***

Οι παραπάνω φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στις 7 Μαρτίου 2015 σε συνέντευξη που έδωσε ο Sinclair Hood στον κ. Νεκτάριο Καραδήμα. Τίτλος της συνέντευξης: «Home of the Heroes». Οι φωτογραφίες ανήκουν στην κυρία Joan Laing και δημοσιεύθηκαν στη συνέντευξη με άδεια της κυρίας Catherine Morgan.

 

***

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

“Home of the Heroes”. An Interview with Sinclair Hood (part 2)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -