15.2 C
Athens
Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Showcase με δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ο Ανέστης Αζάς, με τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ανάθεση και παραγωγή του Φεστιβάλ το 2021, ταξιδεύει σε σκηνές του εξωτερικού, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.
Επίσης ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους σε Showcase είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης. η Λίντα Καπετανέα και η Ανδρονίκη Μαραθάκη.

Αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το οποίο εγκαινιάζει μία σημαντική πρωτοβουλία, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς του χορού και του θεάτρου να παρουσιάσουν τα έργα τους στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας για εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού.
Η αποστολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Φεστιβάλ, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία «εξαγωγής» ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020.

Όπως τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, «μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων χορού και θεάτρου, γι’ αυτό και επιλέξαμε 15 με 17 νέα έργα που προέκυψαν στην πλειονότητά τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call».

Για την καλύτερη οργάνωση και διευκόλυνση αυτού του εγχειρήματος, προγραμματίζονται δύο πενθήμερα ελληνικής δημιουργίας (μέσα στον μήνα Ιούλιο), που θα λειτουργήσουν σαν καλλιτεχνική «αγορά» εντός του Φεστιβάλ.
Οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα σε μόλις λίγες ημέρες μια ευρεία επιλογή έργων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών σε διαφορετικούς χώρους του Φεστιβάλ και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Showcase, παραγωγές του Φεστιβάλ που θα κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιό του το ερχόμενο καλοκαίρι, έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.

Σύντομα, στο πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των δημιουργών, καθώς και τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -