24.4 C
Athens
Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Δύο παραγωγές της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε δύο ευρωπαϊκά φεστιβάλ

Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris συνεχίζει την παρουσία της σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ συμμετέχοντας με τις δύο τελευταίες της παραγωγές σε δύο σημαντικές διοργανώσεις.
Η παράσταση «Γιοι και Κόρες, μια Παράσταση για την Αναζήτηση της Ευτυχίας» θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο, στις 22 Φεβρουαρίου 2014, αποτελώντας την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο 30ο Serajevo Winter Festival 2014.

Τον Ιούνιο, ο Γιάννης Καλαβριανός και ο Γιώργος Γλάστρας θα συμμετάσχουν στο Kunstfestspiele Herrenhausen του Αννόβερο, με την επανάληψη της συλλογικής παράστασης “David’s Formidable Speech on Europe”, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στο Deutsches Theater Berlin και είναι βασισμένη στο λόγο που εκφώνησε ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron («The Bloomberg EU speech»).                  
Στην παράσταση συμμετέχουν Εθνικά Θέατρα και μεγάλοι θεατρικοί οργανισμοί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του Δικτύου mitos21: το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (Λονδίνο), το Ντόιτσες Τεάτερ (Βερολίνο), το Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ (Βουδαπέστη), το Βασιλικό Θέατρο Ντραμάτεν (Στοκχόλμη), το Εθνικό Θέατρο Στάρυ (Κρακοβία), το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας (Κοπεγχάγη), το Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ (Σάλτσμπουργκ), το Ντίσελντορφερ Σάουσπιλχαους, το Τεάτρε Λιούρε (Βαρκελώνη),  το Σάουσπιλχαους της Ζυρίχης και το Σάουσπιλ Φράνκφουρτ.

* Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας
30th Serajevo Winter Festival 2014
SARTR Theatre, Serajevo, Bosnia Herzegovina
22 Φεβρουαρίου 2014
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Γιώργος Γλάστρας, Γιάννης Καλαβριανός, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου

* David’s Formidable Speech on Europe
Kunstfestspiele Herrenhausen, Hannover, Germany
17 Ιουνίου 2014
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Παίζει: Γιώργος Γλάστρας

* Η παράσταση Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας, συνεχίζει να παίζεται παράλληλα στην Αθήνα, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Γιοι και κόρες. Mια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας – Νέα Εκδοχή

Μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και της προηγούμενης χρονιάς, μια παράσταση για τους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν και προχώρησαν την Ιστορία αυτής της χώρας, επιστρέφει με καινούριες ιστορίες και νέους ηθοποιούς, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Το κείμενο της παράστασης «Γιοι και κόρες» της Eταιρείας Θεάτρου Sforaris βασίστηκε σε 85 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ξεχωριστή ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους.
Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα.
Η παράσταση είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα, των τελευταίων δεκαετιών, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη  Ιστορία της χώρας και έχει παρουσιασθεί με προηγούμενες εκδοχές της στο Φεστιβάλ Αθηνών, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Καβάλας, Πάτρας και Λάρισας, τη Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο, το Bios, τη Λευκωσία, τη Θεσσαλονίκη και την Ιταλία.
Παράλληλα με την παράσταση, ο θίασος συνεχίζει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται νέες ιστορίες, ορισμένες από τις οποίες προσέθεσε στη νέα της εκδοχή, η οποία θα παρουσιάζεται από 7 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού με τους Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Παπαπαύλου, Μαρία Κοσκινά και με την προσθήκη του Γιώργου Γλάστρα και της Στέφης Πουλοπούλου.
Η τελευταία αυτή εκδοχή θα παρουσιασθεί –εκτός από το Θέατρο του Νέου Κόσμου– στη Διεθνή Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ Athens 2013 και το Serajevo Winter Festival 2014.

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας – Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, σε διπλή διανομή η Μαρία Κοσκινά και η Στέφη Πουλοπούλου
Μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σύνοψη

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται σε αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, τα οποία διαδραματίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Από τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, τις άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, τους σεισμούς των Επτανήσων, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 με τον κόσμο στα γήπεδα, την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των Αιγυπτιωτών, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι άνθρωποι ζούνε τις μικρές τους ιστορίες κάτω από τη σκιά της επίσημης Ιστορίας της χώρας. Για να καταλήξουμε στην πολύ εύστοχη απορία μιας από τις κυρίες που αφηγήθηκαν τη ζωή τους: «Δεν θα μεγαλώσει μια γενιά σ’ αυτόν τον τόπο, που να μην έχει το βουλοκέρι της Ιστορίας πάνω της;».

Μια ακόρεστη ανάγκη

“Η ζωή πάντα βρίσκει τον τρόπο να προχωράει. Αφορμή για αυτή την παράσταση ήταν η πρόσφατη απώλεια του παππού μου. Για να προλάβουν να ειπωθούν οι ιστορίες, που κατά κάποιον τρόπο έφτιαξαν αυτό που είμαστε σήμερα. Οι συναντήσεις με ηλικιωμένους έγιναν σε δύο φάσεις. Η πρώτη κράτησε 13 μήνες μέχρι την άνοιξη του 2012 και η δεύτερη, από τη μέρα της πρώτης παράστασης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν –τις περισσότερες φορές– μια ακόρεστη ανάγκη να μιλήσουν. Αντί οποιουδήποτε άλλου σημειώματος θα διαλέξω ορισμένες από τις φράσεις που μας είπαν, πίνοντας καφέδες, τρώγοντας τσουρέκι ή παίζοντας φλογέρα σε ένα ΚΑΠΗ: «Η ζωή είναι μια στιγμή, άμα την πάρεις έτσι, ποοοοπ και τελείωσε!», «Είχαμε όλο τα πολιτικά, όχι θα μπει αυτός, θα μπει ο άλλος, μια ζωή αυτό…», «Εγώ θέλω αγάπη», «Δεν είναι η ύλη που σε κάνει ευτυχισμένο», «Οι άνθρωποι ξοδεύουν τη μισή τους ζωή… μιλώντας για την άλλη μισή», «Το παρελθόν είναι το πώς το λέμε, το πώς το αφηγούμαστε», «Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, ψάχνω έναν άνθρωπο να με ερωτευθεί πραγματικά, γιατί εγώ έχω ρίξει πολύ κλάμα για τον έρωτα».
Τους ευχαριστούμε όλους πολύ”, σημειώνει ο Γιάννης Καλαβριανός.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί ως γιατρός, ως ηθοποιός για 6 χρόνια στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ως βοηθός του Βασίλη Παπαβασιλείου και του Γιάννη Μόσχου και έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: David’s Formidable Speech on Europe (Deutsches Theater Berlin), Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας (Φεστιβάλ Αθηνών), Άουστρας ή η αγριάδα (Εθνικό Θέατρο, Theater Tri-bühne Stuttgart, Piccolo Teatro Milan, Heidelberger Stückemarkt), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (Φεστιβάλ Αθηνών), Εγώ είμαι το Θείο βρέφος! (Θέατρο του Νέου Κόσμου), Μήδειας Υλικό (Χοροροές), Ποιος είναι δίπλα μου; (Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, Θεσσαλονίκη), Πρακτόρισσες (Θέατρο του Ήλιου), Πάσχα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).

Η ομάδα Sforaris

Δημιουργήθηκε το 2006, από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κατευθύνσεις θεατρολογίας, υποκριτικής, σκηνογραφίας).
Έχουν παρουσιάσει παραγωγές στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Deutsches Theater στο Βερολίνο, στο CSS Teatro στο Ούντινε της Ιταλίας, το Bios, τη Λευκωσία και έχουν περιοδεύσει δύο φορές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η επόμενή της παραγωγή θα έχει τίτλο ‘Αβελάρδος και Ελοΐζα’ και είναι βασισμένη στην πιο τραγική ίσως ιστορία αγάπης, αυτή του θεολόγου και φιλόσοφου Πέτρου Αβελάρδου και της Ελοΐζας Φυλμπέρ και θα κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στο Bios.

Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Γιοι και κόρες. Mια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας
Από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – Νέα εκδοχή
Θέατρο Του Νέου Κόσμου- Κεντρική Σκηνή
Αντισθένους 7 και Θαρύπου
Στάση Μετρό-Τραμ Συγγρού-ΦΙΞ
Τηλέφωνο Ταμείου
210 9212900
Ώρες Λειτουργίας Ταμείου
17:00-22:00 μ.μ. όλες τις ημέρες της εβδομάδας
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων
Δευτέρα και Τρίτη 21.15
Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος 12 €
Άνεργοι 10 €
Διάρκεια Παράστασης
100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Προπώληση Εισιτηρίων
www.viva.gr, Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Seven Spots
https://www.facebook.com/pages/Sforaris-theatre-company/129997150461748
http://sforaris.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/pages/Sforaris-theatre-company/129997150461748
http://sforaris.blogspot.gr/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art