Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών παρουσιάζει Τριήμερο Θεατρικό Σεμινάριο Απομόνωσης και Έρευνας με την ηθοποιό και ποιήτρια Σίσσυ Δουτσίου σε εξοχική φάρμα – 40 χλμ. από την Αθήνα με τρεις διανυκτερεύσεις στο χώρο του σεμιναρίου.
«Ο ηθοποιός θα πρέπει να βλέπει το σώμα ως αντικατοπτρισμό, σαν ένα μόνιμο φάσμα που ακτινοβολεί κάθε συγκινησιακή δύναμη» Αντονέν Αρτώ
Ένα τριήμερο σεμινάριο απομόνωσης σε μια φάρμα κοντά στην Αθήνα. Σκοπός της έρευνας είναι η «ελαχιστοποίηση των σωματικών και ψυχικών εμποδίων» που ορθώνει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη διαδικασία της απαιτούμενης αυτο-αποκάλυψης του ηθοποιού. Συνεχίζοντας την έρευνα του Αντονέν Αρτώ, κάνοντας τον ηθοποιό ένα διαφανές σημείο μιας οργανικής ενόρμησης, έτσι ώστε το σώμα να «εξαφανίζεται», να «καίγεται», και ο θεατής «να βλέπει μόνο μια σειρά από ορατές παρορμήσεις».
Οι ουσιαστικοί ερευνητικοί στόχοι του σεμιναρίου είναι:
– Η ενεργοποίηση μιας διαδικασίας αποκάλυψης των αντιδράσεων που απαιτούνται για μια θεατρική παράσταση και η εξουδετέρωση των αντιστάσεων και των εμποδίων, που ορθώνει ο οργανισμός.
– Ο ηθοποιός πρέπει να είναι αδίστακτος, θαρραλέος και ταυτοχρόνως μια δημιουργική υπερ-μηχανή που δεν μιμείται την πραγματικότητα, αλλά παράγει θεατρικές πραγματικότητες, ιερά σύμπαντα, βιώματα και εξαιρετικές εμπειρίες.
– Δημιουργώντας ένα καινούργιο σκηνικά σώμα, μέσα από εκτροπές του σώματος σε άλλες, φαινομενικά παράξενες και ανοίκειες δράσεις, ο ηθοποιός γίνεται πρόσωπο – φορέας πρωτογενών σωματικών παρορμήσεων, έτοιμος να αυτοαναιρεθεί, ανοίγοντας διαρκώς νέα πεδία έρευνας.
– Η σιωπή, η συγκέντρωση και η δύναμη της κοινότητας παράγουν μεταμορφωτικές εμπειρίες για τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου – μεταμορφώσεις που εν μέρει εκδηλώνονται σε αντιληπτή σωματική έκφραση, ως διαδικασία πνευματικής μεταμόρφωσης και καλλιέργειας του ατόμου.
Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες εξασκούν και επιδεικνύουν ασυνήθιστες σωματικές και πνευματικές ικανότητες ως καλλιτέχνες, με σκοπό να προκαλέσουν την έκπληξη και τον θαυμασμό και να τιθασεύσουν τον φόβο και τον ναρκισσισμό βρίσκοντας τον μέσο δρόμο της θετικής υπερηφάνειας και της ευγνωμοσύνης. Μια σωματική αλλαγή διαρκείας που πραγματώνεται μέσα από τη διαδρομή μιας ηθικής απόφασης που αφορά τα όρια και τους φραγμούς της θεατρικότητας και της θεατρικής πράξης. Οι συμμετέχοντες προκαλούνται να δράσουν μέσω συγκεκριμένων και κατευθυνόμενων ασκήσεων εμπνευσμένες από τον Αρτώ και το παραδοσιακό Ιερό Μπαλινέζικο Θέατρο. Μελετώντας τη σχέση μεταξύ σημαίνοντος και σημαινόμενου, τη σχέση μεταξύ σώματος και σημειακότητας, τη σχέση ανάμεσα σε υποκείμενο και αντικείμενο, παρατηρητή και παρατηρούμενο οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα γεγονός, ένα βίωμα, μια εμπειρία.
Η ομιλία, η κίνηση, η σωματική έκφραση, απελευθερώνουν δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να προκαλέσουν κάθε είδους μεταμορφώσεις. Η ικανότητα του καλλιτέχνη να υπερβαίνει τον κίνδυνο είναι η γοητευτική και θεαματική στιγμή που ικανοποιεί την περιέργειά του και ο αυθορμητισμός γίνεται Τέχνη, ο καλλιτέχνης αποκτά επαφή με το Ιερό. Εξασκώντας την υπομονή, τιθασεύοντας την ανησυχία απέναντι στο χρόνο, δημιουργώντας ένα προσωπικό-συλλογικό χώρο συσσωρεύουμε εντυπώσεις, μοιραζόμαστε δύναμη, υπερβαίνουμε τα όρια και τις νόρμες της ισχύουσας καθημερινότητας.
– Διδάσκει η ηθοποιός και ποιήτρια Σίσσυ Δουτσίου
Το σεμινάριο απευθύνεται σε: άτομα που έχουν ασχοληθεί με τη δραματική τέχνη και ανθρώπους που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές παραστατικών τεχνών, αλλά και οποιονδήποτε αγαπά τις παραστατικές τέχνες.
Με τη σειρά που αναφέρονται οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στα εξής:
• Θέατρο – Σωματικότητα – Ενσάρκωση – Παρουσία
• Ήχος και Σώμα
• Επιτελεστικοί χώροι και Ατμόσφαιρες
• Ακουστικοί Χώροι – Φωνές – Χρονικότητα – Ρυθμός
• Σημασία – Έκφραση και Επίδραση
• Παρουσία και Αναπαράσταση
• Ανάγλυφη Πλαστικότητα
• Η Performance ως πολιτική πράξη
• Η Performance ως πολιτισμική ανταλλαγή (επιτελώντας την διαφορετικότητα ενός Άλλου)
Ο χώρος θα παρέχει:
• Διαμονή
• Κρεβάτια, κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια
• Ξύλα για φωτιά στο τζάκι
• Ζεστό νερό
• Ηλεκτρισμό
• Τσάι μαύρο, τσάι του βουνού, καφέ, ζάχαρη
• Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό για τις τρεις μέρες του σεμιναρίου
Πρέπει να φέρετε μαζί σας:
• Δύο σεντόνια, μια μαξιλαροθήκη, μια πετσέτα μικρή
• Μαύρα ρούχα ή γκρι ρούχα άνετα για όλες τις ασκήσεις
• Αθλητικά παπούτσια για χώμα
• Ένα βιβλίο που θέλετε να διαβάσετε
• Τετράδιο, μολύβι, ξύστρα, γόμα
• Ένα ύφασμα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό για να το βάζετε στο χώμα κάτω και να κάθεστε
• Καπέλο για τον ήλιο
• Πιτζάμες
• Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε ένα δικό σας ποτήρι
Διαθέσιμες θέσεις συμμετοχής- 7 άτομα
Θα διατηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Διάρκεια: 3 ημέρες
– Το σεμινάριο ξεκινά την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις 17:00 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις 21:00
Κόστος: 200 euro // περιλαμβάνει 3ήμερη διαμονή και διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Τηλέφωνο Επικοινωνίας για διευκρινήσεις, οδηγίες 00306955910500 / 00302106465693
και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Το κόστος του σεμιναρίου θα προπληρώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών
Πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προπληρωμής θα πρέπει να έχετε επικοινωνήσει μαζί μας είτε με email είτε τηλεφωνικώς για να σας δοθεί ο τραπεζικός λογαριασμός και για την επιβεβαίωση της ελεύθερης θέσης (όπως επίσης για οδηγίες και άλλες λεπτομέρειες).
Η Σίσσυ Δουτσίου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Αστροφυσική στο University of Sussex στο Brighton της Αγγλίας και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Δήλος το 2009. Eίναι ιδρυτικό μέλος του +Ινστιτούτου [Πειραματικών Τεχνών]. Πρωταγωνίστησε στις θεατρικές παραστάσεις «Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ, «Πεθαίνω Σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, «Ψύχωση!» 4.48 Psychosis- της Σάρα Κέιν, «Νύχτα» Yard Gal της Rebecca Prichard κ.α. Συμμετείχε σε ποιητικές αναγνώσεις, performances, ομιλίες και video art εκθέσεις της ομάδας «Κενό Δίκτυο» με την οποία έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ινδία, το Νεπάλ και την Ινδονησία.
Βιβλία: Συμμετοχή στο συλλογικό έργο “We Αre an Ιmage from the Future – the Greek Revolt of Dec. 2008” (ΗΠΑ, ΑΚ Press, 2010) με το δοκίμιο «Τhe Limitations of Antisexism», «Προσβολή Δημοσίας Αιδούς» (εκδ. Κενότητα, 2012) / «Ω! Απόκρυφον» (εκδ. Κενότητα 2015) / «Η Ηδονοβλεψίας» (εκδ. Κενότητα 2018) / «Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης: 1550-2017» μετάφραση Μανώλη Αλυγιζάκη, Ekstasis Editions, 2018, Canada / «Ένδοξες Μέρες» (εκδ. Κενότητα 2019).
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Θέατρο & Performance fb event: https://www.facebook.com/events/1306704516144975/
Διοργάνωση
+the Institute [for Experimental Arts] https://theinstitute.info/
FB in english: https://www.facebookheInstituteArt/.com/t
FB in greek: https://www.facebook.com/institute
twitter: https://twitter.com/InstituteArt1