34.1 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου και Φωνής

Του Παναγιώτη Μήλα

Πάντα είχα πρόβλημα με τη σύνδεση “σώματος – μυαλού”. Σαν να είχαν μαλώσει μεταξύ τους. Άλλο σκεφτόμουνα, άλλο έκανα. Ενώ έπρεπε “εδώ και τώρα” να αντιδράσω και να πράξω σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές έτσι ώστε να έχω άμεσα και επιτυχή αποτελέσματα εγώ έκανα το εντελώς αντίθετο. Δεν κατάφερα να βρω λύση στο πρόβλημά μου. Να όμως που που από ένα δελτίο Τύπου είδα φως… Σας το μεταφέρω:
Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου και Φωνής. Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, από τις 2 – 8 μ.μ. στα Άνω Πετράλωνα και στην οδό Δημοφώντος 134 -136. Εκεί, με την κυρία Αλίκη Δουρμάζερ θα μάθουμε πώς η πράξη του Σωματικού Θεάτρου ενεργοποιεί τη σύνδεση “σώμα – μυαλό” (bodymind), του περφόρμερ σε μια συνεχόμενη ροή αλληλεπίδρασης με όλα τα μέλη του ensemble.
Συνδυάζοντας εφαρμοσμένες ασκήσεις Σωματικού Θεάτρου και δομημένους αυτοσχεδιασμούς καλλιεργούμε τη ζωντανή παρουσία του περφόρμερ στο “εδώ και τώρα” της δράσης, την ανακάλυψη των σωματικών – φωνητικών του εργαλείων,  στην κατανόηση της σχέσης ερεθίσματος – αντίδρασης και την ενεργοποίηση της ενστικτώδους επικοινωνίας. Η Φωνητική Πρακτική ενεργοποιεί την οργανική σύνδεση του σώματος με τη φωνή μας, της κίνησης με τον ήχο, τη μεταφορά της εσωτερικής μας δόνησης σε εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα, την ελεύθερη ροή του ήχου από το σώμα στο χώρο.
Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, performer, χορευτές και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν το σωματικό και ηχητικό τους εκφραστικό δυναμικό.
Η κυρία Δουρμάζερ βασίζει τη διδασκαλία της στις αρχές του “Ensemble Σωματικού Θεάτρου”, σε συνδυασμό με την εξερεύνηση του φωνητικού δυναμικού του performer ως ενεργητικό κομμάτι της εκφραστικής του υπόστασης. Όπως λέει η ίδια, “αφοσιωνόμαστε στη σημαντικότητα του να βρίσκουμε ευχαρίστηση στη διαδικασία της εξερεύνησης, εξέλιξης και συνέπειας της δράσης”.
Όπως μας τονίζει, μπορούμε να είμαστε “ζωντανοί” και ειλικρινείς τη στιγμή της δράσης μας. Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε και να εξελίξουμε τη λειτουργία σώματος – μυαλού.

Συνδυάζοντας πρακτικές Σωματικού Θεάτρου και κατάλληλα δομημένους αυτοσχεδιασμούς -υπογραμμίζει η Αλίκη Δουρμάζερ- καλλιεργούμε τη ζωντανή παρουσία του περφόρμερ στο “εδώ και τώρα” της δράσης με την ανακάλυψη των σωματικών του εργαλείων, την απελευθέρωση από τη φόρμα, την ενεργοποίηση της ενστικτώδους επικοινωνίας και την προσοχή στη λεπτομέρεια της εκφραστικής διαδικασίας, την αναδιαμόρφωση της λειτουργικής σχέσης σώματος – μυαλού, την κατανόηση της σχέσης ερεθίσματος – αντίδρασης.
Η Φωνητική Πρακτική ενεργοποιεί την οργανική σύνδεση του σώματος με τη φωνή μας, της κίνησης με τον ήχο, τη μεταφορά της εσωτερικής μας δόνησης σε εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα. Προωθεί μία συνεχή εσωτερική διάδραση μεταξύ “έσω” και “έξω” ερεθισμάτων προς την ελεύθερη ροή του ήχου στο χώρο. 
Η κινησιολογική – φωνητική εξάσκηση επικεντρώνεται στα εξής:
– άμεση σύνδεση, ενεργοποίηση σώματος – φωνής.
– αβίαστη, ρευστή σωματική και φωνητική έκφραση με στόχο ένα ανοιχτό, άμεσο, χωρίς εμπόδια σώμα του περφόρμερ, ευ-αντιδραστικότητα.
– κινησιολογικός  και φωνητικός αυτοσχεδιασμός σε ζευγάρια και γκρουπ.
– παιχνίδι με τονικότητες, διαθέσεις, χρώματα και δημιουργία ηχο-εικόνων.
Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, performer, χορευτές, σπουδαστές θεατρικών σχολών, εκπαιδευτικούς και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν ή να διευρύνουν το σωματικό και ηχητικό τους εκφραστικό δυναμικό.
Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν γνώσεις φωνητικής.

Αλίκη Δουρμάζερ

Η Αλίκη Δουρμάζερ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος πτυχίου “Theatre Studies” University of Huddersfield, UK (1999) και πτυχίου Master in Arts (με Διάκριση) στo “Ensemble Physical Theatre: Training and Performance”, University of Huddersfield, UK (2009). Έχει εκπαιδευτεί στο ψυχοσωματικό θέατρο από τον Phillip Zarrilli (Αγγλία – Ουαλία) και στο Ensemble Physical Theatre από τον John Britton (Αγγλία).
Συνεργάζεται ως Associate Director, performer και vocal trainer του International Ensemble Σωματικού Θεάτρου  “Duende” με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton με έδρα την Αγγλία. Περιοδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας οργανώνοντας τα σεμινάρια “Ensemble Σωματικού Θεάτρου” με τον John Britton και διδάσκοντας σε αυτά τη δική της φωνητική προσέγγιση “Pleasure in Voice”.
Συμμετείχε σε εντατικά εργαστήρια στην Αγγλία, Ουαλία, Γαλλία και Ελλάδα: (Τεχνική Alexander) Dr.Don Weed, (Freeing the Voice) Chris Coe, (The Powerful Singer) Moira Smiley, (Kalarippayattu & Yoga -ψυχοσωματικές τεχνικές του ηθοποιού) Phillip Zarrilli, (Τελετουργικό Θέατρο Anthropocosmic Theatre – πρακτικές Μεξικού) Nicholas Nunez, (Commedia del’arte) Olly Crick, (Physical Theatre) Thomas Mettler, (Ensemble Physical Training & Improvisation) John Britton, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Θόδωρος Τερζόπουλος, Σ. Μιχοπούλου, Σ. Γιαννάτου, Α. Στελλάτου.
Εργάζεται στο θεατρικό πεδίο από το 1999 ως performer και σκηνοθέτης Σωματικού Θεάτρου σε σκηνές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Αγγλία. Έχει σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει παραστάσεις Σωματικού Θεάτρου και Solo Performance σε Φεστιβάλ (“Παραθίναλος”, “Πεδίο Δράσης Κόδρα” – Θεσσαλονίκη, “Huddersfield Drama Festival” – Αγγλία), σε χώρους τέχνης (“Booze Cooperativa”, “GPoint”, “Θέατρου του Ήλιου”, “Χώρος 14η μέρα” – Αθήνα, “Θέατρο Παράθλαση”, “Studio Κοιτώνες”, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών “Α4Μ”, Πολυχώρος ‘Ενώ’ – Θεσσαλονίκη).
Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της ομάδας πειραματικού θεάτρου “Paralizard” (Αθήνα) και έχει ιδρύσει τη θεατρική ομάδα “Αιθερόπλοιο” (Μυτιλήνη 2006) με μουσικοθεατρικές παραγωγές τελετουργικού θεάτρου σε φυσικούς χώρους. Έχει εργαστεί ως βοηθός χορογράφου της video artist Eve Sussman (Αθήνα), ως performer  θεάτρου δρόμου (Αθήνα και Λέσβο) και ως τραγουδίστρια στο μουσικό σχήμα “Νέμεσις” (Μυτιλήνη). Συνεργάστηκε ως ηθοποιός-performer με την ομάδα “Α4Μ” στη Θεσσαλονίκη στο “Project Οδύσσειες” και στα Φεστιβάλ “Χώρος Δράσης” του ΚΘΒΕ και “Δημήτρια”. Η τελευταία θεατρικής της δουλειά είναι η performance Σωματικού Θεάτρου “Επαφή” στο “Studio Κοιτώνες” στη Θεσσαλονίκη με περιοδεία σε Αθήνα και Κρήτη.
Διδάσκει ανελλιπώς Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Κινησιολογίας από το 1999 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κρήτη και Αγγλία. Συμμετείχε στο πλαίσιο των workshop της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης  Θεσσαλονίκης με τη διδασκαλία της μεθόδου “Φωνή και Σώμα”. To τελευταίο ερευνητικό της project, ως performer και vocal trainer, ήταν το 1ο Residential Workshop “Ensemble Physical Theatre – Performing at the Edge” στα Φαρά Λέσβου με τον John Britton και η Θεατρική Έρευνα – Παράσταση “Collision no.1” των Duende στη Μυτιλήνη τον Ιούλιο του 2012.
Ζει στη Γενεύη όπου εγκαινιάζει τη διδασκαλία των σεμιναρίων της “Σωματικό θέατρο και Φωνή” και οργανώνει τις επόμενες διδασκαλίες της σε Ελλάδα, Αγγλία και Ελβετία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο [email protected]  και να μάθετε περισσότερα στο  www.physicaltheatre.gr και στο www.duende-ensemble.com.    

Πληροφορίες 

Σάββατο 16 – Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
2 – 8 μ.μ.
Συμμορία του Ήλιου
Στα Άνω Πετράλωνα. Οδός Δημοφώντος 134 – 136.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974 – 82.88.73 
Εγγραφές: [email protected]
Info: www.symmoriatouiliou.gr
Ενημέρωση: www.physicaltheatre.gr
Κόστος σεμιναρίου: 50 ευρώ – 45 ευρώ για φοιτητές, ανέργους.   
Διοργάνωση: “Η Συμμορία του Ήλιου”.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -