Cat Is Art

Σεμίνα Διγενή: Με το ΚΚΕ να μπούμε πιο μαζικά στον αγώνα για τις ζωές μας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Αν ζήσεις κάποιον την ώρα της δουλειάς μόνο τότε μπορείς να είσαι σίγουρος γι’ αυτόν. Στις 28 Μαρτίου του 2019 κάνοντας τον πρόλογο στη συνέντευξη με τη Σεμίνα Διγενή, υποψήφια με το ΚΚΕ για την Ευρωβουλή, έγραφα μεταξύ των άλλων και τα εξής:

 

«Από τότε που την γνώρισα στο «Έθνος της Κυριακής» του Αλέκου Φιλιππόπουλου – είχα διαπιστώσει πως έχει ένα «κουσούρι»: Είναι Δημοσιογράφος με «Δ» κεφαλαίο, δουλεύει σκληρά, δουλεύει ακατάπαυστα, δουλεύει έντιμα, έχει ιδέες, δίνει ευκαιρίες, είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, είναι ακριβοδίκαια, δεν είναι «δήθεν»…

 

Τελικά αποδείχθηκε του λόγου το αληθές μόλις βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όπου η Διγενή είχε κατακτήσει τη μία από τις δύο έδρες του ΚΚΕ.

 

Έσπευσα να τη συγχαρώ αλλά με πρόλαβε:

 

-Έχεις διαβάσει το χρονολόγιό μου στο facebook; Αν όχι πρώτα διάβασέ το και μετά μιλάμε…

 

 

***

 

 

 

 

Με είχε πιάσει αδιάβαστο…

 

Μπαίνω λοιπόν και διαβάζω τα εξής:

 

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους 36.170 ψηφοφόρους, οι οποίοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν δεύτερη σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Όπως είχα πει από τον περασμένο Απρίλη σε συνεντεύξεις και ομιλίες μου, συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές όχι τόσο για να εκλεγώ, αλλά γιατί ήθελα να συνυπάρξω και να αγωνιστώ με τους έντιμους, μ’ αυτούς που ποτέ δεν έκαναν πίσω, δεν είπαν ποτέ ψέματα στο λαό. Μ’ αυτούς που, από την πρώτη στιγμή, είχαν το θάρρος να αναδείξουν τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σήμερα μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ και θεωρώντας ότι η μάχη της 7ης Ιούλη είναι πιο κρίσιμη από τις ευρωεκλογές, επιλέγω να παραιτηθώ από ευρωβουλευτής και να συνεχίσω αυτό τον αγώνα ως υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Πειραιά. Τη θέση μου στην Ευρωβουλή την παραδίδω στον Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, ο οποίος θα ανταποκριθεί επάξια στις απαιτήσεις της Ευρωβουλής.

 

Τη δύναμη που μου δίνει αυτή η νίκη θέλω να την καταθέσω, να την επενδύσω σε κάθε δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Στη μάχη των βουλευτικών εκλογών σας θέλουμε όλους και όλες δίπλα μας, δίπλα στο ΚΚΕ, για να ενισχύσουμε όλοι τη δύναμή μας την επόμενη μέρα».

 

***

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με τη Σεμίνα Διγενή.

 

 

Για να το πω δηλαδή με άλλα λόγια: Η Σεμίνα Διγενή – που όπως έγραψα πιο πάνω: «Δουλεύει σκληρά, δουλεύει ακατάπαυστα, δουλεύει έντιμα»… – αντί να …απολαύσει τη σιγουριά και να ετοιμάσει τις αποσκευές της για τις Βρυξέλλες, επέλεξε κάτι ακόμη πιο δύσκολο: Προτίμησε τη μάχη των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 με μοναδικό στόχο να ενισχύσει τη δύναμη του ΚΚΕ.

 

***

 

Μόλις λοιπόν διάβασα τη δήλωσή της αμέσως μετά της πρότεινα συνέντευξη για το catisart.

 

Ας θυμηθούμε όμως πρώτα την πορεία της…

 

Η Σεμίνα Διγενή γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Σιένα και Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία στη Ρώμη. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας, Stampa Estera. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Εξόρμηση», «Απογευματινή», «Έθνος της Κυριακής», «Αδέσμευτος Τύπος», «Real news», στην ιταλική «Αvanti», στα ραδιόφωνα του «Σκάι», του «Αντέννα», του «Δεύτερου Προγράμματος» της ΕΡΤ, στον Real fm και σε πολλά περιοδικά. Υπήρξε αρχισυντάκτρια, project manager, σκηνοθέτις, εμπνεύστρια πολλών τηλεοπτικών projects που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και παρουσιάστρια δεκάδων εκπομπών στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση από το 1982 μέχρι το 2009.

Ανάμεσά τους, το «Τρεις στον αέρα», το «Εδώ και Σήμερα», το «Μade in Greece», οι «Ιστορίες γι’ Αγρίους», η «Μηχανή του Χρόνου», το «Πέστο στη Σεμίνα», οι «Άνθρωποι», η «Ώρα Ελλάδος», οι «Αταίριαστοι», οι «Εντιμότατοι Φίλοι», το «Κοίτα τι έκανες», το «Τοp Stories» κ.α. Διετέλεσε επίσης, Διευθύντρια Προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», Σύμβουλος Προγράμματος στην ΕΡΤ και παραγωγός ντοκιμαντέρ σε Αμερική, Κούβα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Μογγολία, Ν. Αφρική, Σρι Λάνκα, Γερμανία κ.α.

Έχει βραβευτεί με 18 βραβεία για το έργο της στην ελληνική τηλεόραση και δημοσιογραφία και έχει ιδρύσει την Εταιρεία Επικοινωνίας Brainco S.A και την ιστοσελίδα onlytheater.gr

 

***

 

 

 

 

«Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας»

 

 

Ακολουθεί η σύντομη συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή.

 

*Πείτε μου τρία λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια (όχι απαραίτητα τα τελευταία δέκα…)

 

-Δεν έπρεπε να ψάχνουμε για σωτήρες, να κυνηγάμε το «μικρότερο κακό» γιατί όπως αποδείχθηκε, πάντα οδηγούσε στο μεγαλύτερο.

-Δεν έπρεπε να πιστέψουμε σε ψεύτικες ελπίδες για φιλολαϊκή πολιτική μέσα στο πλαίσιο του συστήματος και της ΕΕ.

-Δεν έπρεπε να περιμένουμε «να δούμε τι θα κάνει» ο ένας και ο άλλος, αλλά πιο έγκαιρα και πιο μαζικά να μπούμε στον αγώνα για τις ζωές μας.

 

*Κατά τη γνώμη σας ποιες είναι οι τρεις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα;

 

-Να μη φοβόμαστε και να πάψουμε να αναβάλλουμε για αύριο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

-Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να οργανωθούμε, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

-Να μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

 

 

*Θα ήθελα τώρα να μου πείτε την πρότασή σας για τον πολιτισμό.

 

 

-Αν ξεκινήσουμε από το ότι πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο και του πνεύματος στην ύλη τα πρέπει να συνεχίσουμε λέγοντας πως το μεγαλύτερο ηθικό και κοινωνικό χρέος της πνευματικής ηγεσίας, είναι να αναδείξει με το έργο της, ότι αυτή η αθλιότητα που βιώνουμε σ’ αυτούς τους καιρούς, δεν είναι μοιραία, ούτε αναπόφευκτη και ότι μπορεί να ανατραπεί, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πιστεύω πως η νέα αποστολή του πολιτισμού, είναι να συντελεί στη διαμόρφωση ανθρώπων με τέτοια κουλτούρα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ρόλο των νέων ιδιοκτητών του πλούτου, να αντιλαμβάνονται και τα παιχνίδια που παίζονται και τις παγίδες που στήνονται.

Η πραγματική κοινωνική λειτουργία του πολιτισμού, δεν είναι να «φέρει τζίρο και χρήμα» σε αυτούς που έχουν ήδη χρήμα, ούτε να κάνει ευχάριστη και ελκυστική τη στασιμότητα ενός κόσμου που σαπίζει.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αφετηρίες του καθενός μας, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες μας, σήμερα είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και να καλέσουμε και άλλους να το κάνουν. Πάνω από όλα θέλουμε να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για μια κοινωνία με αφετηρία και επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές.

Θα ήθελα επίσης, στην καθημερινότητά μας να υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια σε μαθητές, φοιτητές και άνεργους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, συνταξιούχους) στους κινηματογράφους, στις θεατρικές σκηνές, στα μουσεία και σε άλλους χώρους, με κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος φυσικά πρέπει να αυξηθεί.

 

 

 

 

*Πριν κλείσουμε αυτή τη σύντομη συνέντευξη θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για την Ελλάδα και τους κατοίκους της.

 

 

-Όχι άλλες ευχές. Είναι κρίσιμες ώρες μεγάλης ευθύνης. Δε φτάνει να ευχόμαστε, πρέπει να δράσουμε άμεσα. Κατεβαίνοντας στον Πειραιά και μελετώντας με προσοχή τα προβλήματα των ανθρώπων εκεί, έχω πραγματικά θυμώσει πάρα πολύ.

Είναι δυνατόν (και αναφέρω μόνο ένα από τα δεκάδες μεγάλα θέματα που βασανίζουν τον κόσμο εκεί), ο τρίτος Δήμος της χώρας να έχει σήμερα μόνο 3 βρεφικούς σταθμούς; Και βέβαια είναι προφανές ότι η σημερινή εικόνα θα επιδεινωθεί. Με βρέφη και νήπια κυριολεκτικά να στοιβάζονται, ξεπερνώντας σε αριθμό εκείνο το όριο που επιτρέπει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σε αυτή την ηλικία, σε σταθμούς που δεν υπάρχουν ούτε κρεβατάκια για τα παιδιά.

Η θέση των παιδιών στις δομές, πρέπει να εξασφαλίζεται με κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξωτερικά προγράμματα κλπ.

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά και όλων των άλλων έχει κοινό παρονομαστή τη φράση «κανένας συμβιβασμός με την αδικία και την αθλιότητα»!

 

***

 

*Σας ευχαριστώ πολύ.

-Κι εγώ ευχαριστώ…

 

***

 

Τη Διγενή Ασημίνα (Σεμίνα)

θα τη βρείτε στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά.

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΣεμίνα Διγενή: Με το ΚΚΕ να μπούμε πιο μαζικά στον αγώνα για τις ζωές μας

Related Posts