Η Σεμίνα Διγενή οδήγησε το «Κίτρινο Υποβρύχιο» σε λιμάνι απάνεμο αλλά τελικά σήκωσε φουρτούνα…

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Θα μπορούσα να γράψω ένα μικρό κείμενο δέκα λέξεων, αν σημείωνα ποιοι δεν έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Κίτρινο Υποβρύχιο» στο βιβλιοπωλείο IANOS, το βράδυ της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου 2019.

 

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” για τον Δήμο της Αθήνας, με τη Σεμίνα Διγενή στην παρουσίαση του βιβλίου της.

 

 

Θα μπορούσα να γράψω χίλιες λέξεις, αν σημείωνα ποιοι έδωσαν το «παρών»…

Όμως δεν έχει σημασία ούτε ποιοι πήγαν, ούτε ποιοι απουσίαζαν. Σημασία έχει πως ένα «Κίτρινο Υποβρύχιο» μπήκε σε απάνεμο λιμάνι, αναδύθηκε, αλλά τελικά σήκωσε φουρτούνα.

 

Η Σεμίνα Διγενή με τον Νίκο Θρασυβούλου, στην παρουσίαση του βιβλίου της.

 

Η παρουσίαση σίγουρα διεκδικεί Βραβείο Γκίνες για τη μικρή της διάρκεια. Δύο δημοσιογράφοι μίλησαν για το βιβλίο και οι δύο μόλις για 4 – 5 λεπτά… Φλύαροι συνήθως και οι δύο, τώρα περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό.

 

Ο Νίκος Θρασυβούλου και η Σεμίνα Διγενή προτίμησαν να αφήσουν όλο τον χρόνο και όλο τον χώρο στους καλεσμένους της συγγραφέως οι οποίοι μας χάρισαν μόνο ένα τραγούδι ο καθένας.

 

 

Ο Κώστας Λιβαδάς συγκίνησε με τον πρόλογό του ενώ στη συνέχεια συνόδευσε με το πιάνο του τη δυναμική έφηβη Γιώτα Γιάννα, την πανέμορφη αισθαντική Μαριάννα Πολυχρονίδη και τη σταθερή – φωνητικά – Αφροδίτη Μάνου που θυμήθηκε τον Μίκη και τον Τσε.

Ακολούθησε ο Στάθης Δρογώσης που μας απογείωσε με το «Ήρθες αργά». Τον λόγο πήραν μετά φωνές που με ρομαντικά τραγούδια προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού: Ζαχαρίας Καρούνης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νικόλας Καραγκιαούρης και Βικτώρια Ταγκούλη.

 

 

Στη συνέχεια έκαναν (ευτυχώς) εξαίρεση για τη Μαριώ που ερμήνευσε δύο κλασικά λαϊκά. Το φινάλε έγινε με δύο εκρηκτικά νεανικά ζευγάρια: Ο Χάρης Μπότσης με την Ευσταθία και ο Θέμης Καραμουρατίδης με τη Νατάσσα Μποφίλιου που έκανε «δώρο» στη Σεμίνα, για την ονομαστική της γιορτή, ένα τραγούδι ειδικά αφιερωμένο…

Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί. Μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν – …μάλλον ερμήνευσαν – σαν σε αναλόγιο καταπληκτικές κυρίες του θεάτρου: Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Κάτια Δανδουλάκη, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η Λίλα Μπακλέση, η Ολυμπία Σκορδίλη…

 

 

 

Ενδιάμεσα η Σεμίνα – που ξεπέρασε το αρχικό τρακ και τη συγκίνηση – μας χάριζε μικρές ιδιαίτερες στιγμές από τις συνεντεύξεις της. Μας μίλησε για τον Αλέκο Παναγούλη και τον εγγονό του Στάλιν, τον Γεβγένι Ντζουγκασβίλ. Θυμήθηκε τον Δημήτρη Χορν αλλά και τον φίλο του Τσε Γκεβάρα, τον Αλμπέρτο Γκρενάδο. Διηγήθηκε λεπτομέρειες από τη συνέντευξη με τον Βιτόριο Γκάσμαν αλλά και τα παραλειπόμενα από την πρεμιέρα της Ζωής Λάσκαρη με την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Παράλληλα έκανε ένα αστραπιαίο ξεφύλλισμα του βιβλίου προσφέροντας διαμαντάκια από τη δημοσιογραφική της πορεία.

 

 

Από τη γιορτή αυτή δεν έλειψε και μια παρέμβαση για …λάθος στο βιβλίο. Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου είπε ότι η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής, σε αντίθεση με αυτό που γράφτηκε στο «Κίτρινο Υποβρύχιο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Μοσχολιού τραγούδησε στην τελετή απονομής των μουσικών βραβείων «Αρίων». Η αλήθεια είναι ότι η Μοσχολιού την Τρίτη 5 Απριλίου 2005 στο Μέγαρο Μουσικής έκανε την απονομή του βραβείου στον καλύτερο λαϊκό τραγουδιστή εκείνης της χρονιάς, τον Αντώνη Ρέμο, και στη συνέχεια – κατ’ απαίτηση του κοινού – ερμήνευσε το τραγούδι «Βραδινό σινιάλο» από το τελευταίο της CD. Ο κόσμος τη χειροκροτούσε για πέντε λεπτά… Η Μοσχολιού πέρασε στην απέναντι όχθη την Τρίτη 16 Αυγούστου 2005. Συναυλία στο Μέγαρο με την ίδια ως βασική τραγουδίστρια δεν έγινε ποτέ. Επομένως στο βιβλίο είναι σωστά γραμμένη η αναφορά στην αγαπημένη μας τραγουδίστρια αλλά χρήσιμη ιστορικά και η παρέμβαση της συναδέλφου Σπανοπούλου.

 

***

 

Εδώ με τον Κώστα Λιβαδά και τον Νίκο Θρασυβούλου.

 

Αυτά τα λίγα από τη βραδιά της Σεμίνας. Το «Υποβρύχιο» στη συνέχεια καταδύθηκε για να συνεχίσει τη συλλογή θησαυρών που θα τους χαρούμε στην επόμενη ανάδυσή του…