19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

H ανακοίνωση του ΣΕΗ για τη Συλλογική Σύμβαση και η απάντηση του Εθνικού Θεάτρου

Ανακοίνωση προς τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και όλου του κλάδου εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, η οποία αφορά τις διαπραγματεύσεις του σωματείου και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

“Συνάδελφοι,
Μετά από διαρκείς διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου και κατόπιν πολύμορφων πιέσεων από το ΣΕΗ, η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού αρνούμενη να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαμε, κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις της για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η πρόταση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης δεν είναι απλά μια κακή πρόταση που το σωματείο θα απορρίψει αλλά, μια πρόταση που μας φέρνει μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις που αφορούν βεβαίως τους συναδέλφους μας στο Εθνικό αλλά και όλο τον κλάδο, καθώς εκτιμούμε ότι αν δεν τους εμποδίσουμε θα σηματοδοτήσουν ακόμη χειρότερες εξελίξεις και στο ελεύθερο θέατρο.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση ζητάει:

– να αλλάξει η διάρκεια της σύμβασης ανάμεσα σε ΣΕΗ-Εθνικό (από διετούς διάρκειας σε μονοετούς)
– να αλλάξει η διάρκεια της σύμβασης των ηθοποιών (από οκτάμηνη σε πεντάμηνη) ενώ θα ορίζονται στο μέτρο του «δυνατού» οι 8μηνες συμβάσεις, χωρίς καμία άλλη δέσμευση.
– να μειωθούν οι εργαζόμενοι ηθοποιοί στο Εθνικό μέχρι να έρθει η ανάκαμψη στα οικονομικά του Εθνικού!
– να δίνεται η δυνατότητα να υπογράφονται συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα!
Η διοίκηση όμως δεν σταματάει σε αυτά, ζητάει:
– εφόσον συναινέσουμε στα παραπάνω και υπογράψουμε, να οριστεί μια επιτροπή (επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπως την ανέφερε στη μεταξύ μας συνάντηση) όπου θα συντάξει νέα σύμβαση εργασίας, σύμβαση εργασίας από το μηδέν!

Συνάδελφοι,

Η διοίκηση του Εθνικού αποδεικνύεται ως ο πιο καλός μαθητής της κυβέρνησης.
Η πρόταση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού είναι μια πρόταση – ναρκοπέδιο για τον κλάδο και είναι τέτοια γιατί έρχεται να εξειδικεύσει την νέα επίθεση, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά, στον κλάδο:
– Εισάγει λοιπόν από τη μια τη λεγόμενη «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη νέας σύμβασης όπως ακριβώς η κυβέρνηση προβλέπει τους λεγόμενους «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες» που θα διαμορφώνουν το οικονομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινείται ο κατώτερος μισθός.
– Από την άλλη εισάγει την προσαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων στην οικονομική κατάσταση του θεάτρου όπως αυτή θα προκύπτει κάθε σεζόν. Με βάση αυτό το κριτήριο έγιναν και οι παραπάνω προτάσεις. Έτσι η διοίκηση φρόντισε να μας ξεκαθαρίσει στην πρόταση που μας έστειλε ότι «το Εθνικό Θέατρο δεν προτίθεται να βγει εκτός προϋπολογισμού» με ό, τι συνεπάγεται στις συμβάσεις, όπως ακριβώς η κυβέρνηση με το «πόρισμα των εμπειρογνωμόνων» για τα εργασιακά αναγνωρίζει το δικαίωμα να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις όταν επικαλούνται οι επιχειρήσεις οικονομικές δυσκολίες.

Τους επιστρέφουμε τις απαράδεκτες προτάσεις τους.
Τη σύμβαση που μας φέρανε με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παλεύει για ένα Εθνικό Θέατρο όπου θα εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις στη χρηματοδότηση, τις υποδομές, το ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. Καλέσαμε μάλιστα επανειλημμένα τη διεύθυνση του Εθνικού να παλέψουμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση διεκδικώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση την αύξηση της χρηματοδότησης.
Το ΣΕΗ παλεύει για ένα Εθνικό Θέατρο το οποίο θα ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σημερινές απαιτήσεις του κλάδου, της τέχνης και του πολιτισμού για το λαό μας κι όχι ένα Εθνικό Θέατρο στα λόγια, κακό αντίγραφο στα μέτρα του ανταγωνισμού, της κάθε θεατρικής επιχείρησης που σκοπό έχει την κερδοφορία.
Ένα είναι σίγουρο, εάν το Εθνικό θέατρο και συνολικά οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟΑ φορείς λειτουργούσαν με βάση τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανάγκες του λαού, οι τομείς της δραστηριότητάς τους θα διευρύνονταν τόσο ώστε οι όροι που προέβλεπε η προηγούμενη Συλλογική μας Σύμβαση θα ήταν λίγοι.
Συνάδελφοι στους θιάσους του Εθνικού, σας καλούμε να ορθώσουμε εμπόδια στην προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης να κάνουν κουρελόχαρτο τη Συλλογική μας Σύμβαση. Να συμπορευτούμε για να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα που με κόπο οι προηγούμενοι από μας συνάδελφοι κατέκτησαν. Να υπερασπιστούμε όλους αυτούς τους όρους που μέχρι τώρα μας καθιστούσαν επαγγελματίες στη δουλειά μας κι όχι περαστικούς. Την οικονομική μας ανεξαρτησία και όλα αυτά που μέχρι τώρα κατάφερναν σε ένα μεγάλο βαθμό να εξασφαλίζουν ποιότητα στο παραγόμενο καλλιτεχνικό έργο.
Καλούμε όλους τους Ηθοποιούς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να δείξουμε ότι το Εθνικό Θέατρο δεν ανήκει σε κανέναν μεμονωμένα, αλλά σε όλους μας. Να εναντιωθούμε στα σχέδια της κυβέρνησης που από τα κούφια συνθήματα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, επαναφέρει τις κούφιες πολιτικές που γνωρίσαμε και πριν. Στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη να στείλουμε το δικό μας μήνυμα.
Η υπογραφή σήμερα (18/11) Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΚΘΒΕ βοηθάει να γίνει ένα ακόμη σοβαρό βήμα στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο. Η αδιαπραγμάτευτη στάση των ηθοποιών στο πλάι του Σωματείου, η πίεση που άσκησαν στη διοίκηση του ΚΘΒΕ ήταν ο πιο σοβαρός παράγοντας στην υπογραφή της.

Απαιτούμε:
• Να πάρουν τώρα πίσω Κυβέρνηση και Διοίκηση την απαράδεκτη πρότασή τους.
• Να υπογραφεί τώρα στον μεγαλύτερο θεατρικό φορέα του τόπου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως είχε.
• Εξασφάλιση της απαιτούμενης κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Εθνικού Θεάτρου, με διεύρυνση και όχι περικοπή των δραστηριοτήτων του. Τα λεφτά να βρεθούν από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που φοροαπαλλάσσονται διαρκώς, την ώρα που εμείς φορτωνόμαστε όλο και περισσότερους φόρους”.

* Να θυμίσουμε εδώ ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συμμετέχει στην απεργία της Πέμπτης 8ης Δεκεμβρίου 2016 που έχει προκηρύξει η ΓΣΣΕ.

Τι απαντά το Εθνικό Θέατρο

Στο μεταξύ την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 έγιναν γνωστές οι προτάσεις του Εθνικού Θεάτρου προς το ΣΕΗ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“To Διοικητικό Συμβούλιο στην 61η Συνεδρίαση της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2016 και αναφορικά με την εκκρεμή διαπραγμάτευση για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) του Θεάτρου με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), αφού έλαβε υπόψη του τις εισηγήσεις της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Κατά πλειοψηφία, να προτείνει προς το ΣΕΗ όπως περιληφθεί όρος στη ΣΣΕ, ανά πάσα χρονική στιγμή, να ισχύουν εκατό (100) τουλάχιστον συμβάσεις ηθοποιών, καθεμία εκ των οποίων θα έχει ως ελάχιστη χρονική διάρκεια τους πέντε (5) μήνες. Η ρύθμιση αυτή να είναι η μόνη σχετική με τη διάρκεια των ισχυουσών συμβάσεων.

2) Κατά πλειοψηφία, να προτείνει προς το ΣΕΗ διετή διάρκεια της συναφθησόμενης ΣΣΕ.

3) Ομοφώνως, να προτείνει προς το ΣΕΗ τις εξής ειδικότερες ρυθμίσεις: α) Προτείνουμε τη δυνατότητα απασχόλησης ηθοποιών που ήδη έχουν παρουσιάσει μία παράσταση στο Θέατρο να συμμετέχουν σε περίπτωση επανάληψης της παράστασης σε άλλο χρονικό διάστημα της ίδιας ή άλλης καλλιτεχνικής περιόδου σε χρόνο ίσο με την παρουσίαση της παράστασης και η αμοιβή τους να μην είναι ολιγότερη των δύο μηνών απασχόλησης και β) προτείνουμε τη δυνατότητα απασχόλησης ηθοποιών σε παραστάσεις, που ήδη έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο, σε εμφανίσεις σε θέατρο του εξωτερικού (ή εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ κλπ), με σύμβαση που δεν θα είναι μικρότερη του ενός μηνός, έτσι ώστε να μην αποκλείεται για οικονομικούς λόγους η συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου σε σημαντικά θεατρικά δρώμενα του εξωτερικού.

4) Ομοφώνως, να προτείνει, με την επιφύλαξη των ως άνω τροποποιήσεων και όσων διατάξεων αντιτίθενται σε αυτές, τη διατήρηση όλων των λοιπών όρων της ισχύουσας ΣΣΕ.

5) Ομοφώνως, να αποδεχθεί το προφορικώς υποβληθέν αίτημα από τον εκπρόσωπο του ΣΕΗ στο Διοικητικό Συμβούλιο για την παραχώρηση χώρου προς διενέργεια Γενικής Συνέλευσης και διαθέτει προς τούτο τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

* Τέλος, από το χρονολόγιο στο Facebook του έμπειρου ηθοποιού Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου αλιεύσαμε το σχετικό σχόλιό του, (γραμμένο πριν την ανακοίνωση του Εθνικού) αυθόρμητο αλλά ουσιαστικό:

«Αν το Εθνικό θέλει να μπορεί να κάνει συμβάσεις με ηθοποιούς για ένα μήνα… φαντάσου τι καλά που πάει αυτή η χώρα! Κι επειδή έχω εργαστεί ουκ ολίγες φορές εκεί (και το θεωρώ τιμή μου) θα το πω όπως το νιώθω. No money, no honey! Πού είναι τα αποθέματα του Εθνικού; Καλή ερώτηση, ε; Ο ηθοποιός θα παίρνει σε λίγο όσα και οι συμπαθείς καθαρίστριες… Κανένα πρόβλημα με τη νέα αριστερή αυτή -ας γελάσω- λογική… Τότε όμως και οι αμοιβές των σκηνοθετών π.χ. θα είναι αντίστοιχες! Και των υπόλοιπων συντελεστών, όπως και του διοικητικού προσωπικού! Μαζί στα πολλά – μαζί και στα λίγα κύριοι… Οτιδήποτε άλλο ανήκει μάλλον στη σφαίρα της τρομοκρατίας, παρά της δημοκρατίας για μένα.
Κι επειδή σπάνια γράφω αυτό που λέμε πολιτικά σχόλια, ίσως κάποιοι να παραξενευτούν. Μην κουράζεστε να μαντέψετε σε ποιο χώρο ανήκω – αυτό δεν το ξέρει τόσα χρόνια ούτε η μάνα μου. Κι αυτό γιατί δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και οι εξαρτήσεις. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ανήκω στην κατηγορία των ελεύθερων πολιτών. Και ως τέτοιος δεν θα σας αφήσω ήσυχους. Λυπάμαι αν είχατε άλλη εντύπωση για μένα.
Ξέρω ότι το να σκέφτεται κανείς σήμερα είναι πολυτέλεια. Μόνο να δουλεύουμε για να εκ-πληρώνουμε τους όρους των μνημονίων. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Μπορούμε όμως κάλλιστα να κάνουμε και τα δύο – δεν νομίζετε;
“Οι κρίσεις γεννάνε κροίσους”, έλεγε ο Ωνάσης! Ε κάτι ήξερε που το είπε – έτσι δεν είναι;
Και θα κλείσω με κάτι… εκπαιδευτικόν! Την ετυμολογία της λέξης “κρίση”. Είναι η ενέργεια και το αποτέλεσμα του κρίνω, η νοητική ενέργεια που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογη. Π.χ. “Το αφήνω στην κρίση σας”…».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -