34.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΣΕΗ: Για τον αγώνα επανυπογραφής ΣΣΕ στο ΚΘΒΕ

Το ΣΕΗ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την επανυπογραφή ΣΣΕ στο ΚΘΒΕ:

“Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εδώ και τρία περίπου χρόνια βρίσκεται στον αγώνα επανυπογραφής των συλλογικών συμβάσεων που χάθηκαν το 2013, μετά την επιβολή των μνημονίων και τις επιλογές των κυβερνήσεων για καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε μετρήσει πολλές νίκες, όπως η επανασυσπείρωση των συναδέλφων στο σωματείο, αλλά και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο ΚΘΒΕ και στο Εθνικό Θέατρο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία επανυπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας μας δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, καθώς φαίνεται ότι από πλευράς διοίκησης του Κρατικού υπάρχει η κατεύθυνση να υπογραφεί μια σύμβαση με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν αφορούν αποκλειστικά τους ηθοποιούς που εργάζονται στο ΚΘΒΕ, αλλά όλο τον κλάδο, καθώς η υπογραφή μιας δυσμενέστερης σύμβασης από αυτήν που υπήρχε, μπορεί να υποσκάψει συνολικά τον αγώνα μας για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε κάθε χώρο. Ξεπροβάλλει λοιπόν έντονα η ανάγκη οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου μαζί με το σωματείο τους να προχωρήσουν ανυποχώρητα σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο.

Η κυβέρνηση έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ αυτής της κατεύθυνσης, με τη διατήρηση των προηγούμενων μνημονίων, με τη σφραγίδα του δικού της, με τους εφαρμοστικούς νόμους, τις αξιολογήσεις, τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση – Αχτσιόγλου, με τον συνδικαλιστικό νόμο. Αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζεται και τα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού, εμβαθύνοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στους κρατικούς οργανισμούς, μετατρέποντας όλο και περισσότερο την τέχνη σε εμπόρευμα και τους καλλιτέχνες σε αναλώσιμα προϊόντα.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας έχει ως στόχο, βεβαίως, τη ρύθμιση των όρων και των προϋποθέσεων δουλειάς των εργαζομένων, την εξασφάλιση του όσον δυνατόν μεγαλύτερου βαθμού αξιοπρέπειας και διαβίωσης μέσω του μισθού, την υπεράσπιση ηθοποιών που δεν έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στην εργοδοσία. Κυρίως όμως, ο αγώνας για την κατάκτηση της σύμβασης διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να επιδράσει στις εξελίξεις που αφορούν τη ζωή και την εργασία του. Ενισχύει την ανάγκη για συλλογική πάλη μέσα από το σωματείο. Καλλιεργεί τη συλλογικότητα και την αντίσταση ως λύσεις στα προβλήματα που ορθώνει μπροστά μας η κάθε εργοδοσία. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας και τη σχεδόν άμεση υποχώρηση της συγκεκριμένης εργοδοσίας, μπροστά στην εξαγγελία κινητοποιήσεων κατά την περίοδο των γιορτών, μπορεί κανείς να καταλάβει πως ο αγώνας αυτός δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβασή του.

Αυτή τη στιγμή που το σωματείο μας δίνει μάχη για συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους χώρους του θεάτρου σημειώνοντας αρκετές επιτυχίες, ποιον εξυπηρετεί η προσπάθεια υποβάθμισης της σύμβασης του Κρατικού; Το μπαλάκι των ευθυνών που πετάνε ο ένας στον άλλον, Κυβέρνηση και Διοίκηση του Κρατικού, δεν μας αφορά. Είναι απαράδεκτο να δηλώνουν πως είναι παράνομο να υπογράψουν τη σύμβαση εργασίας και να απαιτούν την υποτέλειά της στη μνημονιακή λογική, την ώρα μάλιστα που διαφημίζουν σε προεκλογικούς τόνους το τέλος των μνημονίων. Περιμένουμε να πάρουν θέση γραπτώς όσοι είναι υπεύθυνοι. Ας μας απαντήσουν άμεσα για τις προθέσεις τους. Οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης στη διαχειριστική λογική προκειμένου να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας δεν θα περάσουν. Την απάντηση την πήραν από τον κλάδο. Συνεχίζουμε αποφασιστικά και κλιμακώνουμε ως την απόλυτη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Καλούμε σε:

Κινητοποίηση την Πέμπτη 27/12 και ώρα 13.00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας”.

  • Η φωτογραφία είναι από το “Χειμωνιάτικο παραμύθι”. Μία από τις τρέχουσες παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Στάσεις εργασίας ηθοποιών στο ΚΘΒΕ / Ματαίωση παραστάσεων Χριστουγέννων

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -