Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Υπάρχει μια νεανική παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα πέρσι και συνεχίζει ακάθεκτη φέτος την πορεία της στο θέατρο Άλφα.Ιδέα. “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” (Κωνσταντίνος Μπιμπής – Λίλα Μπακλέση) διηγούνται την ιστορία τους και οι θεατές που τους παρακολουθούν κρέμονται στην κυριολεξία από τα χείλη τους. Η παράσταση συνεχίζει την πορεία της μετατρέποντας τη σκηνή του θεάτρου σε έναστρο ουρανό, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 και από την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Τετάρτη στις 19:15.
Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα».
Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους εξακολουθεί να καίει μια άγρια πυρκαγιά.
Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, τρυφερότητα και απόρριψη, σύγκρουση και νοσταλγία.
Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της δροσιάς και της αθωότητας.
- «Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματά μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».
«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» πρωτοεμφανίστηκαν στο Θέατρο Act στην Πάτρα και σε μια κίνηση συμβολική μεταφέρθηκαν από την περιφέρεια στην Αθήνα, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λίλα Μπακλέση, οι οποίοι ερμηνεύουν το κείμενο και μαζί με την Άρτεμη Γρύμπλα το σκηνοθέτησαν, επέλεξαν να πλησιάσει πολύ το κοινό αυτή τη συνάντηση και αυτή τη σχέση. Γι’ αυτό ανέβασαν τους θεατές στη σκηνή κι έπαιξαν κοντά τους. Η ιδέα αυτή έδωσε αμεσότητα, φυσικότητα και ζεστασιά στην παράσταση. Είχες την αίσθηση ότι έβλεπες ένα πραγματικό ζευγάρι στη ζωή του. Πράγματα και καταστάσεις που πονάνε, λάθη και συνέπειες, ποιητικές εικόνες, απλότητα στο σκηνικό, ευφάνταστα οριγκάμι να αιωρούνται.
Στο έργο παρακολουθούμε βασικά ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, έναν τελευταίο «καβγά» δύο ανθρώπων που αγαπιούνται βαθιά. Ο θεατής βρίσκεται δίπλα τους, αθέατος όμως γι’ αυτούς, τόσο που αισθάνεται αόρατος ή σαν να κλέβει σκηνές από την κλειδαρότρυπα.
Το ζευγάρι δεν είναι πλέον μαζί και στη συνάντησή τους, ύστερα από πολλά χρόνια, συζητούν τα γιατί της σχέσης τους και του χωρισμού τους. Τα θετικά και τα αρνητικά, το παρελθόν, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θεματική της νεότητας, καθώς και της πραγματικότητας που ταυτίζεται με την αλλαγή, την αποξένωση και το ανοίκειο. Γεγονός που πολύ συχνά αποτελεί για την ποιητική συνείδηση έναν τόπο «αλλού», ένα χώρο διαφυγής από το ανησυχητικό παρόν. Μέσο αλλά και σκοπός της συνάντησης η αναπόληση, η φυγή από την τρέχουσα πραγματικότητα, η μνήμη, που οι ήρωες εξετάζουν με επιμονή και πολλές φορές με εμμονή.
Στην ηλικία των δεκατεσσάρων χρονών άρχισε η σχέση τους. Μια ήταν μαζί και μια χώρια, χώρισαν, άλλαξαν αλλά δεν ξέχασαν.
***
Με θέμα τον έρωτα, η παράσταση “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” αποτελεί μια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη μας να ξαναβρεθούμε με δύο μάτια αγαπημένα και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.
Θα πρέπει να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ότι μερικές φορές, ακόμα και για άδικους ή λάθος λόγους, ένας άνθρωπος αποφασίζει αυθαίρετα να φύγει από μια σχέση και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Σε αυτό το σημείο, όσο δύσκολο κι αν είναι, μαζεύει κανείς τα συντρίμμια του, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του και τους στόχους του και κάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Πολλές φορές μια σχέση τελειώνει αφήνοντας τη γεύση του μισοτελειωμένου ή την αίσθηση ότι κάτι δεν ολοκληρώθηκε και τελείωσε πριν την ώρα του. Ένας από τους δύο κλονίζεται και δεν είναι σίγουρος για το τι επιθυμεί, αισθάνεται ότι περικλείεται από έναν στενό κλοιό και χρειάζεται περισσότερο χώρο και περιθώριο για να ξεκαθαρίσει όχι μόνο τα συναισθήματά του, αλλά και το πώς θα πρέπει να προχωρήσει στη σχέση.
***
Εν κατακλείδι, ποιοτικό και καλό θέατρο μπορεί να παραχθεί και εκτός Αθήνας, αρκεί να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό, είτε είναι δημιουργοί είτε είναι το κοινό. Αυτή τη φορά είδαμε μια σύγχρονη πρόταση, από ενδιαφέροντες δημιουργούς και νέους καλλιτέχνες, όπως το συγγραφέα Τηλέμαχο Τσαρδάκα, τους ηθοποιούς – σκηνοθέτες Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνο Μπιμπή και τη συνσκηνοθέτιδα Άρτεμη Γρύμπλα.
Οι Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι δύο πολυσύνθετοι καλλιτέχνες, που διατήρησαν την άμεση επικοινωνία και επαφή με το κοινό. Πάνω στη σκηνή ήταν απόλυτα αληθινοί σαν να κοίταζαν τον κόσμο στα μάτια.
Η παράσταση είχε ενέργεια, λάμψη, έκφραση, οργή, έβγαζε γέλιο, πίκρα, ενθουσιασμό, με τα μικρά ή μακρινά πράγματα να γίνονται μεγάλα και προσιτά, ευδιάκριτα, διαυγή.
Τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά και οι φωτισμοί της Σεσίλια Τσελεπίδη πρόσθεταν ενέργεια και ατμοσφαιρικότητα στην παράσταση.
Εξαιρετικές ερμηνείες και καθηλωτικές στιγμές. Μια γλυκιά ιστορία αγάπης που θα σας κάνει να γελάσετε, να συγκινηθείτε και να νοσταλγήσετε. Μια ιστορία αστεία, λυτρωτική, σπαρακτική, αληθινή και ζωντανή, γεμάτη έρωτα.
***
Trailer:
- Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο UCL του Λονδίνου. Το 1998 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Αιμοσφαίριο του ουρανού” (Αχαϊκές Εκδόσεις) και ακολούθησαν οι “Μικρές μπαλάντες γι’ απόψε” (εκδ. Λιβάνη, 2003), “Το σκοτεινό αγγελάκι και το δέντρο” (εκδ. Γαβριηλίδη, 2007) και “Σονέτα για τα χείλη σου” (Εκδ. Anima Libri, 2014) και τα θεατρικά έργα: “Το Σκυλί του Ωρίωνα” (εκδ. Χαραμάδα, 2011), “Δεν είναι αλήθεια” (εκδ. Κήπος με τις Λέξεις, 2009 – μαζί με τέσσερις ακόμα συγγραφείς).
Έχει επίσης γράψει τα θεατρικά έργα “Πούπουλα” και “Το χώμα λερώνει”.
Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες. Έχει σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και έχει παίξει, ως ηθοποιός, σε λίγες. Έχει γυρίσει την ταινία μικρού μήκους “Θέλω να πάρω κάτι από τα χέρια σου” (βασισμένη στην ποίηση του Δημήτρη Κάββουρα). Είναι διευθυντής του θεάτρου act στην Πάτρα.
Ταυτότητα παράστασης
«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»
του Τηλέμαχου Τσαρδάκα
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Και από Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 19:15
Συντελεστές:
Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Φωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής
Πληροφορίες:
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
Από Τετάρτη 21/11 και κάθε Τετάρτη στις 19:15
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)
Που: Θέατρο Άλφα.Ιδέα, Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα
Τηλ.: (210) 5238742, 5221444
Τρόποι πρόσβασης: Στάση Μετρό Ομόνοια
***
Τζίφας Χρήστος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Mail: [email protected]