12.4 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Σάββας Θεοδωρίδης. Στο 85ο δέχθηκε το μοιραίο γκολ

Στο φαρμακείο του πατέρα του, Βουλής και Μητροπόλεως γωνία – απέναντι από το Υπουργείο Παιδείας – τα κοριτσόπουλα περίμεναν υπομονετικά να μπουν μέσα για να αγοράσουν [έστω] μια… ασπιρίνη. Μόνο και μόνο για να τον δουν και να τον ακούσουν…

Εμείς κάθε Κυριακή κολλάγαμε στο ραδιόφωνο και παρακολουθούσαμε τη μετάδοση των αγώνων ποδοσφαίρου.

Το πρωί της Δευτέρας τρέχαμε για να αγοράσουμε την «Αθλητική Ηχώ» για να μάθουμε τα κατορθώματά του.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν το ίνδαλμα των «Ερυθρολεύκων».
Ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της Εθνικής τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 δέχθηκε στο 85ο το μοιραίο γκολ…

Εδώ και λίγες ημέρες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Ταλαιπωρήθηκε πολύ εδώ και μήνες από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και πολλές φορές είχε καταφέρει να σταθεί όρθιος και να βγεις νικητής στη μάχη που έδινε.
Δυστυχώς, ο θρύλος του Ολυμπιακού άφησε την τελευταία του πνοή σκορπώντας θλίψη σε όλη την Ελλάδα.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν 85 ετών και υπήρξε για μια ζωή στο πλάι του Ολυμπιακού.

 

 

***

 

 

 

 

 

Ο Σάββας Θεοδωρίδης εδώ σε συνέντευξή του στις 3 Ιουνίου του 2001 στην εφημερίδα «Το Βήμα».

-Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο αγωνιζόταν εκείνος ο Ολυμπιακός των έξι σερί πρωταθλημάτων. Βλέποντας κανείς στα χαρτιά τα κατορθώματά του νομίζει ότι ήταν ανίκητος.

*«Ήταν σχεδόν ανίκητος. Νομίζω ότι η απαίτηση των οπαδών του Ολυμπιακού να βλέπουν επιθετικό ποδόσφαιρο δικαιώθηκε τότε και μεταβιβάστηκε στις μελλοντικές γενιές κληρονομικά! Οι πατεράδες διηγούνταν στα παιδιά τους το παραμύθι του ανίκητου Θρύλου και οι ομάδες που ακολούθησαν τη δική μας είχαν ως πρότυπο εκείνο τον Ολυμπιακό που παραμένει αξεπέραστος».

 

 

 

 

-Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εκείνη η ομάδα έχασε μόνο ένα πρωτάθλημα μέσα σε μία δεκαετία!

*«Ναι, χάσαμε μόνο το πρωτάθλημα του 1953 από τον Παναθηναϊκό. Δύο φορές δεν διεξήχθη η τελική φάση για να μη βγούμε πρωταθλητές και ποτέ κανένας δεν μας πέρασε στον Πειραιά. Και τότε, να ξέρεις, γίνονταν και άλλες διοργανώσεις, όπως το Κύπελλο Πάσχα, το Κύπελλο Χριστουγέννων και άλλες. Όλα αυτά εμείς τα κερδίζαμε περίπατο…».

 

 

 

 

-Λένε ότι η κυριαρχία του Ολυμπιακού οφειλόταν στο ότι στον Πειραιά δεν είχε αντίπαλο ενώ η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα μονομαχούσαν και έφθαναν στα τελικά κουρασμένοι…

*«Δικαιολογίες. Πάντα όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει οι άλλοι ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τις επιτυχίες του. Μην ξεχνάτε ότι κατακτούσαμε και το Κύπελλο συνεχώς τότε. Με τους ίδιους αντιπάλους και την ίδια ευκολία. Η αλήθεια είναι ότι οι ποδοσφαιριστές εκείνου του Ολυμπιακού, ο Ηλίας Ρωσίδης, ο Μπάμπης Κοτρίδης, ο Θανάσης Μπέμπης, ο Γιάννης Ιωάννου, ο Ηλίας Υφαντής, ο Σάββας Παπάζογλου και τόσοι άλλοι, πέρασαν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως κορυφαίοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Επιπλέον εμείς δεν είχαμε βοήθειες από τις ομοσπονδίες. Άλλαζαν συνέχεια το σύστημα διεξαγωγής για να σταματήσουμε να κατακτούμε τίτλους».

 

 

Ξεκίνησε το άθλημα από την Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων και το 1953, ενώ αναμενόταν η απόκτηση του από τον Παναθηναϊκό, εντάχθηκε στον Ολυμπιακό. Παρέμεινε τερματοφύλακας του μέχρι το 1962.

 

 

-Ο κόσμος σάς λάτρευε; Λέγεται ότι ήσασταν είδωλο της εποχής…

*«Εντάξει, είχαμε και εμείς τις συμπάθειές μας. Εγώ για να καταλάβεις έπαιξα οκτώ χρόνια μπάλα και σταμάτησα σε ηλικία 26 ετών. Μη μας συγκρίνεις με τα τωρινά. Τότε τα κατορθώματά μας ταξίδευαν από στόμα σε στόμα, δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, η φήμη της ομάδας εξαπλωνόταν από όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν. Ξέρεις πόσο τον αγαπούσε ο κόσμος εκείνον τον Ολυμπιακό; Μία φορά πήγαμε να παίξουμε στη Δράμα και μας ακολούθησαν 5.000 οπαδοί από τον Πειραιά. Δέκα χιλιάδες ανθρώπους μαζεύαμε στις προπονήσεις».

 

 

Ο Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1935 στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 12 φορές ενώ στην Α΄ Εθνική κατηγορία έπαιξε σε 57 παιχνίδια.

 

Ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν Αντιπρόεδρος στον Ολυμπιακό. Μια ολόκληρη ζωή υπηρέτησε την “ερυθρόλευκη” φανέλα.

-Ποιος τον έφτιαξε εκείνον τον Ολυμπιακό;

*«Οι αδελφοί Χέλμη και φυσικά οι Ανδριανοπουλαίοι που κατείχαν διοικητικές θέσεις είχαν μεγάλη συμμετοχή στη δημιουργία μιας ομάδας-θαύματος όπως ήταν εκείνη. Αλλά το ότι βρέθηκαν τόσοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές μαζί οφείλεται λιγάκι και στη μοίρα που έβαλε το χέρι της. Να σκεφθείς ότι ο Κώστας ο Νεστορίδης, που ήταν ο πιο μεγάλος αντίπαλός μας εκείνη την εποχή, έλεγε πως οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιζαν άνετα σε όλες τις μεγάλες εθνικές ομάδες του κόσμου».

– Εκείνη η ομάδα είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών;

*«Για εμένα ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο έφορος του τμήματος τότε, ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, έλεγε ότι έφτανε να παίξει καλά ένας από όλους εκείνους τους άσους και να είναι απλώς μέτριοι οι υπόλοιποι για να κερδίσει εύκολα ο Ολυμπιακός οποιονδήποτε».

 

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιμπερόπουλος – που πέθανε στις 17 Αυγούστου 2019 – εδώ, σε τηλεοπτική εκπομπή του φιλοξενούσε πέντε σπουδαίους τερματοφύλακες. Από δεξιά: Γιώργος Γιάμαλης, Χρήστος Ρίμπας, Νίκος Πεντζαρόπουλος, Σάββας Θεοδωρίδης και Βασίλης Κωνσταντίνου.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -