18.7 C
Athens
Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Παραμύθια στης αρχόντισσας Λητώς το σπίτι

Πάνω: Το ξανθό κεφάλι της Λητώς μες στου Σαγκάλ το γαλάζιο

 

Μέσα σε ένα αριστοκρατικό σπίτι, αυτό της Λητώς και του Άγγελου Κατακουζηνού,  η εξαίρετη παραμυθού Σάσα Βούλγαρη και η έμπειρη παιδαγωγός Βίκυ Παπαδοπούλου αφηγούνται και διδάσκουν μύθους και ιστορίες μαγικές σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Τα καλοκαιρινά προγράμματα διδασκαλίας σχεδιάστηκαν από τη Σάσα και θα πραγματοποιηθούν στο θαυμάσιο χώρο του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

Ήταν ένα ζευγάρι αγαπημένο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας σπουδαίος γιατρός, ο Άγγελος Κατακουζηνός και μια όμορφη αρχόντισσα, η γυναίκα του, η Λητώ. Ήταν ένα ζευγάρι αγαπημένο κι είχαν πάντα στο φιλόξενο σπίτι τους πολλούς φίλους. Μες το σπίτι κρύβονται: μια Γοργόνα και ένας Μυστικός Ναύτης, ένα Δέντρο Μαγικό και μια Παραμυθένια Λίμνη, ένας Καθρέφτης των Παραμυθιών κι ένας Πολύχρωμος Καναπές που ταξιδεύει τα βράδια… κι άλλα πολλά! Λέτε να τα βρείτε; Εξερευνήστε τα μυστικά του μαγικού σπιτιού. Θα μάθετε σαν σε παραμύθι πώς ήταν η ζωή στην παλιά Αθήνα. Θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας σκηνές από τη ζωή του σπιτιού. Θα ακούσετε ιστορίες από τη Σάσα και… θα φτιάξετε και δικές σας. Θα ζωγραφίσετε και θα κάνετε κολλάζ, κόμικ κι άλλες μαγικές κατασκευές με τη Βίκυ. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψουμε μαζί τους στην πορεία!

Προϋποθέσεις

Τα παιδιά που μπορούν να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο εργαστήρι, πρέπει να έχουν ηλικία Δημοτικού ώστε να έχουν κατακτήσει επαρκώς τη δυνατότητα να εκφράζονται γλωσσικά. Το εργαστήρι θα λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι, ώστε να εξυπηρετεί – για κάποιες ώρες – τους γονείς που εργάζονται. Στις ώρες αυτές έχει προβλεφτεί τα παιδιά να ξεκουράζονται, αλλά και να τρώνε κάτι που θα φέρνουν μαζί τους. Υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά από τις 8.00 και να φεύγουν στις 16.00, ώστε να εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα των εργαζόμενων γονέων. Επίσης μπορεί να παρέχονται γεύματα από επιλεγμένο catering, με χρέωση των γονέων, κατόπιν συννενόησης.

Πληροφορίες

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, επιλογή κειμένων και συντονισμός εργαστηρίου: Σάσα Βούλγαρη. Διάρκεια εργαστηρίων (δυνατότητα συμμετοχής ανά εβδομάδα):

1η εβδομάδα: 18 – 22 Ιουνίου
2η εβδομάδα: 25- 29 Ιουνίου
3η εβδομάδα: 2 – 6 Ιουλίου
4η εβδομάδα: 9 – 13 Ιουλίου

Κόστος: 150 ευρώ για την κάθε πρώτη εβδομάδα συμμετοχής και έκπτωση 10% για κάθε επόμενη εβδομάδα.

Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, 105 57, Αθήνα (5ος όροφος). Website :www.katakouzenos.gr, e-mail: [email protected]

Δηλώσεις συμμετοχής: Σάσα Βούλγαρη. Τηλέφωνα: 210 9572613, 6972 261037, e-mail: [email protected]

Πίνακας του Θεόφιλου

Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Είναι ψυχοπαιδαγωγός, με επιμόρφωση στην εναλλακτική διδασκαλία και με εμπειρία σε εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα καθώς και στην ειδική αγωγή. Έχει μακριά εμπειρία σε συντονισμό εκπαιδευτικών και δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά σε όλα τα εξελικτικά στάδια από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο. Έχει συντονίσει παιδικά εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, κατασκευής απλής κούκλας, κουκλοθεάτρου, εικαστικών κατασκευών και δημιουργικής γραφής. Ως αφηγήτρια, είναι αυτοδίδακτη και ανήκει στους πρωτεργάτες της νέο-αφήγησης (για ενήλικο και παιδικό κοινό) στην Ελλάδα με διαρκή επαγγελματική δραστηριότητα από το 1993. Η πλούσια και ποιοτική καλλιτεχνική της παραγωγή την καθιστά μια από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο της επαγγελματικής αφήγησης, με έντονη επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών. Με τις σταθερές εμφανίσεις της έχει δημιουργήσει «στέκια παραμυθιών» και από το 1996 συνεργάζεται τακτικά με Μουσεία, δημιουργώντας εξειδικευμένα διαθεματικά προγράμματα. Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει σε σεμινάρια και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες, για την τέχνη της αφήγησης από το 1995. Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1. Η τελευταία επανάληψη της σειράς έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010. Γράφει τακτικά στους «Ερευνητές» της “Καθημερινής”. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – κέντρο Γαία, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος, το Τσάι στη Σαχάρα, το Μπαράκι του Βασίλη, το Παιδικό Μουσείο κ.ά. Έχει αφηγηθεί σε διάφορους χώρους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1996 συνεργάζεται σταθερά με τις Βιβλιοθήκες του Κολεγίου Αθηνών σχεδιάζοντας διαθεματικά προγράμματα αφήγησης με στόχο την φιλαναγνωσία

Η πινελομάχος Βίκυ Παπαδοπούλου

Ζωγραφίζει από τα τρία της χρόνια, και αφού σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως διορθώτρια-επιμελήτρια σε εκδοτικό οίκο, άρχισε παράλληλα να ασχολείται ξανά με τη ζωγραφική, τις κατασκευές και την ενασχόληση με παιδιά. Παρακολούθησε σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης μαριονέτας από πεπιεσμένο χαρτί και κούκλας κουκλοθεάτρου από αφρολέξ με τον Χρήστο Αυτσίδη. Εργάστηκε ως εμψυχώτρια και face painter σε παιδικά πάρτι, βαπτίσεις και εκδηλώσεις και παρακολούθησε ετήσιο σεμινάριο θεατρικού κλόουν με καθηγητές τη Νάντια Καβουλάκου και τον Francisco Brito (απόφοιτοι του Theatre school Philippe Gaulier-Paris). Από τότε θεωρεί τον εαυτό της ένα μεγάλο παιδί με κόκκινη μύτη και τεράστιο χαμόγελο. Έχει παρακολουθήσει ελεύθερο σχέδιο στο Μοσχάτο, στο δήμο Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας και στα Εξάρχεια. Επίσης, παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά 4 έως 10 ετών στο δήμο Λυκόβρυσης για δύο χρόνια εθελοντικά. Ενώ, την προηγούμενη χρονιά, συμμετείχε σε μια ομαδική έκθεση στο Παναιτώλιο Ν. Ιωνίας. Παράλληλα, είναι ενεργό μέλος της κίνησης «Ζωγράφοι (καλλιτέχνες) σε δράση για τα παιδιά», όπου σε συνεργασία με ιδρύματα – στέγες ανηλίκων, Νοσοκομεία Παίδων προσπαθούν να ομορφύνουν το περιβάλλον των παιδιών με πίνακες ζωγραφικής και τοιχογραφίες. Πρόσφατα παρακολούθησε σεμινάριο για την προφορική αφήγηση και την τέχνη του λόγου με την ψυχοπαιδαγωγό – παραμυθού Σάσα Βούλγαρη (ΠΑΡΑ-ΜΥΘΕΟΜΑΙ ΙΙ) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -