Sanyu: Ο “Κινέζος Ματίς” πέθανε φτωχός και άσημος, ενώ σήμερα έργο του πωλείται αντί 33,3 εκατ. $

101

 

Μια σημαντική προσωπικότητα της κινεζικής σύγχρονης τέχνης, ο ζωγράφος Sanyu συμφιλίωσε την παράδοση της κινεζικής καλλιγραφίας με συνεισφορές από τη δυτική ζωγραφική του κινήματος Avant-Garde.

Αν και ο Γαλλο-κινέζος καλλιτέχνης Sanyu δεν αναγνωρίστηκε ευρέως όσο ζούσε, τα έργα του πωλούνται τώρα σε αστρονομικές τιμές, κυρίως στην Ασία.

 

 

Με πολυετή καριέρα στο Παρίσι, αλλά με τέλος άδοξο, ο Κινέζος ζωγράφος Σανιού (Sanyu, 1901-1966) είναι πλέον ένα μεγάλο όνομα στην παγκόσμια αγορά της τέχνης. Έχει αποκληθεί Ματίς της Ανατολής και ένα από τα έργα του («Τέσσερα γυμνά», από τη δεκαετία του 1950) πωλήθηκε σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ έναντι 33,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο του με τίτλο «Γυμνό» πωλήθηκε επίσης πρόσφατα για 25 εκατ. δολάρια.

 

 

Στην τέχνη του η «ευγενής πολυτέλεια της ακαδημαϊκής ζωγραφικής» συναντά τη «ρευστή χάρη της αισθητικής εικονογραφίας», αντικατοπτρίζοντας τον προσανατολισμό των Κινέζων καλλιτεχνών από το 1949 ως τις μέρες μας να αφομοιώσουν αισθητικά στοιχεία της δυτικής τέχνης στην παράδοσή τους προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχρονες εικόνες εκφράζοντας συναισθήματα.

 

 

Ζωγράφισε ορχιδέες και λουλούδια, πολύχρωμες νεκρές φύσεις, γυμνά αλλά και πορτρέτα, άγρια ζώα και τις αγαπημένες του γάτες, ενώ φιλοτέχνησε γλυπτά σε μοντέρνο ύφος. Τα έργα του συνθέτουν τον ιδιαίτερο, γοητευτικό κόσμο του Σανιού, που έχει χαρακτηριστεί και “Κινέζος Ματίς”.

 

 

Σε πρόσφατη δημοπρασία του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μυστηριωδώς σε πλήρη ένδεια το 1966.

Ο πίνακας ζωγραφικής “Four Nudes” του Sanyu του 1950, που απεικονίζει τέσσερις γυμνές γυναίκες, διεκδικήθηκε από τέσσερις συλλέκτες και πωλήθηκε τελικά 33 εκατομμύρια δολάρια.

 

Φαίνεται πως αν και έζησε στο Παρίσι τα έργα του ταξιδεύουν πίσω στην Ανατολή.

Το έργο του «Nu», που απεικονίζει μια μοναχική γυναίκα ξαπλωμένη, πωλήθηκε 25 εκατομμύρια δολάρια από το Sotheby’s.

Λίγο αργότερα, το «Five Nudes» πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s περίπου 39 εκατομμύρια δολάρια καταγράφοντας ένα νέο ρεκόρ για έργο τέχνης.

 

 

Ο Sanyu γεννήθηκε στη Σιτσουάν της Κίνας το 1895, σε οικογένεια που διαχειριζόταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια μεταποίησης μεταξιού στην κινεζική επαρχία. Ο Sanyu παρακολουθούσε μαθήματα στο σπίτι και γνώρισε τον κόσμο της τέχνης νωρίς: έμαθε καλλιγραφία από έναν διάσημο καλλιγράφο στη Σιτσουάν και ζωγραφική από τον πατέρα του, που ήταν καλλιτέχνης.

 

 

Στην ηλικία των 20, όπως πολλοί νέοι καλλιτέχνες της εποχής, ο Sanyu μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει και να συμμετάσχει στην ακμάζουσα μποέμ σκηνή της πόλης.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του ανέλαβε το εργοστάσιο και τον υποστήριζε με γενναιόδωρα επιδόματα. Γνώρισε και παντρεύτηκε μια Γαλλίδα και το 1929 ανέλαβε να προωθεί τα έργα του ο έμπορος τέχνης, Henri-Pierre Roche.

 

 

Αλλά η σχέση του με τον Roche διήρκεσε μόνο τρία χρόνια – ένα χρόνο περισσότερο από τον γάμο του, λόγω, μεταξύ άλλων, και της περίεργης προσωπικότητάς του.

Όταν διακόπηκε η οικονομική στήριξη από τον αδερφό του, άρχισαν τα προβλήματα για τον ζωγράφο, ο οποίος μεταξύ άλλων εφηύρε ένα παιχνίδι, το «πινγκ-τένις», συνδυασμός μπάντμιντον και τένις που παιζόταν με μπάλα του πινγκ-πονγκ.

 

Η εφεύρεση δεν του παρείχε οικονομική εξασφάλιση και ο ζωγράφος πέθανε φτωχός στο Παρίσι, από διαρροή αερίου στο στούντιό του.

Το έργο του αναγνωρίστηκε πολύ μετά τον θάνατό του. Δημιούργησε περισσότερα από 2.000 σχέδια με μολύβι και μελάνι, και, μετά τα χρόνια του πολέμου και 56 ελαιογραφίες παντρεύοντας δυτικές και ασιατικές επιρροές.

 

 

Τα έργα του σήμερα προσελκύουν το ενδιαφέρον στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Εκθέσεις σε Μουσεία βοήθησαν επίσης να αναδειχθεί μια πληρέστερη εικόνα του εύρους του έργου του.