Cat Is Art

«Σαμψών». Ο θρυλικός λαϊκός ήρωας που δίδασκε ήθος… Δείτε το βίντεο

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε μια γειτονιά με το όνομα Δουργούτι. Εκεί χτίστηκαν το 1924 τα περίφημα «Ιταλικά» για να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Ήταν 24 μονώροφα σπίτια σε έξι σειρές που στέγασαν τα όνειρα 100 οικογενειών Αρμενίων.

Δέκα χρόνια αργότερα στο Δουργούτι χτίστηκαν οι πρώτες προσφυγικές πολυκατοικίες από τους αρχιτέκτονες Δημήτρη Κυριακό και Κίμωνα Λάσκαρι.

Στους χωματόδρομους αυτής της γειτονιάς – που σήμερα λέγεται Νέος Κόσμος – μαζί με τους συμμαθητές μου στο ΣΤ’ Γυμνάσιο Αρρένων, τον Αιμίλιο, τον Γιάννη, τον Θανάση, τον Ιορδάνη, τον Αριστοτέλη, τον Κωνσταντίνο απολαύσαμε έναν μεγάλο ήρωα και αγωνιστή της ζωής: Τον Σαμψών…

 

 

 

 

Οι θεατές είχαμε κάνει έναν κύκλο γύρω του κι εκείνος στο κέντρο έδινε την παράστασή του: Στράβωνε ατσαλόπροκες με το ένα χέρι, έσκιζε 2-3 τράπουλες μαζί σαν να ήταν τσιγαρόχαρτο, ξιφολόγχες έπεφταν στην κοιλιά του, τού έσπαζαν βράχια με βαριοπούλες πάνω στο κεφάλι του. Κάποιοι που τον είχαν δει στη Νέα Ιωνία μας έλεγαν ότι τραβούσε λεωφορεία με τα δόντια του, αλλά και κάποια ΙΧ περνούν από πάνω του!

Μόλις ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του γύρισε και ζήτησε τον οβολό όσων τον παρακολούθησαν.

Εκείνη τη στιγμή τον ρώτησα:

-Πώς τα καταφέρνετε όλα αυτά χωρίς πόνο;

Κι εκείνος με χαρακτηριστική άνεση μου είπε:

*Τα πάντα μπορεί να κάνει πραγματικότητα ο άνθρωπος. Αρκεί να το θέλει!

***

Αυτή η φράση του «Σαμψών» με έφερε από τους έσχατους, στους πρώτους στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο.

***

Ο κύριος Γιάννης, ο ανίκητος Πόντιος Γιάννης Κεσκιλίδης, ο θρυλικός και αγαπημένος «Σαμψών» έφυγε από τη ζωή στα 90 του το Σάββατο 25 Μαΐου 2019.

 

***

 

 

 

Ο «Σαμψών» δεν είχε τελειώσει ούτε το Δημοτικό, ήταν όμως Δάσκαλος. Δεν είχε τελειώσει το Πανεπιστήμιο, ήταν όμως Καθηγητής.

Κάθε φορά πριν από την παράσταση έκανε κάτι που ήταν μοναδικό. Κάτι που δεν το έχουν κάνει ποτέ ούτε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Ξεκίνησε τις υπαίθριες επιδείξεις από τη δεκαετία του 1950, για να εξελιχθεί γρήγορα σε έναν από τους αγαπημένους του κοινού.

Γύρισε όλη την Ελλάδα δεκάδες φορές, προσφέροντας θέαμα. Πήγε παντού. Παρά τους τραυματισμούς του δεν σταμάτησε ούτε για μια μέρα τις εμφανίσεις του γιατί έπρεπε να επιβιώσει η οικογένειά του.

Ο κύριος Γιάννης Κεσκιλίδης σε κάθε υπαίθρια παράστασή του και πριν μπει στη διαδικασία να κερδίσει το μεροκάματο του πόνου, έβγαζε ένα μικρό λόγο αναφερόμενος στα καλά της άθλησης για το σώμα και την ψυχή.

 

***

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του έως και την τελευταία του στιγμή. Όπως είπαν τα παιδιά του, «ο κύριος Γιάννης έφυγε, όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα».

 

***

 

Οικονομολόγος δεν ήταν, ήξερε όμως να διαχειρίζεται άψογα το σπιτικό του. Ο πρωταθλητής της ζωής ήταν νοικοκύρης και οικονόμος. Με τους αγώνες του σπούδασε τα δύο αγόρια του και ως αυτασφαλιζόμενος κατάφερε να βγάλει σύνταξη. Δεν χρειάστηκε να ζητιανέψει «τιμητική σύνταξη». Είχε πάντα ψηλά το κεφάλι.
Να θυμίσω ότι ο «Σαμψών» δεν δοκίμασε ποτέ το πικρό ποτήρι της ήττας. Μόνο μια φορά έπεσε στο καναβάτσο. Μια φορά ηττήθηκε και αυτό το πέτυχε μια γυναίκα. Ήταν η γυναίκα του. Η σύντροφός του…
Όταν η μάνα των παιδιών του πέρασε στην απέναντι όχθη, τότε ο ανίκητος υπεράνθρωπος λύγισε. Εκείνη ήταν το στήριγμά του. Μέχρι να φύγει κι αυτός από τη ζωή έπαιρνε δύναμη από τα εγγόνια και από τα παιδιά του.

***

Ο Γιάννης Κεσκιλίδης γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1929 στην Καλαμαριά. Προερχόταν από οικογένεια Ποντίων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Όταν ήταν μικρός, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Εκείνος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής ελευθέρας πάλης του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε πάμπολλες διοργανώσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό, ενώ από τη δεκαετία του ’50 ασχολήθηκε με αγώνες επίδειξης της τεράστιας δύναμής του σε ανοιχτούς χώρους, δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή.

***

 

 

 

Στο Δουργούτι, στα Αρμένικα, όταν τον είδαμε σε εκείνη την υπαίθρια παράσταση ζήτησα να μου πει το μυστικό της επιτυχίας του κι εκείνος χωρίς δισταγμό μου είπε:

«Όποια δουλειά διαλέξεις να τη λατρέψεις, να την ερωτευτείς. Αν το κάνεις αυτό, η δουλειά σου δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ».

Μάθημα ζωής από έναν αγράμματο που είχε πάρει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της ζωής…

***

-Ο αποχαιρετισμός την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 το απόγευμα στις 5, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Νέας Ιωνίας. Στην Πλατεία Αγίου Στεφάνου. 14233 Νέα Ιωνία. Τηλέφωνο: 210-279.17.39

-Η ταφή θα γίνει μετά τις 5.30 μ.μ. στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου της Νέας Φιλαδέλφειας . Στην οδό Φιλαδέλφειας 396, Αχαρνές 136 71. Τηλέφωνο: 210-23.13.205

 

***

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΣΑΜΨΩΝ»

Εκτύπωση
Παναγιώτης Μήλας«Σαμψών». Ο θρυλικός λαϊκός ήρωας που δίδασκε ήθος… Δείτε το βίντεο

Related Posts