Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη μας φέρνει στην Αθήνα την εμβληματική επιζήσασα Εβραία «Ρόουζ»

 

Η αισθαντική Αντιγόνη Βαλάκου το 2001, μας σύστησε τη «Ρόουζ», τον συγκλονιστικό μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν, στη σκηνή των επιτυχιών, το Στούντιο Ιλίσια Βολανάκη. Σκηνοθέτης ήταν ο Κοραής Δαμάτης.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ολυμπία Δουκάκη το 2011, σε σκηνοθεσία Νάνσι Μέκλερ, παρουσίασε την επιζήσασα Εβραία, στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων», στη Σύρο.

Η λαμπερή Ζωή Λάσκαρη το 2013, σε σκηνοθεσία του Ρώσου Άντολφ Σαπίρο ερμήνευσε τον μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν, στο «Αριστοτέλειο», στη Θεσσαλονίκη.

 

***

 

Φθάσαμε στο 2019 και θα περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο που η Δέσποινα Μπεμπεδέλη θα διδάξει τη «Ρόουζ» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

 

***

 

Από το γκέτο της Βαρσοβίας στο Μαϊάμι Μπιτς

Όπως γράφει σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης Νίκος Καραγέωργος: «Η Ρόουζ κατάφερε να επιβιώσει– είναι μια επιζήσασα Εβραία. Η αξιόλογη ζωή της άρχισε σ’ ένα μικρό ρωσικό χωριό, μεταφέρθηκε σ’ ένα γκέτο της Βαρσοβίας, σ’ ένα πλοίο με το όνομα «Έξοδος» και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτι, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Το έργο είναι το πορτραίτο μιας φοβερής γυναίκας και μέσον υπενθύμισης των γεγονότων που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα.
»… Σσίβα στα εβραϊκά σημαίνει το ξενύχτι του νεκρού. Μια γυναίκα γύρω στα ογδόντα, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 21ου, καθισμένη σ’ ένα παγκάκι, κάνει Σσίβα σ’ ένα πρόσωπο – έκπληξη που δε θα μάθουμε παρά μονάχα στο τέλος του έργου. Και κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς, θυμάται, άλλοτε με ουσιαστική συγκίνηση κι άλλοτε με φοβερό χιούμορ την πολύπαθη ζωή της, τον ξεριζωμό από την πατρίδα της, τους έρωτές της, την οικογένειά της, τα παιδιά της… την ίδια της τη ζωή.
»Θυμάται αυτή και μαζί της εμείς, ως θεατές, γνωρίζουμε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας που πέρασαν από πάνω της και, παρόλο που τη γονάτισαν, δεν την κατακερμάτισαν, αλλά της χάρισαν ένα μοναδικό κριτήριο κι έναν τρόπο σκέψης για την αξία της ίδιας της ζωής κι εκείνο το αίσθημα της δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζει τους σπουδαίους, που ο πόνος τους κάνει «Ανθρώπους» και ο φόβος θαρραλέους απέναντι στις επιταγές μιας μοντέρνας εποχής, που έχει χάσει πια κάθε στόχο και κάθε πρόσημο»…

 

***

 

«Ρόουζ»
Του Μάρτιν Σέρμαν
Μετάφραση: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία / φωτισμοί: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικό: Δημήτρης Δήμας
Μουσική: Νίκος Σπηλιώτης
Video: Χρήστος Καρτέρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ευθυμίου

 

***

«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
Τηλέφωνο: 210 9315 600

***

Εισιτήρια: Προσφορά early bird 12 – 16 ευρώ

 

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”