17.8 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ρεβιθόρυζο για τη Μεγάλη Παρασκευή με αμοργιανό νερό από την όμορφη Γιαλίτισσα

Του Παναγιώτη Μήλα

Μια μέρα είδα στο Facebook την καλή μας φίλη Ελένη Κουντουρουπή να μαγειρεύει ρεβιθόρυζο και γι’ αυτό μπήκα στον πειρασμό να της ζητήσω τη συνταγή.

***

Δεν άργησε να τη στείλει και δεν άργησα με τη σειρά μου να εφαρμόσω κατά γράμμα όλες τις οδηγίες για τα υλικά και για την παρασκευή.

***

Αυτά βέβαια είναι τα εύκολα. Τα δύσκολα είναι άλλα και η Ελένη δεν διστάζει να τα κάνει πράξη. Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού δίνει καθημερινό αγώνα για να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού και προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους και τις νέες της Αμοργού να τηρήσουν τις παραδόσεις.

Στην προσπάθειά της αυτή έχει βέβαια και τη συμπαράσταση του συζύγου της Σταμάτη Γιαννακόπουλου αλλά και μιας ισχυρής ομάδας που είναι τα πέντε παιδιά τους: Η Ειρήνη, η Ισιδώρα, η Βαγγελίτσα, ο Νικήτας και η μικρή Ζωή.

Όμως και ο παππούς Νικήτας και η γιαγιά Ειρήνη στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες πάντα για το καλό του νησιού.

Στην ομάδα συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο οι θείοι Σταύρος Λουλουργάς και Καλλιώβη Γιαννακοπούλου. Ακόμη και οι θείες Σοφία, Νίκη, Αργυρώ και Ευδοκία Γαβαλά.

Από αυτή τη σκυταλοδρομία της παράδοσης δεν θα μπορούσε να λείπει ο αεικίνητος Νικόλας Θεολογίτης και η δημιουργική Μαρία Θεολογίτου.

***

Όλοι ακολουθούν τους δρόμους που άνοιξαν στο νησί στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Μιχάλης και η Καλλιόπη Γαβαλά, στο Λακκί του Όρμου της Αιγιάλης. Εκεί μπήκαν οι βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Αμοργού.
Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη οραματίστηκαν, σχεδίασαν, θεμελίωσαν και έβαλαν τις βάσεις έτσι ώστε σήμερα Έλληνες και ξένοι να απολαμβάνουν το «απέραντο γαλάζιο» που μόνο η Αμοργός μπορεί να προσφέρει.

***

Όμως πολλά είπα μέχρι τώρα και πρέπει να ετοιμάσω τα «παντρεμένα ρεβίθια» ώστε να τα απολαύσουμε μετά την περιφορά του Επιταφίου.

***

Αρχίζω λοιπόν με τη συνταγή που έστειλε η Ελένη Κουντουρουπή από το Λακκί του Όρμου της Αιγιάλης και από το εστιατόριο «Nissi».

***

«Ρεβιθόρυζο»

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
1½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
3 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα

***

Η Ελένη Κουντουρουπή μας λέει:

«Το υγιεινό λεμονάτο ρεβιθόρυζο, γίνεται πάντα με τα ρεβίθια της προηγούμενης ημέρας. Συνήθως, φτιάχνουμε τα ρεβίθια την Τετάρτη και την Παρασκευή τα κάνουμε ρεβιθόρυζο, Έτσι τουλάχιστον κάνανε οι παλιές, έτσι έκανε και η Σμυρνιά γιαγιά μου. Δηλαδή, με το φαγητό που μας περίσσευε, φτιάχναμε ένα νέο φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας, παντρεύοντάς το με ρύζι, λίγο ελαιόλαδο και σοταρισμένο κρεμμύδι.

Το ρεβιθόρυζο δεν βγαίνει στεγνό. Έχει λίγο ζουμάκι και πάντα το σερβίρουμε ζεστό με λίγο χυμό λεμονιού και βότανα της αρεσκείας σας. Σε ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα ήδη μαγειρεμένα ρεβίθια και το νερό. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι μπασμάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10′ μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.

Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Αφού σβήσουμε το φαγητό σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και καπάκι την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθεί για 5-10′ και να τραβήξει τα υγρά του.

Παραδοσιακά το ρεβιθόρυζο ή τα παντρεμένα ρεβίθια όπως πολλοί τα λένε, αποτελείται από μαγειρεμένα ρεβίθια, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και λίγα βότανα. Είναι μια συνταγή που όμως που ταιριάζει πολύ και με μπαχαρικά όπως κύμινο, κάρι, κουρκουμά ή και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Τα ρεβίθια που θα περισσέψουν από το χθεσινό σας τραπέζι αξιοποιήστε τα με τον καλύτερο τρόπο φτιάχνοντας αυτό το γρήγορο και πολύ θρεπτικό φαγητό μέσα σε 15΄ μόνο.

Αφήστε το ρεβιθόρυζο ζουμερό μόλις σβήσετε τη φωτιά. Σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα κι αφήστε το να σταθεί και να ρουφήξει το ρύζι την υγρασία του.

Τρώγεται ζεστό σαν κυρίως γεύμα στη νηστεία ή κρύο σαν σαλάτα με λαχανικά.

***

Ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος με το βιολί του και τη φοβερή κομπανία του. Από αριστερά: Η Ειρήνη, η Ισιδώρα, η Βαγγελίτσα, ο Νικήτας junior και η Ζωή.

Και τώρα που σερβίρουμε  το ρεβιθόρυζο ας «ακούσουμε» ένα τραγούδι από τον Σταμάτη Γιαννακόπουλο και την κομπανία του…

«Αμοργιανό νερό»

*

Αμοργιανό είναι το νερό
Αμοργιανή κι η βρύση
Αμοργιανή είν’ κι η κοπελιά
που πάει να γεμίσει
*
Αμοργιανό μου πέρασμα
να `χεις καλό ξημέρωμα
Αμοργιανό μου πέρασμα
και πώς θα σε περάσω
και πού θε να `βρω τον καιρό
στη Γιάλη για ν’ αράξω
*
Ορτσάριζε ορτσάριζε
στον κάβο καβατζάριζε
*
Να ‘μουν στη Γιάλη μια βραδιά
στη Χώρα μιαν αυγίτσα
να ‘μουν και στα Κατάπολα
όπου `χει όμορφα κορίτσια
*
Γιαλίτισσα Γιαλίτισσα
στην πόρτα σου ξενύχτησα.

***

[Πρώτη ανάρτηση του κειμένου στις 17 Απριλίου 2020].

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -