33.9 C
Athens
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

“Support Art Workers”: Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες “Support Art Workers” καλεί σε ανοιχτή συνέλευση για τα επόμενα βήματά της, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στις 18.00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα:

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ / ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σηματοδοτεί μια φαινομενική επιστροφή στην κανονικότητα, που μόνο κανονική δεν είναι, ιδίως για τους βαθιά πληττόμενους κλάδους εργασίας του Πολιτισμού. Η Πρωτοβουλία #SupportArtWorkers από την αρχή της λειτουργίας της έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την άμεση και ξεκάθαρη διατύπωση των αιτημάτων της. Αντιθέτως, οι εξαγγελίες και τα μέτρα της Κυβέρνησης υπήρξαν ελλιπή, ασαφή, χωρίς κανέναν μακρόπνοο σχεδιασμό για τη στήριξη του Πολιτισμού και των εργαζομένων σε αυτόν.

Συγκεκριμένα, τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση είναι ελάχιστα και αφορούν: την παράταση των ημερομηνιών για επιχορηγούμενα σχήματα, την αύξηση του επιχορηγούμενου ποσού και του αριθμού ομάδων που επιχορηγούνται (χωρίς βέβαια να εξασφαλίζεται ακόμη η βιωσιμότητα), την κάλυψη του ποσού των 2.000 ευρώ σε κάθε ΑΜΚΕ, την ένταξη περισσότερων ατόμων στην αποζημίωση ειδικού σκοπού (με πολλές ωστόσο δυσλειτουργίες – βλέπε κατηγορία λ), και τέλος, το ανεπαρκέστατο και ασαφές Μητρώο Καλλιτεχνών.

Παράλληλα, σύσσωμη η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά χαρακτηριστικά τη σημασία των Τεχνών, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Εκπαίδευση. Τα περιορισμένης διάρκειας επιδόματα στήριξης κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα στο σύνολό του, ενώ η ΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ των παραγωγών που ματαιώθηκαν καταδεικνύει την αδιαφορία και την άρνηση της Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

Για όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως το μέλλον των εργαζομένων στις Τέχνες διαγράφεται δυσοίωνο στη χώρα μας, όχι μονάχα για οικονομικούς λόγους, αλλά διότι ο Πολιτισμός απαξιώνεται συστηματικά και συνολικά από την Πολιτεία. Ως Οργανωτική Ομάδα του #SupportArtWorkers, λοιπόν, θεωρούμε πως τώρα η ανάγκη για συσπείρωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η μέχρι τώρα λειτουργία μας κατάφερε να ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο ΥΠΠΟ και στην Κυβέρνηση, ενημέρωσε εμπεριστατωμένα και αναλυτικά την κοινή γνώμη για το μείζον ζήτημα του Πολιτισμού και συσπείρωσε όλους τους εργαζόμενους των Τεχνών σε ένα κοινό μέτωπο.

Από εδώ και στο εξής, όμως, Η ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Γι’ αυτό, και για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της Πρωτοβουλίας στο μέλλον, σας καλούμε στην πρώτη μας ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 18:00, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί από κοντά. Όσοι εργαστήκαμε ως τώρα στην Πρωτοβουλία θεωρούμε πως δημιουργήσαμε μόνο την αρχή, και η συνέχεια οφείλει να είναι ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, σε έναν ανοιχτό διάλογο, στον οποίο θα αναλύσουμε τη μέχρι τώρα πορεία της Πρωτοβουλίας, κυρίως όμως ΘΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ την επόμενη μέρα.

Η αφετηρία θα γίνει με εισηγήσεις της Οργανωτικής Ομάδας σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία της Πρωτοβουλίας #SupportArtWorkers και έπειτα θα ακολουθήσουν προσωπικές τοποθετήσεις και διάλογος πάνω σε προκαθορισμένα θέματα, τα οποία θα ορίσουμε ως την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θεωρούμε ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει για την πιο ουσιαστική λειτουργία των #SupportArtWorkers στο άμεσο μέλλον είναι αυτό της πολυκλαδικότητας. Είναι αναγκαίο κάθε κλάδος να εκπροσωπείται ισότιμα. Να εμπλουτιστεί όχι μόνο η Οργανωτική Ομάδα με ανθρώπους όλων των κλάδων, αλλά και όλες οι Υποομάδες να ενισχυθούν με τέτοιον τρόπο που θα μας συμπεριλαμβάνει και θα μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Παράλληλα σας καλούμε να οργανώσουμε τις ενδεχόμενες προσωπικές μας τοποθετήσεις τηρώντας τα χρονικά όρια που θα τεθούν, με στόχο να ακουστούμε όλοι και να είναι ο διάλογός μας όσο πιο παραγωγικός γίνεται.

Ελπίζουμε πως την επόμενη μέρα θα είμαστε ακόμη πιο ΠΟΛΛΟΙ, ακόμη πιο δυνατοί και ΔΡΑΣΤΙΚΟΙ.

Καλή μας αντάμωση.

#SupportArtWorkers
Facebook page: Support ART Workers
E-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -