16.7 C
Athens
Σάββατο 18 Μαΐου 2024

“Postcards from home”. Καλοκαιρινό εργαστήριο στον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ στο Τσεπέλοβο (Ζαγοροχώρια)

To Asfa Photo Courses σε συνεργασία με το Photometria International Photography Festival «κάνει σπίτι του» για την εβδομάδα 12 – 17 Αυγούστου 2017, τον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ στο Τσεπέλοβο στα Ζαγοροχώρια των Ιωαννίνων με το καλοκαιρινό εργαστήριο “Postcards from home” και εισηγήτριες τη Λία Ναλμπαντίδου και τη Φωτεινή Παπαχατζή.

To Asfa Photo Courses είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στη φωτογραφία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τη διαχειριστική εποπτεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Στελεχώνεται από μια ομάδα διδασκόντων της ΑΣΚΤ και εξωτερικών συνεργατών τους με σπουδές, πολυετή διδακτική εμπειρία και ερευνητικά ενδιαφέροντα πάνω στη θεωρία και την πρακτική της φωτογραφίας.
To Asfa Photo Courses σε συνεργασία με το Photometria International Photography Festival που έχει έδρα τα Ιωάννινα επιχειρούν να δώσουν μια ιδιαίτερη πνοή στον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚT στο Τσεπέλοβο και την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να συνδυάσουν την αναψυχή με τη δημιουργική διαδικασία.
Στο καλοκαιρινό εργαστήριο “Postcards from home” οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν την έννοια του σπιτιού σε σχέση με τις προσωπικές τους επιλογές: η επιστροφή στο “πατρικό”, στο χωριό, η μετανάστευση, ο οικείος τόπος κι ο ανοίκειος, η φύση ως σπίτι κ.λπ. Η έννοια του σπιτιού παρέχει ένα πλαίσιο για ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών προσεγγίσεων ενώ ενθαρρύνονται ιδιαίτερα οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
To “Postcards from home” είναι ένα εγχείρημα που οργανώνει μια διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που επιθυμούν να συνδυάσουν τη δημιουργική διαδικασία με την παραμονή τους στο Τσεπέλοβο και ό, τι αυτό συνεπάγεται: βόλτες στη φύση, γνωριμία με τον τόπο και τους κατοίκους του, συμμετοχή στο 3ήμερο παραδοσιακό αυθεντικό πανηγύρι.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση, ένα σύντομο κείμενο δήλωσης προθέσεων – προσδοκιών καθώς και ένα πορτφόλιο φωτογραφιών μέχρι τις 8 Ιουλίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο επισκεφθείτε τον ιστότοπο www. asfaphotocourses.gr/postcards-from-home .Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα “Postcards From Home’’ επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.postcardsfromhome.net και το facebook group @postcardsfromhome.net. Για πληροφορίες σχετικά με το Photometria International Photography Festival επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.photometria.gr.

Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου και έδρα του Δήμου Τύμφης. Απέχει 51 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, Ιωάννινα.
Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού. Στο Τσεπέλοβο διατηρείται η περισπούδαστη παλαιά “γέφυρα του Κοκκόρη” που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας.

Ιστορική αναδρομή

Το Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και ήκμασε εμπορικά κατά τα οθωμανικά χρόνια ιδιαίτερα λόγω του εμπορίου ξυλείας. Το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού. Στο χωριό κατέφυγαν πριν από την πτώση του Αλή Πασά και το ξέσπασμα της Επανάστασης (1820) ο Γιαννιώτης ποιητής Ιωάννης Βηλαράς και ο δάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Ψαλίδας και συγκρότησαν κεντρική επαναστατική οργάνωση που ανέλαβε την καθοδήγηση του Αγώνα κατά την πρώτη του φάση. Ο Α. Ψαλίδας, μάλιστα δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στο σχολείο του χωριού.

Αξιοθέατα

Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα («Ανωτέρα Σχολή»), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τις αναταραχές κατά την πτώση του Αλή Πασά.

Σήμερα, το χωριό αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτήριά του διατηρητέα.

Ήταν ο τόπος καταγωγής της μεγάλης ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -