35.3 C
Athens
Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

“No man is an island entire of itself”: Οι Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη μας οδηγούν σε νέο live-art έργο

Πέντε δωμάτια και μια περιπλάνηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει το νέο live-art έργο από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas.

Το “No man is an island entire of itself” (Μτφρ: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος ένα ολόκληρο νησί”), η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS, ένα έργο – πρόσκληση σε μια νοερή περιπλάνηση, παρουσιάζεται απ’ την 1η έως τις 5 Ιουλίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

 

 

Σε μια σειρά από παράδοξα ονειρικά δωμάτια, δέκα κάθε φορά θεατές συναντούν τους πέντε κατοίκους τους, οι οποίοι ως άλλα εκθέματα συνομιλούν με τους «έγκλειστους εαυτούς τους». Καθοδηγούμενοι από μια γυναικεία φωνή στα ακουστικά που φορούν, οι επισκέπτες προχωρούν όλο και βαθύτερα σε μια νοερή περιπλάνηση στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων – 1 του μουσείου. Μέσα από τις ποιητικές τους αυτές συναντήσεις, οι θεατές καλούνται να βιώσουν μια προσωπική διαλογιστική εμπειρία.

Με το φως να δημιουργεί περιβάλλοντα και αρχιτεκτονική, με έντονη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, με λόγο έντονα ποιητικό, οι θεατές παρακολουθούν την πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται και την προσωπική τους αντίληψη να διευρύνεται. Καθένας απ’ αυτούς θα ζήσει μόνος μια πορεία προς τη δική του ουτοπία.

 

 

Η πρώτη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου στις 22, 23 και 24 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. Μια αχαρτογράφητη θεατρική εμπειρία που άντλησε υλικά από τον ψηφιακό κόσμο, με τους ιδιαίτερους κανόνες και την ανοίκεια εμπειρία «σκηνής» και αφήγησης που αυτός δημιουργεί.

Η δεύτερη εκδοχή, ως live art έργο με παρόντα πια τα σώματα των ερμηνευτών, παρουσιάζεται τώρα στον φυσικό του χώρο, στο κτήριο του μουσείου, ως μια από τις πρώτες δράσεις της επανεκκίνησής του.

*ο τίτλος προέρχεται από το ποίημα του John Donne, Meditation XVII, 1624

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

“Τον περασμένο Μάρτιο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε μια καινούργια παράσταση για την απομόνωση και τη ζωή σε έναν ενδόμυχο κόσμο. Μια βιωματική εγκατάσταση-performance για ολιγάριθμους κάθε φορά θεατές, σε έναν μη θεατρικό χώρο. Στις αρχές των προβών, τα ραγδαία γεγονότα μας οδήγησαν σε μια πραγματική απομόνωση. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε χωρίς παύση τη δουλειά, κλεισμένοι στα σπίτια μας, με ραντεβού κάθε μέρα μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μας.

Χτίσαμε με αυτόν τον τρόπο ένα έργο – περιπλάνηση, που λειτουργεί ως μια προσωπική διαλογιστική διαδρομή. Ένα τραγούδι που οδηγεί σε μια νοερή διαφυγή και επανασύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού περιορισμού.

Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή παράσταση μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα με την άμεση επικοινωνία ηθοποιών και θεατών. Μπορεί, όμως, να προτείνει μια άλλη, ξεχωριστή, παραστασιακή εμπειρία, που συνομιλεί με τη μετέπειτα παρουσίαση του έργου στον φυσικό του χώρο. Προσκαλούμε τους θεατές που παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση να έρθουν τώρα και στην παράσταση στον χώρο του ΕΜΣΤ. Η σύγκριση των δύο εμπειριών πιστεύουμε ότι αξίζει να καταγραφεί.”

 

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη
Μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel
Επιμέλεια βίντεο – εικαστικός συνεργάτης – φωτογραφίες: Μπάμπης Μακρίδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κώτσου
Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Σκουλικάρης
Τεχνική υποστήριξη: Μάνος Μελισσώτης – AVolution AUDIOVISUAL
Παραγωγή: VASISTAS theatre group

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Κώστας Σεβδαλής, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Διάρκεια: 60 λεπτά
Δωρεάν είσοδος κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός θεατών: 10 άτομα

Στο ΕΜΣΤ τηρούνται όλοι οι κανόνες για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού.

 

 

Αργυρώ Χιώτη και VASISTAS

H Αργυρώ Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σκηνοθέτις και ηθοποιός. Το 2005 συν-ίδρυσε τη θεατρική ομάδα VASISTAS. Αναζητά σκηνικές φόρμες που τείνουν στην ποίηση, με έντονη χορικότητα και σωματικότητα, δημιουργώντας συχνά κάτι σαν μουσικές χορογραφίες σε παρόντα χρόνο, με θέμα τον άνθρωπο και την ύπαρξή του μέσα σ’ ένα κοινωνικό σύνολο. Σήμερα, βασικός πυρήνας της ομάδας VASISTAS είναι οι: Αργυρώ Χιώτη (σκηνοθέτις και ιδρυτικό μέλος), Ariane Labed (ηθοποιός, ιδρυτικό μέλος), Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και Ματίνα Περγιουδάκη.

Εργογραφία (παραστάσεις που η Αργυρώ Χιώτη έχει σκηνοθετήσει κυρίως με την ομάδα VASISTAS και οι οποίες έχουν ταξιδέψει ή ταξιδεύουν στην Ευρώπη):

Νερό της Κολωνίας, 2019 (Εθνικό Θέατρο), Χοηφόροι, 2018 (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου/ ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Φεστιβάλ Φιλίππων), O Αληθινός, 2017, Θεία Κωμωδία, 2017 (Παραγωγή Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση), Απολογίες 4&5, 2016 (Παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου), ΑΙΜΑΤΑ, 2014 (Παραγωγή Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση) , DOMINO, 2013, Spectacle, 2011 (Παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2011 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) , Phobia: a spectacle, 2010 (Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο), Silence, 2008-09, Κόκκινη σκουφίτσα, -εγώ και ο λύκος μου- 2007-08, Get over it (Φαίδρες), 2006-07

Η Αργυρώ Χιώτη έχει επίσης παρουσιάσει άλλες παραστάσεις, performances, αναγνώσεις, και αναλόγια όπως:
Prométhée Εnchainé, παράσταση με τους φοιτητές του Université de Provence (Friche la Βelle de Mai, Μασσαλία 2018), Διάφορες Επιλογές Πέτρος του Ευθύμη Φιλίππου (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Οκτώβριος 2016), Φάουστ του Γκαίτε (Εθνικό Θέατρο) σε συλλογική σκηνοθεσία (2008-9), This! – multimedia performance σε συνεργασία με τους Via Negativa (Slovenia) και το Bios (Αθήνα, 2013), την καντάτα Κασσάνδρα του Benedetto Marcello, σε συνεργασία με το ensemble Latinitas Nostra και την εταιρεία παραγωγής Phormigx (2009), Αρπαγή, performance-ανασκαφή, για την έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου “The future starts here” (Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 2012, σε συνεργασία με τον Ευθύμη Θέου), καθώς και τα θεατρικά αναλόγια: Ερέντιρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και Αη-Γιώργης του Δημήτρη Χατζή στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2018-19), Angelstate της Νίνας Ράπη (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, 2015), Φαέθων του Δημήτρη Δημητριάδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2013), και Υπό Έλεγχο του Frédéric Sonntag (Γαλλικό Ινστιτούτο, 2012).

Η ομάδα VASISTAS έλαβε για την παράσταση Spectacle (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2011) την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Διάρκεια: 60 λεπτά
Δωρεάν είσοδος κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός θεατών: 10 άτομα

Στο ΕΜΣΤ τηρούνται όλοι οι κανόνες για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού.

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: 1, 2, 3, 4, 5 Ιουλίου 2020 στο ΕΜΣΤ

Ώρα έναρξης: 19:30 & 21:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Δωρεάν είσοδος κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός θεατών: 10 άτομα

Τηλέφωνο κράτησης: 6906053267

Ώρα έναρξης: 19:30 & 21:00

Τοποθεσία:
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων -1, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Καλιρρόης και Φραντζή, Νέος Κόσμος

Εισιτήρια:
Δωρεάν είσοδος κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 6906053267 | www.emst.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -