“Μητρούτσκα μου”, ο θεατρικός μονόλογος σε δραματοποιημένα κείμενα των Παπαδιαμάντη και Μπουκόφσκι παρουσιάζεται στο Θέατρο Παραμυθίας κάθε Κυριακή στις 21:15 από τις 3 Φεβρουαρίου 2019.
Επί σκηνής Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Τσαρλς Μπουκόφσκι χαράσσουν τις πένες τους για το γυναικείο ζήτημα με αντιπάλους τις συγγραφείς Βιρτζίνια Γουλφ και Ελισάβετ Μαρτινέγκου. Η
ηρωίδα του Παπαδιαμάντη Λαλλιώ νοσταλγεί την εφηβεία της και θέλει να αφήσει τον άντρα της για να επιστρέψει στους γονείς της. Η γιαγιά Μητρούτσκα του Μαξίμ Γκόργκι αφηγείται στην εγγονή της το ταξίδι αυτό της επιστροφής.
Ο θεατής καλείται να ταξιδέψει μαζί της ακούγοντας τη φωνή της κόρης, της μάνας και της συζύγου που ζητούν να καθορίσουν οι ίδιες τη ζωή τους. Έως το τέλος, μία μία σβήνουν και μας ρωτούν αν ποτέ θα ξαναζήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι.
Μία ηθοποιός επί σκηνής αναμετρά τη δύναμη της φωνής της με τον λόγο πέντε ηρωίδων που έθεσαν τα προσωπικά τους όρια στον πατριαρχισμό και παράλληλα δοκιμάζει την αντοχή της στις
πράξεις που είναι αναγκασμένες να κάνουν μέσα στο σπίτι. Ποιητικός λόγος και δράσεις ρουτίνας από ένα σώμα που εξερευνά συνεχώς τα όριά του, αγωνιζόμενο οι πράξεις του να γίνουν αντίστοιχα ποιητικές.
***
Διάρκεια παράστασης: 70′
Ερμηνεία | Μαρία Μαραγκουδάκη
Σκηνοθεσία | Άρης Πλιός
Βιογραφικά
Η Μαρία Μαραγκουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Ίασμος (2016) και της Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (2002). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και τον Σαββα Στρούμπο (Θέατρο Αττις, 3 κύκλοι, 2015), τον Θωμά Μοσχόπουλο και τον Περικλή Μουστάκη, ενώ κατέχει επάρκεια μεταγλώττισης από το εργαστήριο του Ακίνδυνου Γκίκα. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις ”Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα”, Θέατρο Παραμυθίας (2017), ”Αντιγόνη” στα αρχαία ελληνικά, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2016) και στις παραστάσεις ”Ο Οίκος των Άσερ”, Θέατρο επί Κολωνώ και στη Site specific παράσταση ”38.43”, σε σκηνοθεσία Γρηγόγη Χατζάκη (2013).
Ήταν 5 χρόνια μέλος της Θεατρικής Ομάδας Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Αθηνών (1998-2003). Συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία ”1968” του Τάσου Μπουλμέτη, και στη νέα τηλεοπτική σειρά
του Πάνου Κοκκινόπουλου ”Ου φονεύσεις” στα επεισόδια ”Χαμένοι”, ”Ευτυχία”, ”Τρέχα” (2018).
Ο Άρης Πλιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε μηχανικός οικονομίας και διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί της Χίου και ταξιδεύει έκτοτε στην Αθήνα. Παίζει θέατρο από το 1998 με την καθοδήγηση δασκάλων της τεχνοτροπίας του Καρόλου Κουν. Έκτοτε συμμετείχε σε εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, παραμυθιού και κινηματογράφου ενώ συνεργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη με τα Δη.Πε.Θε. Κοζάνης και Καλαμάτας, το μικρό θέατρο Λάρισας, καθώς και με το ινστιτούτο νεολαίας και βια βίου
μάθησης ως εκπαιδευτής θεάτρου σε δημόσιο ΙΕΚ. Εθελοντικά συμμετέχει στο πρόγραμμα διάδοσης της τέχνης του χορού σε μαθητές δημοτικού “Σκυτάλη”. Μαθήτευσε στις σχολές θεάτρου “Θέατρο των Αλλαγών” και “Αρχή” Νέλλης Καρρά όπου και αποφοίτησε, ενώ έχει δοκιμάσει τη σκηνοθεσία τριών παραστάσεων κλασικού και σύγχρονου κειμένου (Διψασμένοι του Ουαζντί Μουαουάντ (2011), Ορέστεια του Αισχύλου (2015), Αρειανά χρονικά του Ρέυ Μπράντμπερυ (2018)).
Ενδιαφέροντά του η μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου ενός παραστατικού έργου τέχνης και η εφαρμογή βιωματικών εργαλείων στην εκπαίδευση.
Πληροφορίες
Θέατρο Παραμυθίας
Παραμυθιάς 27, Αθήνα 104 35