Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι το σύμβολο διαμαρτυρίας στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες. Το κίνημα έχει μεγαλώσει και πρόσφατα έκαναν τον γύρο του κόσμου φωτογραφίες από τα σοβαρά επεισόδια, με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και νερού υπό πίεση στο Σανζ Ελιζέ και τη γαλλική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Αυτό ήταν το δεύτερο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων του κινήματος, με τα μέλη του να διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν.
Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι από το 1968, δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς συναντήθηκε με την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας, αναζητώντας έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κινητοποίηση των αρχών ακολουθεί τη μετατροπή κεντρικών περιοχών στο Παρίσι σε μία ζώνη μάχης, αλλά και τον βανδαλισμό της Αψίδας του Θριάμβου από τις διαδηλώσεις. Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες.
Από την «Οπερά» στη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών… αντάρτικου πόλης. Επίσης, δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κέντρο, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας, όπως δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δύο επιχειρήσεων.
Τι είναι τα κίτρινα γιλέκα
Το κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας.
Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοεμβρίου και φούντωσε.
Όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίας έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα.
Ιδιαιτερότητα του κινήματος είναι ότι δεν έχει επικεφαλής ή συντονιστή, ούτε συνδέεται με κόμματα ή συνδικάτα, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταγγέλλει πως αντίπαλοί του έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των διαδηλωτών ώστε να εκτροχιάσουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στη φορολόγηση των καυσίμων.
Το κόστος του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη Γαλλία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.
Το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα έχει ωστόσο εξελιχθεί σε μία ευρύτερη έκφραση οργής για το υψηλό κόστος ζωής.
***
Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων αφορούν κοινωνικά, φορολογικά, εργασιακά θέματα κι έχουν έντονο το άρωμα του ανθρωπισμού.
Συγκεκριμένα ζητούν:
1. Κανένας άστεγος στον δρόμο.
2. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.
3. Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα.
4. Υιοθέτηση πιο ευνοϊκής πολιτικής για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Όριο στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών ζωνών γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κάτι που «σκοτώνει» τα μικρά μαγαζιά και δωρεάν πάρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
5. Σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης των κατοικιών για μεγαλύτερη οικονομία των νοικοκυριών και οικολογική πολιτική.
6. Φόροι: Οι «μεγάλοι» (όπως Google, Amazon, Μc Donalds) να πληρώνουν πολλά και οι «μικροί» λίγα.
7. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι ίδιο για όλους.
8. Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα σοσιαλιστικό.
9. Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ.
10. Πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους.
11. Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη σωστότερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού στο Κοινοβούλιο.
12. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα σε έναν μεσαίο μισθό. Τα έξοδά τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογούνται θα τους επιστρέφονται τα χρήματα. Θα έχουν δικαίωμα στο «κουπόνια εστιατορίου” και στα «τσεκ διακοπών».
13. Οι μισθοί όλων των Γάλλων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και τα επιδόματά τους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.
14. Προστασία της γαλλικής βιομηχανίας. Απαγόρευση της μετεγκατάστασής τους. Η προστασία της βιομηχανίας μας είναι η προστασία της τεχνογνωσίας μας, του savoir-faire και των θέσεων εργασίας.
15. Τέλος της αποσπασμένης εργασίας. Είναι αφύσικο για άτομο που εργάζεται σε γαλλικό έδαφος να μην επωφελείται των ίδιων δικαιωμάτων και του ίδιου μισθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν άδεια να εργάζονται στο γαλλικό έδαφος θα πρέπει να είναι ίσοι εργασιακά με τους Γάλλους πολίτες και οι εργοδότες τους να τους αμείβουν με τον ίδιο τρόπο που αμείβουν έναν Γάλλο εργαζόμενο.
16. Επιπλέον περιορισμός του αριθμού των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τις μεγάλες εταιρείες. Θέλουμε περισσότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
17. Όχι πια παρακράτηση στην πηγή του εισοδήματος.
18. Τέλος στις προεδρικές αποζημιώσεις εφ’ όρου ζωής.
19. Να ευνοηθεί η μεταφορά των εμπορευμάτων δια μέσου σιδηροδρόμων.
20. Τέλος για το CICE – την έκπτωση φόρου για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Αξιοποίηση αυτών των χρημάτων για το λανσάρισμα της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων υδρογόνου (το οποίο είναι πιο οικολογικό από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο).
21. Να τελειώσει η πολιτική λιτότητας. Να πάψουμε να πληρώνουμε τους τόκους φόρων που έχουν κριθεί παράνομοι και να αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος χωρίς να παίρνουμε τα χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς. Να αναζητήσουμε τα 80 δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής.
22. Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης.
23. Οι αιτούντες άσυλο να έχουν μια καλή μεταχείριση. Τους οφείλουμε στέγη, ασφάλεια τροφή και παιδεία για τους ανηλίκους. Συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε οι χώροι υποδοχής να είναι ανοιχτοί σε πιο πολλές χώρες του κόσμου ενόσω οι άνθρωποι περιμένουν την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου.
24. Να οδηγούνται στις χώρες προέλευσής τους εκείνοι που λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους για άσυλο.
25. Να υλοποιηθεί μια πραγματική πολιτική ένταξης. Το να ζει κάποιος στη Γαλλία σημαίνει να γίνεται Γάλλος (μαθήματα γαλλικών, ιστορίας και πολιτικής εκπαίδευσης). Να δίνεται πιστοποιητικό στο τέλος των μαθημάτων.
26. Ο ανώτατος μισθός να οριστεί στα 15.000 ευρώ.
27. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους.
28. Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων.
29. Μείωση των ενοικίων (ιδίως για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερή εργασία).
30. Να απαγορευθεί η πώληση περιουσίας της Γαλλίας (π.χ. αεροδρόμια).
31. Να πληρώνονται οι υπερωρίες των σωμάτων ασφαλείας (στρατού και αστυνομίας) αλλά και του δικαστικού σώματος.
32. Τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων και των δρόμων της Γαλλίας όπως και για την οδική ασφάλεια.
33. Να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος, που αυξήθηκε μετά τις ιδιωτικοποιήσεις. Να γίνουν ξανά δημόσια!
34. Τέλος στα λουκέτα των μικρών ταχυδρομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών.
35. Εξασφάλιση ευ ζην για τους ηλικιωμένους. Να μην υπάρχει αισχροκέρδεια από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.
36. Να φοιτούν μάξιμουμ 25 μαθητές σε κάθε τάξη, από τον παιδικό σταθμό μέχρι το τέλος του σχολείου.
37. Αύξηση των πόρων για την Ψυχιατρική.
38. Διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων. Το Λαϊκό Δημοψήφισμα να μπει στο Σύνταγμα.
39. Επιστροφή στη θητεία επτά χρόνων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η εκλογή των βουλευτών δύο έτη μετά την εκλογή του Προέδρου θα επιτρέπει την αποστολή ενός σήματος θετικού ή αρνητικού στον Πρόεδρο όσον αφορά στην πολιτική του. Αυτό θα επιτρέπει έτσι να εισακουστεί η φωνή του λαού).
40. Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και στα 55 έτη για τα άτομα που έχουν εργαστεί σε ένα επάγγελμα όπου έχει χρειαστεί να κάνουν χρήση του σώματός τους. Όπως για τους οικοδόμους.
41. Να συνεχιστεί το σύστημα βοήθειας Pajemploi που προσφέρει φύλαξη σε παιδιά μέχρι 10 ετών έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς.
42. Νέος φόρος στα ναυτιλιακά καύσιμα και στην κηροζίνη αεροσκαφών.
***
Εν τω μεταξύ οι συλληφθέντες είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, νέοι, χωρίς ποινικό μητρώο και προέρχονται απ’ όλη τη Γαλλία: τα “κίτρινα γιλέκα” που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, μετά τις ταραχές του Σαββάτου στο Παρίσι δεν ταιριάζουν –τουλάχιστον οι περισσότεροι– στο προφίλ του ταραξία ή του παραβάτη του νόμου.
Από τους 363 ανθρώπους που τέθηκαν υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον οι 57 οδηγήθηκαν χθες στο δικαστήριο. Η δίκη πολλών άλλων αναβλήθηκε για αργότερα, κάποιοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
Στο εδώλιο, πολλοί κατηγορούμενοι εξηγούν ότι μετά βίας βγάζουν τον μήνα, εξαιτίας των χαμηλών μισθών τους, των δανείων ή των “φόρων”, άλλοι όμως ζουν πιο άνετα. Αρκετοί έχουν ποινικό μητρώο αλλά για πάρα πολλούς η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχαν στη ζωή τους. Σχεδόν όλοι διαβεβαιώνουν ότι πήγαν να διαδηλώσουν ειρηνικά και μετανιώνουν για την τροπή που πήραν τα πράγματα.
Το προφίλ των πρώτων κατηγορουμένων
Στεφάν, 45 ετών, χασάπης στο Οτ-Αλπ. Στη δίκη του, ο άνδρας αυτός που δεν έχει καμία προηγούμενη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, εμφανίστηκε με μαυρισμένο το μάτι. “Με χτύπησαν και δεν φορούσα το κράνος μου”, είπε. Εξήγησε ότι αυτή ήταν “η πρώτη τόσο μεγάλη διαδήλωση” στην οποία συμμετείχε. Είναι διαζευγμένος, με έναν γιο στην εφηβεία. Εργάζεται σε ένα σφαγείο, ο μισθός του φτάνει τα 1.200 ευρώ μηνιαίως και δηλώνει “καταχρεωμένος”.
Ο Στεφάν συνελήφθη αφού έσπασε ένα μπλόκο της αστυνομίας. Ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι θα ήθελε από τους αστυνομικούς “να μας σφίξουν το χέρι και να σταθούν στο πλευρό του λαού”. Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα κράνος και ένα μαχαίρι που, όπως λέει, το είχε μαζί του “για να κόβει το λουκάνικο ή το τυρί του”. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών.
Πέντε φίλοι από τα προάστια
Ο Ζερεμί, ο Μπιλί, ο Ζοφρουά, ο Φρεντερίκ και ο Μαξίμ είναι ηλικίας 25-34 ετών. Συνελήφθησαν μόλις έφτασαν από τα προάστια του Παρισιού για να διαδηλώσουν. Είχαν στην κατοχή τους μάσκες και φυσιολογικό ορό, οι δύο από αυτούς μετέφεραν και κροτίδες. Οι τέσσερις πρώτοι είναι εργάτες σε μια μεγάλη αεροναυπηγική εταιρεία και κερδίζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα, ο τελευταίος, ως οδηγός ανυψωτικού μηχανήματος, βγάζει 1.300 ευρώ. Όλοι τους δηλώνουν ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες: δάνεια, οικογένεια, φόρους… Τους απαγορεύτηκε η παραμονή στο Παρίσι για έναν χρόνο και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρεις μέχρι οκτώ μήνες.
Στίβεν, 24 ετών, οικοδόμος στη Νιεβρ
Ο νεαρός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, έχοντας στην κατοχή του ένα κράνος από ένα κατάστημα που είχε λεηλατηθεί νωρίτερα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απλώς το μάζεψε από κάτω για να προστατεύσει το κεφάλι του. Βγάζει λιγότερα από 1.100 ευρώ αλλά λέει ότι έχει μόνο “μικρές οικονομικές δυσκολίες”.
Ο Στίβεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κλοπή και τώρα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή.
Μικαέλ, 30 ετών, άνεργος, άστεγος
Συνελήφθη την Παρασκευή στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν και στην κατοχή του βρέθηκαν ένα φούτερ με μια υβριστική φράση για τους αστυνομικούς, ένα κράνος, μια σφεντόνα, 250 σφαιρίδια. Είχε αφήσει μηνύματα στο Facebook ζητώντας να μάθει πού θα γινόταν ή “επίσημη” συγκέντρωση.
Έχοντας άλλη μια καταδίκη από το 2010, του επιβλήθηκε τώρα ποινή φυλάκισης έξι μηνών (εκ των οποίων οι τρεις με αναστολή). Το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να αναζητήσει εργασία και να βρει στέγη. Προς το παρόν, θα κοιμηθεί στη φυλακή.
Ζερεμί, 18 ετών, φοιτητής στο Παρίσι
Ο νεαρός ζει με τους γονείς του στο Βαλ ντ’ Ουάζ, σπουδάζει σε εμπορική σχολή και παρακολουθεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο Ταχυδρομείο, κερδίζοντας 1.500 ευρώ μηνιαίως. Του ασκήθηκε δίωξη για “συμμετοχή σε συγκέντρωση” με σκοπό τη διάπραξη βιαιοπραγίας ή καταστροφών, χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατασκευή οδοφράγματος σε δημόσιο δρόμο. Η δίκη του αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ