Βερολίνο, 2020
Εν μέσω καραντίνας, και έπειτα από πρωτοβουλία του πρώτου φλαουτίστα της Deutsche Oper Berlin, Jochen Hoffmann, κάθε Κυριακή, στην περιοχή Charlottenburg του Βερολίνου, μουσικοί που κατοικούν στο ίδιο τετράγωνο, βγαίνουν στα παράθυρα, τα μπαλκόνια και την εσωτερική αυλή τους και ερμηνεύουν την “Ωδή στη χαρά” από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αλλά και άλλα κομμάτια, για να ευχαριστήσουν και να ανεβάσουν το ηθικό των γειτόνων αλλά και των περαστικών.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Μαζί του, η Julia Linder (βιόλα), η σοπράνο Sarah Fuhs, o πιανίστας Sami Väänänen (που λόγω δυσκολίας της ακουστικής, στέκεται στην αυλή και έχει αναλάβει τον ρόλο του μαέστρου – συντονιστή) και αρκετοί άλλοι μουσικοί, οι οποίοι δέχτηκαν αμέσως και μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκλησή του, γιατί όπως λένε, τους γεμίζει να χαρίζουν χαρά στον κόσμο, αλλά κάνει και στους ίδιους καλό ψυχικά.
Στο θέμα της ενορχήστρωσης της “Ωδής στη χαρά” -που έπρεπε να γίνει από την αρχή, ώστε να μπορέσουν τα λιγοστά όργανα να ερμηνεύσουν κάτι που έχει γραφτεί για μεγάλη ορχήστρα- βοήθησε ο Βραζιλιάνος συνθέτης Leonardo Martinelli, ύστερα από έκκληση της Julia Linder και του συζύγου της, του Βραζιλιάνου δημοσιογράφου Guilherme Comte. Ο Leonardo δέχτηκε για να τιμήσει τη μνήμη δύο συναδέλφων του, των αρχιμουσικών Naomi Munakata και Martinho Lutero Galati, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στα τέλη του Μαρτίου 2020. “Θέλησα να αναλάβω την ενορχήστρωση για να μπορέσω να επεξεργαστώ το πένθος για τον χαμό των συναδέλφων μου και να τιμήσω το καλλιτεχνικό τους έργο. Τελείωσα την ενορχήστρωση μέσα σε μία μέρα, βιώνοντας πολύ ανάμεικτα συναισθήματα”.
Για τον συνθέτη – ενορχηστρωτή, τέτοιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες κουβαλάνε πολλά μηνύματα: “Αυτές οι πράξεις είναι πολύ δυνατές γιατί ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι ένα χόμπι, κάτι που γίνεται τα Σαββατοκύριακα για να περνάμε την ώρα μας. Είναι μια πράξη αγώνα, είναι ζωή, για όλους όσοι συμμετέχουν, τόσο για τους μουσικούς όσο και για τους ανθρώπους που τους ακούν, γιατί δεν ψάχνουν μόνο τη μουσική, αλλά ένα διαφορετικό νόημα στην ύπαρξή τους, κάτι που δεν συναντούσαμε στις συναυλίες πριν από την πανδημία”.
Η σοπράνο Sarah Fuhs συμπληρώνει: “Πιστεύω ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι καλλιτέχνες βοηθούν στην ανάγκη του κόσμου για επικοινωνία. Τα χρήματα από τέτοιες δράσεις θα είναι λίγα, αλλά η ψυχική επιβράβευση δεν ήταν ποτέ ίσως τόσο έντονη. Ο Σαίξπηρ το έχει ήδη πει και τώρα το βιώνουμε όλοι μας: “Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή”.
Η ορχήστρα ονομάστηκε από τον κόσμο “Homecastle Symphony Berlin” και έχει δικό της κανάλι στο YouTube, στο οποίο ανεβάζει τα βίντεο από τις συναυλίες της.
***
Κανάλι:
- Πηγή: Marina Vaz, “O Estado de S. Paulo”, 19/05/2020
- Απόδοση και σύνταξη του άρθρου στα ελληνικά: Κασσάνδρα Δημοπούλου από το Opera Legacy (στην αγγλική γλώσσα)
Κασσάνδρα Δημοπούλου
www.kassandradimopoulou.com
www.hellenicoperaco.com
https://www.youtube.com/watch?v=aq4SeH7z1Tg&t=6s