Ένα Τεστ Αληθείας, που αφήνει περισσότερη αμφιβολία απ’ όση βεβαιότητα, σ’ ένα έργο για την ίδια την αλήθεια και τις συνέπειές της. Το “Γράφημα” (πρωτότυπος τίτλος: “Polygraph”) των Robert Lepage και Marie Brassard, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, ανεβαίνει στη σκηνή Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 17 Ιανουαρίου.
Το “Γράφημα” αναφέρεται στο αποτέλεσμα ενός Τεστ Αληθείας που ποτέ δεν έγινε γνωστό. Οι ζωές, οι συνειδήσεις και οι σχέσεις τριών ανθρώπων συνδέονται παράδοξα με αυτό το τεστ και οι τρεις πρωταγωνιστές συγκρούονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους, με τρόπους φανερούς όσο και κρυφούς: μέσα από την υπαρκτή πραγματικότητα της εποχής αλλά και τη μυθοπλασία, στο πολιτικό τέλος μιας εποχής που προκαλεί και το τέλος μιας προσωπικής “εποχής” των πρωταγωνιστών της. Ένα Γράφημα για την Αλήθεια και τις συνέπειές της: υπαρξιακές πολιτικές, φανταστικές και βίαια πραγματικές.
Το “Γράφημα”, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα έργα του Γαλλο-Καναδού συγγραφέα και σκηνοθέτη Robert Lepage σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου – Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, ανεβαίνει στη σκηνή του Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 12 Ιανουαρίου με τους Βασίλη Μαργέτη, Χρήστο Λύγκα και Αντιγόνη Δρακουλάκη, σκηνικά Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμό Κατερίνας Μαραγκουδάκη, μουσική Σταύρου Γασπαράτου, κινησιολογία Ζωής Χατζηαντωνίου και video Βάνας Κωσταγιόλα.
Ο Lepage σ’ ένα διαρκές παιχνίδι αντιφάσεων κινείται ανάμεσα στο πολιτικό και το προσωπικό, την πραγματικότητα και την ερμηνεία της. Στον Καναδά, λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο ανεξιχνίαστος θάνατος μιας νεαρής κοπέλας, που έρχεται στην επιφάνεια μέσα από την προετοιμασία μιας σχετικής κινηματογραφικής ταινίας, αποτελεί την αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι σχέσεις τριών ανθρώπων:
Του Φρανσουά ενός νεαρού σερβιτόρου, ύποπτου για το φόνο, που παρότι το τεστ ανίχνευσης ψεύδους, στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε αρνητικό, ποτέ δεν έμαθε την αλήθεια,
Του Ντέιβιντ, ενός Γερμανού εγκληματολόγου ο οποίος, την ταραγμένη εκείνη εποχή, έφυγε από την πατρίδα του και βρήκε καταφύγιο στον Καναδά, και ο οποίος είχε υποβάλει τον Φρανσουά στο τεστ και έρχεται αντιμέτωπος με τους εφιάλτες του, και
Ανάμεσά τους η Λούση, μια νεαρή ηθοποιός που έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο της κοπέλας, η οποία έδεσε τη ζωή των δύο ανδρών για πάντα και γίνεται ο μεταξύ τους συνδετικός κρίκος.
Στο «Γράφημα» το παρελθόν και το παρόν μπερδεύονται πάνω στη σκηνή εντείνοντας τα προσωπικά αδιέξοδα των ηρώων του. Τα τρία πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις που μοιάζουν άλλοτε να έχουν ύφη ερωτική και άλλοτε βασανιστική. Το τέλος της ιστορίας αντικατοπτρίζει το τέλος μιας προσωπικής «εποχής» για τον καθέναν ξεχωριστά.
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης και εκ των πρωταγωνιστών Χρήστος Λύγκας: «Το “Γράφημα” του Robert Lepage μοιάζει σαν ένα παιχνίδι αντανακλάσεων της έννοιας της αλήθειας. Άραγε μήπως το θέατρο, η ερωτική πράξη, τα παιχνίδια εξουσίας, μια δολοφονία, ο πολιτικός τεμαχισμός μιας πόλης, μια αυτοψία, μια διάλεξη, μια ανάκριση, μια ταινία, μια πρόβα έχουν σαν κοινό παρονομαστή την ιδέα της αναπαράστασης! Κι έτσι γράφουμε την ιστορία μέσα από μικρές αναπαραστάσεις με αρχή και τέλος».
Το «Γράφημα» γράφτηκε το 1997 και γνώρισε μια επιτυχημένη πορεία σε καναδικές και βρετανικές θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη ρεαλιστικότητα και τη σωματοποίηση πάνω στη σκηνή των έντονων συναισθημάτων των ηρώων του με την έντονη χρήση video art στη διάρκεια της παράστασης.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Λύγκας, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Βασίλης Μαργέτης
Κοστούμια – διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Video art: Βάνα Κωσταγιόλα
Κινησιολογία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Χατζηωάννου
Παίζουν: Χρήστος Λύγκας, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Βασίλης Μαργέτης
* Σάββατο 12 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:30
Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, ώρα έναρξης: 22:30
* “Γράφημα” των Robert Lepage και Marie Brassard
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 80΄
Τιμές εισιτηρίων: 10€ ενιαίο
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
* Ο Χρήστος Λίγκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και στο Η.Β Studio της Νέας Υόρκης.
Συνεργάστηκε σαν ηθοποιός με το Κ.Θ.Β.Ε, το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο Άττις, το Θέατρο Δωματίου, το χοροθέατρο Οκτάνα, το χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και πολλά Δη.Πε.Θε.
Ιδρυτικό μέλος του επιχορηγούμενου θεατρικού φορέα “Ομάδα Υψηλού Κινδύνου”, με τον οποίο παρουσιάζει τα έργα “Τα παιδιά πενθούν” του Γ. Κοντραφούρη και “Το Γεφύρι της Άρτας” του Γ. Θεοτοκά. Από το 2001 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του επιχορηγούμενου από το ΥΠ. ΠΟ. θεατρικού οργανισμού “Πρώτες Ύλες” και παρουσιάζει τα έργα
“Μικρή Ερωτική Ιστορία” του Αλφρέντ ντε Μυσσέ, “Εξόριστοι” του Τζέιμς, “Έντα Γκάμπλερ” του Χένρικ Ίψεν, “Τα Πουλιά” της Τζοάννα Λώρενς, “Death Valley Junction” του Άλμπερτ Οστερμάιερ, “Αθωότητα” της Ντέα Λόχερ, “Σκληρά και Τρυφερά” του Μάρτιν Κρίμπ, “Γράφημα” των Ρομπέρτ Λεπάζ και Μαρί Μπρασάρντ, “Πισίνα – Όχι Νερό” του Μαρκ Ρέιβενχιλλ, “Σκοτεινό Σπίτι” του Νιλ Λαμπιούτ .
Από το 2005 διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία στο Θέατρο των Αλλαγών και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ.
To καλοκαίρι του 2011 διοργανώνει το Αvant Garde Theater στο πλαίσιο του Festival Σάνη Χαλκιδικής.
Έχει εργαστεί σαν ηθοποιός στο σινεμά και την τηλεόραση. Έχει αποτελέσει μέλος της επιτροπής του διεθνούς φεστιβάλ θεάτρου του δρόμου κατ’ επανάληψη, όπως και σε πολλά φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας.
* Ο θεατρικός οργανισμός “Πρώτες Ύλες” ιδρύθηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Χρήστο Λύγκα, το 2000, και έχει παρουσιάσει τα εξής έργα:
Μικρή ερωτική ιστορία, του Αλφρέντ ντε Μυσσέ, 2001
Οι Εξόριστοι, του Τζέιμς Τζόις, 2002
Έντα Γκάμπλερ, του Χένρικ Ιψεν, 2003
Τα Πουλιά, της Τζοάννα Λώρενς, 2004
Death Valley Junction, του Άλμπερτ Οστερμάιερ, 2005
Αθωότητα, της Ντέα Λόχερ, 2006
Σκληρά και Τρυφερά, του Μάρτιν Κριμπ, 2007-2008
Γράφημα, Ρομπέρτ Λεπάζ και Μαρί Μπρασάρντ, 2009
Πισίνα – Όχι Νερό, Μαρκ Ρέιβενχιλλ, 2010
Σκοτεινό Σπίτι, Νιλ Λαμπιούτ, 2011
Από το 2005 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Έxει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή του Eθνικού Θεάτρου, 2002
Το Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, 2004
Το Θέατρο Σοφούλη, 2009
Την Τεχνόπολι του Δήμου Αθηναίων, 2008-09
Τα Φεστιβάλ Παπάγου, Λάρισας, Βράχων, Μονοδενδρίου Ηπείρου, το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δελφών.
Το Θέατρο Κατερίνας Μαραγκού, 2011
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2010-2011
Το 2011 διοργανώνει το πρώτο Avant-Garde Theatre Festival στο πλαίσιο του Festival Σάνη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με τις παραστάσεις «Καταλόγια» του Θοδωρή Οικονομίδη και “Σκοτεινό Σπίτι” του Νιλ Λαμπιούτ