Cat Is Art

“Γνωριζόμαστε” με τους SAB-Cult και μας μιλούν για την παράστασή τους

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Η παράσταση “Γνωριζόμαστε;” των SAB-Cult, της ομάδας που αποτελείται από τους Βασιλική Κίσσα, Σουζάνα Βαρτάνη και Άννα Πατρικίου, είναι ένα αυτοσχεδιαστικό project, στο οποίο οι ηθοποιοί καλούνται να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους ήρωα και την ιστορία του, μέσα από τις ερωτήσεις που θα τους θέσει το κοινό.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Μαΐου στις 20:15 και την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, στις 22:00, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ OFF-OFF Athens.

Χαρακτήρες που γεννιούνται εκείνη τη στιγμή και αλληλεπιδρούν με μοναδικά εργαλεία το σώμα, τη φωνή και τη μουσική του Θάνου Παπαχρήστου (πιάνο).

Ένα αυτοσχεδιαστικό project για τρεις ηθοποιούς και ένα πιάνο.

Τρία γυναικεία πρόσωπα. Τρεις πολύ διαφορετικές ιστορίες.

Το κοινό θέτει τα ερωτήματα. Οι απαντήσεις, χτίζουν τις τρεις ηρωίδες που θα ξεδιπλώσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους, καθώς διηγούνται τη δική τους ιστορία.

Οι ηθοποιοί Βασιλική Κίσσα, Σουζάνα Βαρτάνη και Άννα Πατρικίου και ο πιανίστας Θάνος Παπαχρήστου μιλούν στο catisart.gr για την ευφάνταστη παράστασή τους.

 

 

Γιατί ασχολείστε με το θέατρο;

* Σουζάνα Βαρτάνη: Το θέατρο και ειδικά το Improv Theatre με το οποίο ασχολούμαστε εμείς, είναι βαθύτερη εσωτερική ανάγκη και ταυτόχρονα πρόκληση. Ανακαλύπτουμε τα όρια της φαντασίας μας, χτίζουμε συνεργασίες απόλυτης εμπιστοσύνης και αφηνόμαστε πλήρως στα εκφραστικά μας μέσα. Κάθε παράσταση είναι διαφορετική κι αυτό από μόνο του σαν γεγονός, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Πώς ξεκίνησε το θεατρικό σας ταξίδι με προορισμό το φεστιβάλ του Επί Κολωνώ, OFF-OFF Athens;

* Σουζάνα Βαρτάνη: Κουβαλώντας το κάθε μέλος της ομάδας μας, τη δική του καλλιτεχνική εμπειρία και έπειτα από μια τυχαία συνεργασία με την οποία ανακαλύψαμε ότι είχαμε στιγμές “κοινού νου” αποφασίσαμε ότι αυτό το ταξίδι θέλουμε να συνεχιστεί. Το φεστιβάλ OFF-OFF Athens του θεάτρου Επί Κολωνώ, έχει ήδη χαράξει μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο του θεάτρου τα τελευταία χρόνια. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία και δηλώσαμε συμμετοχή, ώστε μέσω αυτού να παρουσιάσουμε την ομάδα και το project μας.

Ποια είναι η παράστασή σας και τι έχετε να πείτε γι’ αυτήν;

* Βασιλική Κίσσα: Η παράστασή μας έχει τίτλο “Γνωριζόμαστε;”. Δεν ανήκει στο συμβατικό θέατρο μιας και δεν έχουμε σενάριο ή προκαθορισμένους χαρακτήρες. Ανήκει στο είδος Improv Theater. Κάθε φορά η παράσταση είναι τελείως διαφορετική, με διαφορετικές ιστορίες που εκκίνηση έχουν μια ερώτηση από το κοινό. Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η δομή της παράστασης που θα σας αποκαλυφθεί στην σκηνή. Δημιουργήθηκε μέσα από μια κοινή ανάγκη που είχαμε οι τρεις γυναίκες της ομάδας. Ο Θάνος, μαζί με το πιάνο του, ήρθε και κούμπωσε υπέροχα το συναισθηματικό του παίξιμο στους αυτοσχεδιασμούς μας. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτή την παράσταση. Η απλότητά της μας επιτρέπει να εστιάσουμε στα θέματα που μας απασχολούν, χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε ούτε εμείς, ούτε το κοινό μας.

Ποια θέματα πραγματεύεται που να απασχολούν το σημερινό κοινό;

* Βασιλική Κίσσα: Η σκληρή κριτική που ασκούν οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε πράξη θεωρούν λανθασμένη, οι ταμπέλες που βάζουμε στους ανθρώπους, η ιδεολογική πόλωση, ο σεξισμός και η μάχη για εξουσία είναι αυτά που μας παρακίνησαν περισσότερο να δημιουργήσουμε αυτή την παράσταση. Εστιάζουμε στην κατανόηση και την ενσυναίσθηση και αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο είναι να κρίνουμε την πράξη και όχι τον άνθρωπο. Είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα αίτια αυτής της πράξης; Έχει σημασία τελικά το γιατί; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν γεννήθηκε έτσι όπως είναι σήμερα.

Τα μέλη της ομάδας είστε φίλοι, συνεργάτες, συμπαίχτες ή συνένοχοι;

* Θάνος Παπαχρήστου: Έχει αυτό το περίεργο ο αυτοσχεδιασμός. Άσχετα από τη σχέση που έχεις με τον άλλον στην καθημερινή ζωή, η σχέση που χτίζεις μέσα σε μία ομάδα improv (με πρωτεύοντα στόχο να νιώθεις απόλυτη εμπιστοσύνη με αυτούς που έχεις δίπλα σου), είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Σε όλες τις μορφές τέχνης έχεις ανάγκη την εμπιστοσύνη με τους συνεργάτες σου. Ιδίως σωματικά. Αναλογιστείτε πόσο πιο έντονη είναι αυτή η ανάγκη όταν όσα κάνεις στη σκηνή δεν είναι κανονισμένα (σκηνοθετημένα) από πριν. Μόνο «ιδανικές» ερωτικές, οικογενειακές, φιλικές σχέσεις θα μπορούσαν να έχουν τέτοια εμπιστοσύνη.

Τι προτιμάτε ΟΝ-ΟΝ ή OFF-OFF;

* Θάνος Παπαχρήστου: Χρειάζονται και τα δύο. Κακά τα ψέματα. Κανένας μας δεν αντέχει να είναι «ενεργός» 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και αν κάνει αυτό που αγαπά πολύ. Το να «σβήνεις» από την καθημερινότητα, την πίεση, τη δουλειά, είναι αναγκαίο. Για να ξεκουράζονται οι αισθήσεις. Στην περίπτωση μιας παράστασης improv, ο αυτοσχεδιαστής βγάζει off τα «πρέπει», οποιαδήποτε ιδέα του έρθει πριν ανέβει στη σκηνή και αφήνει ανοιχτό το μυαλό του στις προτάσεις του κοινού και τις αλληλεπιδράσεις με τους υπόλοιπους αυτοσχεδιαστές, ώστε να δημιουργήσει κάτι καινούργιο.

Τι προσδοκίες έχετε μετά το Off-Off;

* Άννα Πατρικίου: Μετά το Off-Off έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Το Improv δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένο. Στόχος μας είναι μέσα από τις παραστάσεις μας να αναδείξουμε τις δημιουργικές πλευρές αυτής της τέχνης. Μέσα από δυνατές ιστορίες που πηγάζουν από την άμεση πραγματικότητα και επικαιρότητα, και αγγίζουν θέματα που μπορούν να αφορούν όλους μας, είτε πολύ προσωπικά είτε όχι. Όλα εξαρτώνται από τον θίασο, και τη συναισθηματική εμπλοκή τους σε αυτό που συμβαίνει επί σκηνής. Δεν είναι τυχαίο που όσους μας έχει αγγίξει μια παράσταση αυτοσχεδιασμού την κουβαλάμε μαζί μας, γιατί οι άνθρωποι που στήνουν μια τέτοια παράσταση δεν ασχολούνται επιδερμικά με το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει πως η λύση και οι κοινωνικές αλλαγές έρχονται μέσα από την παράσταση, αλλά γεννούν ιδέες, συναισθήματα και φυτεύουν την αλλαγή στους ανθρώπους. Το μόνο που θέλουμε μέσα και μετά από το Off-Off είναι να δώσουμε άλλη μια φωνή απέναντι στην πραγματικότητα.

Το όνομα της ομάδας σας τι συμβολίζει;

* Βασιλική Κίσσα: Είναι ένα παιχνίδι λέξεων. Subcult: μια αίρεση που είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αίρεσης. Αστειευόμενοι οι improvisers ανά τον κόσμο αναφέρονται στον improv σαν αίρεση, λόγω του κοινού κώδικα επικοινωνίας όλης της παγκόσμιας κοινότητας και του τρόπου δουλειάς της. Μιας και τα αρχικά των τριών κοριτσιών είναι SAB και παράλληλα έχουμε δημιουργήσει αυτή την υπο-ομάδα μέσα στην κοινότητα βρήκαμε πολύ ταιριαστό το όνομα SAB-cult.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Τρίτη 28 Μαΐου στις 20:15 και Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 στις 22:00

Γνωριζόμαστε;

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: SAB-Cult
Πιάνο: Θάνος Παπαχρήστου

Αυτοσχεδιάζουν:
Βασιλική Κίσσα, Σουζάνα Βαρτάνη, Άννα Πατρικίου

 

Το trailer της παράστασης:

 

 

• Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

Πληροφορίες

Επί Κολωνώ, 210 5138067
www.epikolono.gr e-mail: xkolono@otenet.gr
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο

Εκτύπωση
Ειρήνη Αϊβαλιώτου“Γνωριζόμαστε” με τους SAB-Cult και μας μιλούν για την παράστασή τους

Related Posts