17.9 C
Athens
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

“Φλεγόμενη Βαβέλ”, οδοιπορικό ηθικής και αγάπης στην πολυφωνία του κόσμου

“Φλεγόμενη Βαβέλ”. Ή όταν η φλόγα για έμπνευση και δημιουργία γίνεται ποιητική συλλογή.
Ένα οδοιπορικό στην πολυφωνία του κόσμου, όπου σκέψεις, ψίθυροι, σιωπές, αγωνίες αλλά και κραυγές της ανθρωπότητας καταγράφονται σε 40 ποιήματα.
Σαράντα ποιήματα, σαράντα εξομολογήσεις από έναν 27χρονο που, παρά το νεαρό της ηλικίας του μιλάει στις καρδιές όλων μας. αφού είναι αδύνατον να μη βρει κανείς έστω ένα ποίημα που να μην εκφράζει κάποια και από τις δικές μας στιγμές και εμπειρίες.
Η “Φλεγόμενη Βαβέλ” μας ταξιδεύει στις σκέψεις μας και τις φωνές που συναντούμε στον κόσμο. Ένα ταξίδι που περνά μέσα από την αναζήτηση και την ισχυροποίηση ή απόρριψη ενός Θεού, ο οποίος έχει διαφορετικό πρόσωπο για τον καθένα: ένα ανώτερο ον, ο άνθρωπος, το χρήμα, ο έρωτας, η ανάγκη… Οποιοσδήποτε Θεός, ορισμένος από εμάς τους ίδιους μας οδηγεί να αναμετρηθούμε με την αλήθεια των παθών μας και τη δύναμη της πίστης μας.
Η “Φλεγόμενη Βαβέλ” έρχεται έπειτα να ταράξει τα νερά όπως στις παραβολές, για να συμβεί το θαύμα. Ως ένα άλλου είδους καθαρτήριο που έχει ως στόχο την εξέλιξη μέσα από τη νίκη των φόβων και κάθε σκοτεινής πτυχής της ζωής που μας λυγίζει.
«Οι λέξεις που συνθέτουν τη “Φλεγόμενη Βαβέλ” αγκαλιάστηκαν με την αλήθεια, δεν φοβήθηκαν να απομακρυνθούν από τα χέρια μου και τις αγάπησα για την ταυτότητά τους, την οποία ανέπτυξαν», περιγράφει ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας. «Μία ταυτότητα που θέλει να ζυγίζει ηθική και αγάπη», τονίζει και ήδη αντιλαμβάνεται κανείς τι θα κρατήσει από όλες τις παραβολές – όσο τολμηρές και αν είναι.
Η αγάπη. Δεν είναι τυχαία επιλογή του κειμένου από το νεαρό ποιητή για το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο ύμνος της αγάπης του Αποστόλου Παύλου, από την Επιστολή προς Κορινθίους.
Γιατί είναι η αγάπη, για τον νεαρό ποιητή η αυτονόητη επανάσταση για τη σωτηρία του Ανθρώπου και των ονείρων του.
Ας τον αφήσουμε να μας συνοδεύσει λοιπόν στο δικό μας όνειρο, μέσα από το δικό του όνειρο, τη “Φλεγόμενη Βαβέλ”.

«Δι’ ευχών των στιγμών, του χρόνου που ταράζει τις
ζωές, Κύριε της γνώσης και το φως της αληθείας,
ελέησον και σώσον το όνειρο. Αμήν»

* Ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας γεννήθηκε στον Βόλο τον Μάρτιο του 1988 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Μακρινίτσα Πηλίου – ίσως είναι αυτός ο λόγος που ακόμη ζει μέσα του «η πίστη για τα παραμύθια και τους μύθους», όπως υποθέτει και ο ίδιος.
Οι σπουδές του στην τεχνολογία τροφίμων, έμελλε να μην ολοκληρωθούν ποτέ καθώς η ψυχή του τού έδειχνε ξεκάθαρα τον δρόμο για τον πολιτισμό, τον λόγο και την έκφραση.
Με άρθρα, σκέψεις και ποίηση «δοκίμασα τις λέξεις μου» όπως ο ίδιος λέει, πρώτα στο Διαδίκτυο και έπειτα στον έντυπο Τύπο.
Το 2011 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ορίζοντες…» και έκτοτε η αφοσίωσή του στις τέχνες με επίκεντρο την ποίηση και μιαν άλλη ακόμη αγάπη, τη φωτογραφία, μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη ζωή του. Φυσικά, θα έστρεφε και τις σπουδές του στον τομέα που αγαπά και έτσι σήμερα τις συνεχίζει στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Πάνω απ’ όλα όμως, πέρα από τις όποιες σπουδές, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τα ποιητικά έργα, ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας με τη γνήσια ευγένεια και σεμνότητα που τον διακρίνει, είναι ένας αυθεντικός υπηρέτης του Πολιτισμού.

Πληροφορίες

“Φλεγόμενη Βαβέλ”
Θεοτόκης – Παναγιώτης Λάκκας
Eκδόσεις Φαρφουλάς

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -