Η performance στο Διαδίκτυο – η χρήση της κάμερας (κινητό, κάμερα) – εικαστικός χώρος – εννοιολογικό πλαίσιο – αναμέτρηση – διάρκεια – το κοινό στο διαδίκτυο.
Από τις έως τις 14 Φεβρουαρίου έως 7 Ιουνίου 2021, διοργανώνεται με εισηγήτρια τη Ραφίκα Σαουίς, κάθε Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., σεμινάριο σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» («επιτέλεση»). Το εργαστήριο, με τίτλο “body as canvas”, θα αποτελέσει πρόσκληση να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance και ειδικότερα στο διαδίκτυο.
Σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και μέσα από μια σειρά συζητήσεων και ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να αντικαθρεφτίζει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή, ακόμα και του αφανούς θεατή στο διαδίκτυο καθώς και πώς διερευνούμε τα ίδια μας τα όρια χρησιμοποιώντας το σώμα μας και την κάμερα.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο επίσης θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance, ο χώρος και ο χρόνος, στο Διαδίκτυο. Καθώς και η σχέση της performance με το θέατρο.
Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσουν 8 διαλέξεις από διεθνείς περφόμερς και επιμελητές τέχνης, που θα μοιραστούν με τους μαθητές, τα εργαλεία της τεχνικής τους και τη μέθοδο που ακολουθούν. Οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές είναι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γουατεμάλα, το Πουέρτο Ρίκο, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν αναλυτικά με email.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του 5μηνου εργαστηρίου στον τομέα της performance.
Πληροφορίες
Συντονισμός: Ραφίκα Ελένη Σαουίς
Διάρκεια: 5 μήνες
Πρωινό τμήμα: 10 π.μ. – 12 μ.μ. (κάθε Κυριακή)
Χώρος: FAUST CULTURE – μέσω zoom
Κόστος: 130 ευρώ τον μήνα
Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ριες ή αποφοίτους σχολών καλών τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.
Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος έως τις 10 Φεβρουαρίου 2021.
Πληροφορίες και αποστολή βιογραφικών στα email: [email protected] & [email protected]
και στο τηλέφωνο 2103234095
Η βραβευμένη σκηνοθέτις, περφόρμερ και ηθοποιός Ραφίκα Σαουίς γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας). H Σαουίς έχει παρουσιάσει έργο της στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, στο φεστιβάλ του Ίψεν στην πλατφόρμα «Monsters of Reality – The Mimesis Machine». Το 2017 επιλέχθηκε να συμμετέχει στην Biennale Teatro, Venice Biennale 2017 στους 30 καλύτερους νέους δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Έχει επίσης κερδίσει το grant του οργανισμού ΝΕΟΝ και το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν. Είναι μέλος του Directors Lab, Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη. Ως περφόρμερ έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στο Μεξικό, στη Νέα Υόρκη, στο Πουέρτο Ρίκο και έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως ο οργανισμός ΝΕΟΝ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), την γκαλερί Publica, το Herbstaslon Festival (Maxim Gorki), το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΚΟΜΕ, το Ίδρυμα Κωστόπουλος. Οι δύο τελευταίες δουλειές που παρουσίασε ήταν η περφόρμανς μακράς διαρκείας μέσα σε εγκατάσταση «τρώες, anima captus» μαζί με τον εικαστικό Μιχάλη Αργυρού, στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του οργανισμού Νέον, του Μουσείου Μπενάκη και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Και το νέο μουσικό και χοροθεατρικό έργο «Europeana» σε μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, είναι μια συμπαραγωγή των βραβείων Ίψεν και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – εναλλακτικής σκηνής και παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019 στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει διδάξει σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις για τη μέθοδο της performance στο θέατρο στο τμήμα θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο και στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), μιλώντας επίσης και για «το θέατρο ως καταφύγιο» «Theatre of Refuge», την προσωπική της διακαλλιτεχνική προσέγγιση στη φόρμα του θεάτρου.
FAUST CULTURE
Email: [email protected]
Διεύθυνση: Καλαμιώτου 11, Αθήνα 10560
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103234095
www.faustculture.gr