30 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

“Ulysseeing”, οδύσσεια σε περίκλειστο τοπίο

Το θέατρο “Σημείο” εγκαινιάζει στις 21 Δεκεμβρίου την έκθεση «Ulysseeing», η οποία θα φιλοξενηθεί στους χώρους του πολυεπίπεδου φουαγιέ του θεάτρου μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2015. Πρόκειται για μία σύγχρονη εικαστική έκθεση 7 νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων και φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.
Η έκθεση αποτελεί την άμεση συνέχεια της πορείας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2013 μέσω της έκθεσης «You Are Here, We Are… Where?». Άξονας της πορείας αυτής είναι να καταστεί κάθε μία από τις ετήσιες εκθέσεις μια πλατφόρμα, κάτι σαν διάδρομος απογείωσης, μέσω του οποίου οι νέοι καλλιτέχνες θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Κριτήριο της επιλογής των καλλιτεχνών είναι κυρίως η αυτονομία του έργου τους. Φέτος ειδικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να «κατέβουν» στην έκθεση με τα έργα τους εκείνα τα οποία οι ίδιοι αξιολογούν ως αντιπροσωπευτικότερα της τωρινής φάσης στη δουλειά τους.
Ο τίτλος της έκθεσης, ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο λατινικό όνομα του Οδυσσέα (Ulysses) και το αγγλικό απαρέμφατο του ρήματος βλέπω (seeing), παραπέμπει στην έντονη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ένας καλλιτέχνης σήμερα, σε μια δεινή περίοδο για την τέχνη εν γένει.
Όλοι οι συντελεστές της έκθεσης, σ’ όλα τα στάδια της λειτουργίας της, είναι πολύ νέοι άνθρωπο. Για αρκετούς, μάλιστα, η εργασία τους για την έκθεση αυτή, αποτελεί το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Ο λόγος γι’ αυτήν την επιλογή υπήρξε η επιθυμία να παρουσιαστεί η τέχνη των νέων μέσα και διαμέσου των ίδιων.
Η επιμέλεια επιθυμεί να εισηγηθεί έναν καινούργιο τρόπο να αποκτά κανείς την αισθητική εμπειρία που αποτελεί μια εικαστική έκθεση,  συγκροτώντας ένα σύμπαν από τη συνύπαρξη και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών έργων και των καλλιτεχνών, σε μία σύμβαση όπου ο θεατής πρέπει να επισκεφτεί την έκθεση, όπως θα ταξίδευε σ’ ένα περίκλειστο και ξεχωριστό μέρος του κόσμου.
Εικαστικοί: Άντρη Λαζάρου, Νόρα Ρέππα, Ευγένιος Αρβανιτάκης, Τέλης Δαγκλής, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Σταματάκης, Αντρέας Χριστοδούλου.
Επιμελητής: Αλέξανδρος Διαμαντής

Πληροφορίες

Εικαστική Έκθεση
Ulysseeing
Εγκαίνια
21 Δεκεμβρίου 2014 στις 21.00
Θέατρο “Σημείο”
Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο)
Καλλιθέα
Tηλ. 210 92 29 579
Διάρκεια:
21.12.2014 – 28.2.2015

* Τις Κυριακές κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα φιλοξενούνται παράλληλες δραστηριότητες, όπως συναυλίες, συζητήσεις κ.ά. Σχετικά με αυτό, θα υπάρχουν ξεχωριστές ενημερώσεις.

* Ο Αλέξανδρος Διαμαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδαστής σήμερα στο 3ο έτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ). Τον Οκτώβριο του 2013 επιμελήθηκε την έκθεση «You Are Here, We Are… Where?» στο φουαγιέ του θεάτρου “Σημείο”. Έχει πραγματοποιήσει την παραγωγή της μικρού μήκους ταινίας του Αντώνη Βαλληνδρά «Η Κρυφή Γοητεία της Τουαλέτας» που ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2014, ενώ τον Ιούλιο 2012 συμμετείχε στη θεατρική εγκατάσταση «Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς» που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Σημείο” και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως εθελοντής, εν είδει πρακτικής άσκησης, στο Βυζαντινό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -