Συνταγή της Μαριάννας Σωτηρίου
Υλικά
• 1 δόση ζύμη για τάρτες
• Για τη γέµιση:
• 200 γραμμ. μπέικον ψιλοκομμένο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)
• 1 φλ. τσαγιού γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
• 1¼ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
• 4 μεγάλα αβγά
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κ.σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
Εκτέλεση
Για την τάρτα: Ετοιµάζουµε την τάρτα ή παίρνουμε έτοιμο φύλλο τάρτας.
Για τη γέµιση: Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε µέτρια φωτιά ψήνουµε για 2΄-3΄ το ψιλοκοµµένο µπέικον (δεν προσθέτουµε λιπαρή ουσία, το ψήνουµε στο λίπος του). Τοποθετούµε το µπέικον στην τάρτα. Βάζουµε τα αβγά σε µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, τη γραβιέρα, την κρέµα γάλακτος, το µοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουµε. Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.
Ρίχνουµε το υγρό μείγμα στην τάρτα. Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180° C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα. Αφήνουµε την quiche να κρυώσει για 15΄-20΄και την κόβουµε σε κοµµάτια.
* Να θυμάστε ότι: Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε η κρέµα µπήγουµε ένα µαχαίρι στο κέντρο, όπως στα κέικ. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιµη.
Μερίδες 8
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
* Σερβίρουμε την Quiche Lorraine (Κις Λορέν) με φρέσκα λαχανικά.